Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

Zakon o prekrsajima Brcko distrikta BiH

 

 

ZAKON O PREKRŠAJIMA BR─îKO DISTRIKTA BIH


("Slu┼żbeni glasnik Br─Źko distrikta BiH", br. 24/2007, 29/2016 i 6/2022)

PRVI DIO

I. OSNOVNE ODREDBE

─îlan 1

Predmet Zakona

Ovim zakonom propisuje se nadle┼żnost i postupanje prekr┼íajnih sudova u Br─Źko distriktu BiH.

─îlan 2

Definicije

(1) Posebni izrazi u smislu ovog zakona imaju slijede─çe zna─Źenje:

a) Ovlašteni organ je:

1) nadle┼żni policijski organ Bosne i Hercegovine ili Br─Źko distrikta BiH;

2) inspektori ili lica ovlaštena za obavljanje inspekcije;

3) odjeljenje Vlade Br─Źko distrikta BiH, preduze─çe ili drugo pravno lice koje ima javna ovla┼ítenja i u ─Źiju nadle┼żnost spada direktno ili indirektno provo─Ĺenje zakona ili propisa koji propisuju prekr┼íaje.

b) Registar nov─Źanih kazni je baza podataka o nov─Źanim kaznama za prekr┼íaje propisana Zakonom o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka Bosne i Hercegovine.

c) Okrivljeni je pravno ili fizi─Źko lice protiv koga je pokrenut prekr┼íajni postupak.

d) Odgovorno lice je lice kome su u preduze─çu ili drugom pravnom licu povjereni odre─Ĺeni poslovi koji se odnose na upravljanje, poslovanje ili proces rada, kao i lice koje u organima Distrikta vr┼íi odre─Ĺene du┼żnosti.

e) O┼íte─çeni je pravno ili fizi─Źko lice koje je pretrpilo ┼ítetu koja je nastala po─Źinjenjem prekr┼íaja.

f) Sud je Osnovni sud Br─Źko distrikta BiH.

f) Drugostepeni sud je Apelacioni sud Br─Źko distrikta BiH.

g) Ka┼żnjeni je lice za koje je kona─Źnim prekr┼íajnim nalogom ili pravosna┼żnim rje┼íenjem o prekr┼íaju utvr─Ĺeno da je odgovorno za odre─Ĺeni prekr┼íaj.

h) Uru─Źenje poziva po┼ítom je uru─Źenje preporu─Źene po┼íte fizi─Źkom licu na adresu fizi─Źkog lica evidentiranu u registru prebivali┼íta, a pravnom licu na registrovanu adresu sjedi┼íta pravnog lica.

(2) Ukoliko ovim zakonom nije druga─Źije propisano, izrazi koji se koriste u ovom zakonu imaju zna─Źenje odre─Ĺeno ─Źlanom 2 Krivi─Źnog zakona Br─Źko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: Krivi─Źni zakon).

DIO DRUGI

I. OSNOVNE ODREDBE

─îlan 3

Pojam prekršaja

(1) Prekr┼íaji predstavljaju kr┼íenje javnog poretka ili pravila o ekonomskom i finansijskom poslovanju za koje su zakonom ili drugim propisom odre─Ĺena obilje┼żja i propisane sankcije.

(2) Prekr┼íaj mo┼że biti po─Źinjen ─Źinjenjem ili ne─Źinjenjem.

(3) Nehat u─Źinioca je dovoljan da se u─Źinilac smatra odgovornim za prekr┼íaj, osim ako je odredbama o prekr┼íajima propisano da ─çe u─Źinilac biti ka┼żnjen za djelo u─Źinjeno isklju─Źivo s umi┼íljajem.

(4) Prekr┼íaj mogu po─Źiniti fizi─Źka i pravna lica.

(5) Poku┼íaj izvr┼íenja prekr┼íaja nije ka┼żnjiv.

─îlan 4

Propisivanje prekršaja

Prekr┼íaji i prekr┼íajne sankcije se mogu propisati zakonom i drugim propisom Skup┼ítine Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 5

Nadle┼żnost sudova

Sudovi u Br─Źko distriktu BiH su stvarno i mjesno nadle┼żni da odlu─Źuju o prekr┼íajima koji su po─Źinjeni na teritoriji Br─Źko distrikta BiH, a koji su propisani zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine i Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 6

Izricanje prekršajnih sankcija

(1) Prekr┼íajnu sankciju mo┼że izre─çi sud u prekr┼íajnom postupku koji je pokrenut i proveden u skladu s ovim zakonom.

(2) Ovla┼íteni organ mo┼że izre─çi prekr┼íajnu sankciju izdavanjem prekr┼íajnog naloga u skladu s postupkom koji je propisan ovim zakonom.

─îlan 7

Prava lica okrivljenih za prekršaje

(1) Svako ko je okrivljen da je po─Źinio prekr┼íaj ima pravo zahtijevati da o njegovoj odgovornosti odlu─Źi sud u roku koji je propisan Zakonom.

(2) Okrivljeni ima pravo:

a) da se smatra nevinim dok se ne doka┼że njegova odgovornost u skladu sa Zakonom;

b) da u najkra─çem roku bude obavije┼íten, detaljno i na jeziku koji razumije, o prirodi i razlogu optu┼żbi protiv njega;

c) da mu se da potrebno vrijeme i mogu─çnost za pripremu odbrane;

d) da se brani li─Źno ili putem branioca po vlastitom izboru ili ukoliko nema dovoljno sredstava da se obezbijedi branilac besplatno, ako to interesi pravde zahtijevaju;

e) da ispita ili da se u njegovo ime ispitaju svjedoci koji ga terete;

f) da se obezbijedi prisustvo i saslušanje svjedoka u njegovu korist pod istim uslovima kao i svjedoka koji ga terete i

g) da dobije besplatnu pomo─ç prevodioca ako ne razumije jezik koji se upotrebljava u sudu.

─îlan 8

Li┼íenje slobode i jamstvo kao obezbje─Ĺenje prisustva i pla─çanja nov─Źane kazne

(1) Policijski slu┼żbenik ili drugo ovla┼íteno slu┼żbeno lice mo┼że li┼íiti slobode lice koje je osumnji─Źeno za prekr┼íaj, ali je du┼żno to lice odmah, a najkasnije u roku od 12 sati izvesti pred sud, kako bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u sudu pod slijede─çim uslovima:

a) kada lice odbija ili nije u mogu─çnosti dokazati svoj identitet;

b) kada lice nije nastanjeno u Bosni i Hercegovini ili privremeno boravi u inostranstvu, a postoji sumnja da mo┼że pobje─çi kako bi izbjeglo odgovornost za prekr┼íaj;

c) kada postoji opasnost da ─çe lice nastaviti s vr┼íenjem prekr┼íaja ili ponovo po─Źiniti istovrsni prekr┼íaj.

(2) Sud ispituje okrivljenog odmah, a najkasnije u roku od 12 sati od trenutka kada je to lice lišeno slobode.

(3) Li┼íenje slobode odre─Ĺuje se samo ako se ista svrha ne mo┼że ostvariti drugom mjerom. Prilikom li┼íenja slobode mora se voditi ra─Źuna o starosti i drugim li─Źnim svojstvima tog lica, tako da du┼żina trajanja li┼íenja slobode odgovara okolnostima.

(4) Svako lice li┼íeno slobode u skladu s odredbama ovog ─Źlana mora biti u najkra─çem roku obavije┼íteno, detaljno i na jeziku koji razumije, o razlozima za li┼íenje slobode kao i o prekr┼íaju koji mu se stavlja na teret.

(5) Radi obezbje─Ĺenja prisustva pred sudom, policijski slu┼żbenik ili drugo ovla┼íteno lice mo┼że zahtijevati od okrivljenog koji nema prebivali┼íte u Bosni i Hercegovini ili koji privremeno boravi u inostranstvu, a ┼żeli da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okon─Źanja postupka ili za koje postoji sumnja da mo┼że pobje─çi kako bi izbjeglo odgovornost za prekr┼íaj, da preda svoj paso┼í ili drugi identifikacioni dokument, do pojavljivanja na sudu, ali ne du┼że od 24 sata.

(6) Uz prekršajni nalog ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu se predaje i pasoš ili drugi identifikacioni dokument.

(7) Radi obezbje─Ĺenja pla─çanja nov─Źane kazne, sudija mo┼że nalo┼żiti polaganje nov─Źane garancije u visini maksimalne kazne koja mo┼że biti izre─Źena za takav prekr┼íaj, licu koje je okrivljeno za prekr┼íaj, a nema prebivali┼íte u Bosni i Hercegovini ili koje privremeno boravi u inostranstvu i ┼żeli da napusti Bosnu i Hercegovinu prije okon─Źanja postupka, a za koje postoji sumnja da mo┼że pobje─çi kako bi izbjeglo odgovornost za prekr┼íaj.

─îlan 9

Primjena odredaba Krivi─Źnog zakona i Zakona o krivi─Źnom postupku

(1) Ukoliko nije druga─Źije propisano odredbama ovog zakona, odredbe Krivi─Źnog zakona ─çe se shodno primjenjivati za prekr┼íaje: ─Źlanovi 26 i 27 ┬źNu┼żna odbrana┬╗ i ┬źKrajnja nu┼żda┬╗; ─Źlan 31 ┬źSau─Źesnici┬╗; ─Źlan 32 ┬źPodstrekavanje┬╗; ─Źlan 33 ┬źPomaganje┬╗; ─Źlan 36 ┬źUra─Źunljivost┬╗; ─Źlan 37 ┬╗Umi┼íljaj┬╗; ─Źlan 38 ┬╗Nehat┬╗; ─Źlan 39 ┬źStvarna zabluda┬╗; ─Źlan 40 ┬źPravna zabluda┬╗ i glava XIV ┬╗Odgovornost pravnih lica za krivi─Źna djela┬╗.

(2) Ukoliko nije druga─Źije propisano odredbama ovog zakona, odredbe Zakona o krivi─Źnom postupku Br─Źko distrikta BiH (u daljnjem tekstu: Zakon o krivi─Źnom postupku) ─çe se shodno primjenjivati u prekr┼íajnom postupku: glava I ┬╗Osnovna na─Źela┬ź; glava IV odjeljak 2 ┬╗Spajanje i razdvajanje postupaka┬ź; glava V ┬╗Izuze─çe┬ź; glava VII ┬╗Branilac┬ź; glava VIII odjeljak 1 ┬╗Pretresanje stana, prostorija i lica┬ź; glava VIII odjeljak 2 ┬╗Privremeno oduzimanje predmeta i imovine┬ź; glava VIII odjeljak 4 ┬╗Ispitivanje osumnji─Źenog┬ź; glava VIII odjeljak 5 ┬źSaslu┼íanje svjedoka┬ź; glava VIII odjeljak 6 ┬╗Uvi─Ĺaj i rekonstrukcija┬ź; glava VIII odjeljak 7 ┬╗Vje┼íta─Źenje┬ź; glava XI ┬╗Podnesci i zapisnici┬ź; glava XII ┬╗Rokovi┬ź; glava XVI ┬╗Tro┼íkovi Krivi─Źnog postupka┬ź; glava XVII ┬╗Imovinskopravni zahtjevi┬ź; glava XXI ┬╗Glavni pretres┬ź; glava XXIII odjeljak 1 ┬╗┼Żalba na prvostepenu presudu┬ź; glava XXVI ┬╗Postupak prema maloljetnicima┬ź i glava XXVIII ┬╗Postupak za primjenu mjera sigurnosti, za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivi─Źnim djelom i za opozivanje uslovne osude┬ź.

(3) U slu─Źaju bilo kakvih nesaglasnosti izme─Ĺu navedenih odredbi Krivi─Źnog zakona i Zakona o krivi─Źnom postupku i ovog zakona, primjenjuju se odredbe ovog zakona.

(4) Odredbe Zakona o krivi─Źnom postupku koje se odnose na tu┼żioca shodno se primjenjuju na ovla┼íteni organ iz ─Źlana 2 stava 1 alineje a ovog zakona.

─îlan 10

Odgovornost odgovornog lica u pravnom licu

(1) Odgovorno lice u pravnom licu mo┼że odgovarati za prekr┼íaj kada je to propisom o prekr┼íaju predvi─Ĺeno.

(2) Ne─çe odgovarati za prekr┼íaj odgovorno lice u pravnom licu koje je postupalo po nare─Ĺenju drugog odgovornog lica ili organa upravljanja ako je prethodno preduzelo sve radnje koje je bilo du┼żno da preduzme da bi sprije─Źilo izvr┼íenje prekr┼íaja.

(3) Odgovornost odgovornog lica za prekr┼íaj ne prestaje zato ┼íto mu je prestao radni odnos u pravnom licu niti zato ┼íto je nastala nemogu─çnost ka┼żnjavanja pravnog lica usljed njegovog prestanka.

II. SANKCIJE

─îlan 11

Vrste sankcija

(1) Za po─Źinjeni prekr┼íaj mogu se izre─çi slijede─çe sankcije:

a) nov─Źana kazna;

b) uslovna osuda;

c) ukor;

d) zaštitne mjere.

(2) Pored sankcija iz stava 1 ovog ─Źlana za prekr┼íaj se mogu izre─çi i slijede─çe mjere:

a) oduzimanje imovinske koristi;

b) obaveza nadoknade štete;

c) kazneni poeni i

d) li┼íenje slobode radi naplate nov─Źane kazne.

─îlan 12

Nov─Źana kazna

(1) Nov─Źana kazna se propisuje u odre─Ĺenom rasponu ili u fiksnom iznosu.

(2) Kada zakon propisuje raspon u visini nov─Źane kazne za odre─Ĺeni prekr┼íaj, sud odre─Ĺuje visinu kazne uzimaju─çi u obzir sve olak┼íavaju─çe i ote┼żavaju─çe okolnosti, a naro─Źito: te┼żinu prekr┼íaja i njegove posljedice, stepen odgovornosti okrivljenog, uvid u evidenciju o njegovim prethodnim prekr┼íajima, finansijsku situaciju okrivljenog, da li je iskazao kajanje kao i druge okolnosti koje se odnose na li─Źnost okrivljenog.

(3) Kada sud utvrdi da postoje naro─Źito olak┼íavaju─çe okolnosti koje ukazuju da se i ubla┼żenom nov─Źanom kaznom mo┼że posti─çi svrha ka┼żnjavanja, sud mo┼że u─Źiniocu ubla┼żiti nov─Źanu kaznu do visine propisane stavom 4 ovog ─Źlana.

(4) Nov─Źana kazna za fizi─Źko lice ne mo┼że se propisati u iznosu ni┼żem od 30,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnika u iznosu ni┼żem od 50,00 KM, a za pravno lice u iznosu ni┼żem od 500,00 KM.

(5) Za prekr┼íaj propisan zakonom nov─Źana kazna se mo┼że propisati, za fizi─Źko lice do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnika do 20.000,00 KM, a za pravno lice do 200.000,00 KM.

(6) Za prekr┼íaj propisan drugim propisom Skup┼ítine Br─Źko distrikta BiH, nov─Źana kazna mo┼że se propisati za fizi─Źko lice do 3.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu do 5.000,00 KM, za preduzetnika do 6.000,00 KM, a za pravno lice do 10.000,00 KM.

(7) Za prekr┼íaje iz oblasti poreza i carina, nov─Źane kazne mogu se propisati u vi┼íestrukom iznosu porezne ili carinske obaveze koja je trebalo da bude pla─çena ili kao procent ili vi┼íestruki iznos vrijednosti robe koja je predmet prekr┼íaja, ali ne u iznosu ve─çem od 200.000,00 KM.

─îlan 13

Rok pla─çanja nov─Źane kazne

Rje┼íenjem o prekr┼íaju odre─Ĺuje se rok pla─çanja nov─Źane kazne koji ne mo┼że biti kra─çi od osam dana niti du┼żi od tri mjeseca od dana pravosna┼żnosti rje┼íenja o prekr┼íaju.

─îlan 14

Sticaj

(1) Ukoliko okrivljeni, jednom radnjom ili s vi┼íe radnji, po─Źini vi┼íe prekr┼íaja, nov─Źana kazna se utvr─Ĺuje za svaki pojedini prekr┼íaj, nakon ─Źega se izri─Źe jedinstvena nov─Źana kazna na osnovu pojedina─Źno utvr─Ĺenih nov─Źanih kazni.

(2) Izre─Źena jedinstvena nov─Źana kazna iz stava 1 ovog ─Źlana, mora biti ve─ça od svake pojedina─Źno utvr─Ĺene nov─Źane kazne i ne smije dosti─çi zbir pojedina─Źno utvr─Ĺenih nov─Źanih kazni.

─îlan 15

Uslovna osuda

(1) Uslovnom osudom sud okrivljenom utvr─Ĺuje nov─Źanu kaznu, odnosno za┼ítitnu mjeru i istovremeno odre─Ĺuje da se te sankcije ne─çe izvr┼íiti ako okrivljeni za vrijeme koje odredi sud, a koje ne mo┼że biti kra─çe od ┼íest mjeseci ni du┼że od jedne godine, ne po─Źini novi prekr┼íaj ili ispuni drugi uslov koji mu odredi sud.

(2) Pri odlu─Źivanju o izricanju uslovne osude sud vodi ra─Źuna o svrsi uslovne osude posebno uzimaju─çi u obzir li─Źnost okrivljenog, njegov raniji ┼żivot, njegovo pona┼íanje poslije izvr┼íenog prekr┼íaja, stepen prekr┼íajne odgovornosti i druge okolnosti pod kojima je prekr┼íaj po─Źinjen.

(3) Za┼ítitne mjere izre─Źene uz uslovnu osudu izvr┼íavaju se.

─îlan 16

Opozivanje uslovne osude

(1) Uslovna osuda ─çe se opozvati ako uslovno ka┼żnjeni u roku za koji je odlo┼żeno izvr┼íenje kazne, odnosno za┼ítitne mjere, po─Źini novi isti ili te┼żi prekr┼íaj ili ako ne ispuni postavljeni uslov.

(2) U slu─Źaju opozivanja uslovne osude sud koji vodi prekr┼íajni postupak izre─çi ─çe, primjenom odredaba ─Źlana 14 ovog zakona, kaznu odnosno za┼ítitnu mjeru za ranije izvr┼íeni i za novi prekr┼íaj, uzimaju─çi kaznu, odnosno za┼ítitnu mjeru iz opozvane odluke kao ve─ç utvr─Ĺenu.

─îlan 17

Ukor

Ako sud utvrdi da postoje okolnosti koje u zna─Źajnoj mjeri umanjuju odgovornost okrivljenog tako da se mo┼że o─Źekivati da ─çe se on u budu─çnosti uzdr┼żavati od ─Źinjenja prekr┼íaja, onda se mo┼że izre─çi ukor umjesto nov─Źane kazne ili druge sankcije.

─îlan 18

Zaštitne mjere

(1) Zaštitne mjere mogu se propisati samo zakonom.

(2) Za prekršaj se mogu propisati slijedeće zaštitne mjere:

a) oduzimanje predmeta;

b) zabrana vr┼íenja poziva, djelatnosti ili du┼żnosti;

c) potpuna ili djelimi─Źna zabrana upravljanja motornim vozilom;

d) vanbolni─Źko lije─Źenje od ovisnosti.

(3) Zakonima koji propisuju prekršaje mogu se odrediti dodatne vrste zaštitnih mjera, s tim da svaka zaštitna mjera koja nije predmet direktnog izvršenja od organa vlasti, mora biti uslovljena dobrovoljnim pristankom na takvu zaštitnu mjeru od okrivljenog.

─îlan 19

Izricanje zaštitnih mjera

(1) Sud mo┼że rje┼íenjem o prekr┼íaju okrivljenom izre─çi jednu ili vi┼íe za┼ítitnih mjera. Kada razlozi za izricanje za┼ítitnih mjera prestanu da postoje, za┼ítitna mjera se opoziva.

(2) Za┼ítitna mjera se izri─Źe u minimalnom trajanju koje je potrebno da se okrivljeni sprije─Źi da po─Źini sli─Źan prekr┼íaj, uzimaju─çi u obzir sve bitne faktore, uklju─Źuju─çi ali ne ograni─Źavaju─çi se na te┼żinu prekr┼íaja i njegove posljedice, stepen odgovornosti okrivljenog, uvid u evidenciju o njegovim prethodnim prekr┼íajima, njegovu finansijsku situaciju, kao i da li je iskazao kajanje.

(3) Ovla┼íteni organ mo┼że prekr┼íajnim nalogom izre─çi samo jednu za┼ítitnu mjeru u najkra─çem predvi─Ĺenom trajanju, kao i za┼ítitnu mjeru oduzimanja predmeta.

─îlan 20

Oduzimanje predmeta

(1) Predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili koji su nastali izvršenjem prekršaja mogu se oduzeti ako su svojina okrivljenog.

(2) Predmeti iz stava 1 ovog ─Źlana mogu se oduzeti i kada nisu svojina okrivljenog, ako to zahtijevaju interesi op─çe sigurnosti, ─Źuvanja ┼żivota i zdravlja ljudi, sigurnost robnog prometa ili razlozi javnog morala, kao i u drugim slu─Źajevima predvi─Ĺenim Zakonom.

(3) Sud koji donosi rje┼íenje o prekr┼íaju ili ovla┼íteni organ koji izdaje prekr┼íajni nalog odre─Ĺuje, u skladu s posebnim propisima, da li ─çe se oduzeti predmeti uni┼ítiti, prodati ili predati odgovaraju─çem ovla┼ítenom organu. Sredstva ostvarena prodajom pripadaju bud┼żetu Br─Źko distrikta BiH.

(4) Predmeti koji se po zakonu mogu oduzeti ili se oduzimaju, oduzet ─çe se i kada se prekr┼íajni postupak ne zavr┼íi odlukom kojom se okrivljeni ogla┼íava odgovornim ako to zahtijevaju interesi op─çe sigurnosti ili razlozi morala, kao i u drugim slu─Źajevima odre─Ĺenim posebnim zakonom.

(5) O oduzimanju predmeta iz stava 4 ovog ─Źlana donosi se posebno rje┼íenje.

(6) Oduzimanjem predmeta ne dira se u pravo trećih lica na naknadu štete od okrivljenog.

─îlan 21

Zabrana vr┼íenja poziva, djelatnosti ili du┼żnosti

(1) Sud mo┼że okrivljenom preduzetniku zabraniti vr┼íenje poziva, djelatnosti ili du┼żnosti u periodu do ┼íest mjeseci, ako je u─Źinio prekr┼íaj obavljaju─çi poziv, djelatnost ili du┼żnost i ako sud utvrdi da bi obavljanjem poziva, djelatnosti ili du┼żnosti okrivljeni mogao ponovo po─Źiniti prekr┼íaj.

(2) Sud mo┼że zabraniti okrivljenom pravnom licu, vr┼íenje odre─Ĺene djelatnosti, ili narediti zatvaranje poslovnih prostorija, ili nametnuti druga ograni─Źenja u vr┼íenju djelatnosti, u periodu do ┼íest mjeseci, radi spre─Źavanja budu─çeg ─Źinjenja prekr┼íaja.

─îlan 22

Ograni─Źenje upravljanja motornim vozilima

(1) Kao sankciju za prekr┼íaj po─Źinjen u saobra─çaju, sud mo┼że okrivljenom zabraniti upravljanje motornim vozilima ili odre─Ĺenom vrstom motornog vozila, za period koji nije kra─çi od 30 dana niti du┼żi od jedne godine.

(2) Kao sankciju za prekr┼íaj po─Źinjen u saobra─çaju, sud mo┼że okrivljenom uvesti ograni─Źenja na upravljanje motornim vozilima za period koji nije kra─çi od 30 dana niti du┼żi od jedne godine i to:

e) zabrana upravljanja vozilom tokom no─çi;

f) zabrana upravljanja vozilom preko odre─Ĺene udaljenosti od ku─çe;

g) ograni─Źenje na upravljanje vozilom za vo┼żnju do i s posla;

h) ograni─Źenje na upravljanje vozilom samo za vo┼żnju vezanu za obavljanje posla.

(3) Oduzimanje voza─Źke dozvole se mo┼że izre─çi kao posljedica dodijeljenih kaznenih poena u skladu s propisima o sigurnosti saobra─çaja na putevima Bosne i Hercegovine i Br─Źko distrikta BiH. Sud ne mo┼że promijeniti broj kaznenih poena koji se zara─Źunavaju automatski kao rezultat odgovornosti za prekr┼íaj u skladu s propisima o sigurnosti saobra─çaja na putevima Bosne i Hercegovine i Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 23

Vanbolni─Źko lije─Źenje od ovisnosti

(1) Uslovna ili ubla┼żena sankcija mo┼że se izre─çi okrivljenom koji je po─Źinio prekr┼íaj pod odlu─Źuju─çim djelovanjem ovisnosti od alkohola ili opojnih droga, pod uslovom da se podvrgne vanbolni─Źkom lije─Źenju od alkohola i droga, koje ne mo┼że trajati du┼że od jedne godine ili dok se na osnovu mi┼íljenja specijaliziranih stru─Źnjaka zadu┼żenih za lije─Źenje ne ustanovi da ne postoji potreba za daljnjim lije─Źenjem okrivljenog.

(2) Sud ─çe opozvati uslovnu ili ubla┼żenu sankciju ukoliko se okrivljeni ne podvrgne odre─Ĺenom vanbolni─Źkom lije─Źenju.

─îlan 24

Oduzimanje imovinske koristi i naknada štete

(1) Niko ne mo┼że zadr┼żati imovinsku korist pribavljenu izvr┼íenjem prekr┼íaja.

(2) Od okrivljenog se oduzima novac, predmeti od vrijednosti i svaka druga imovinska korist koja je pribavljena prekršajem, ili se okrivljeni obavezuje da nadoknadi štetu koju je pretrpio oštećeni.

(3) Iznos i vrsta oduzimanja ili naknade ┼ítete se odre─Ĺuje u rje┼íenju o prekr┼íaju.

III. MALOLJETNICI

─îlan 25

Prekršajni postupak prema maloljetnicima

(1) Odredbe ─Źlanova 1 - 9 ovog zakona primjenjuju se prema maloljetnim u─Źiniocima prekr┼íaja ukoliko u ovom poglavlju nije druk─Źije odre─Ĺeno.

(2) Prema maloljetniku koji u vrijeme izvr┼íenja prekr┼íaja nije navr┼íio 14 godina ┼żivota ne mo┼że se pokrenuti ni voditi prekr┼íajni postupak.

(3) Prekr┼íajni postupak protiv maloljetnika se mo┼że pokrenuti samo kroz zahtjev za pokretanje prekr┼íajnog postupka u skladu s odredbama ─Źlanova 41 - 43 ovog zakona.

─îlan 26

Sankcije prema maloljetnicima

(1) Maloljetniku koji je u vrijeme izvr┼íenja prekr┼íaja navr┼íio 14, a nije navr┼íio 16 godina ┼żivota (mla─Ĺi maloljetnik) mogu se izre─çi samo odgojne mjere.

(2) Maloljetniku koji je u vrijeme izvr┼íenja prekr┼íaja navr┼íio 16, a nije navr┼íio 18 godina ┼żivota (stariji maloljetnik) mogu se izre─çi odgojne mjere kao i bilo koja od sankcija ili mjera odre─Ĺenih u ─Źlanu 11 stavu 1 i stavu 2 ta─Źkama a i b ovog zakona.

─îlan 27

Uslovi za primjenu odgojnih mjera prema starijem maloljetniku

Uslovi za primjenu odgojnih mjera starijem maloljetniku su njegovo priznanje da je po─Źinio prekr┼íaj i izrazio ┼żaljenje zbog po─Źinjenog prekr┼íaja i da je dobrovoljno pristao na takve odgojne mjere.

─îlan 28

Vrste odgojnih mjera

Prema maloljetniku se mogu odrediti slijede─çe odgojne mjere:

a) ukor;

b) nalaganje li─Źnog izvinjenja o┼íte─çenom;

c) nalaganje redovnog poha─Ĺanja ┼íkole;

d) rad za op─çe dobro na slobodi;

e) nalaganje prihvatanja odgovaraju─çeg zaposlenja;

f) nalaganje maloljetniku da posjećuje odgojne, obrazovne, psihološke i druge vrste savjetovališta;

g) nalaganje maloljetniku da se suzdr┼żava od upotrebe alkoholnih pi─ça i opojnih droga;

h) zabrana dru┼żenja s licima koja imaju lo┼í uticaj na maloljetnika;

i) policijska kontrola kretanja poslije odre─Ĺenog vremena.

─îlan 29

Izbor odgojnih mjera

(1) Prilikom odlu─Źivanja o izboru odgojne mjere, sud ─çe uzeti u obzir interese maloljetnika i o┼íte─çenog, posebno vode─çi ra─Źuna da primijenjenim odgojnim preporukama ne ugrozi redovno ┼íkolovanje maloljetnika ili njegov rad.

(2) Izbor i primjena odgojnih mjera se vrši u saradnji s roditeljima ili starateljima maloljetnika i organima socijalnog staranja.

(3) Sud mo┼że kasnije da ukine ili izmijeni odgojne mjere koje je odredio.

(4) Odgojne mjere mogu trajati najdu┼że jednu godinu.

IV. ZASTARJELOST

─îlan 30

Zastarjelost pokretanja i vo─Ĺenja postupka

(1) Prekr┼íajni postupak ne mo┼że se pokrenuti ni voditi:

a) za prekr┼íaje za koje je propisana nov─Źana kazna do tri hiljade konvertibilnih maraka (3.000,00 KM) kad protekne godinu dana od dana kada je prekr┼íaj izvr┼íen;

b) za prekr┼íaje za koje je propisana nov─Źana kazna ve─ça od tri hiljade konvertibilnih maraka (3.000,00 KM) kad proteknu dvije godine od dana kada je prekr┼íaj izvr┼íen.

(2) Za porezne, carinske i finansijske prekr┼íaje zakonom se mogu odrediti rokovi du┼żi od rokova iz stava 1 ovog ─Źlana, ali ne du┼żi od tri godine.

─îlan 31

Zastarjelost izvršenja zaštitnih mjera

Zastarjelost izvr┼íenja za┼ítitnih mjera propisanih ovim zakonom nastupa kad protekne jedna godina od dana pravosna┼żnosti rje┼íenja kojim su te za┼ítitne mjere izre─Źene.

─îlan 32

Tok i prekid zastarjelosti

(1) Zastarjelost za pokretanje i vo─Ĺenje prekr┼íajnog postupka po─Źinje od dana kada je prekr┼íaj izvr┼íen, a zastarjelost za izvr┼íenje kazne, odnosno za┼ítitne mjere od dana pravosna┼żnosti rje┼íenja kojim je kazna, odnosno za┼ítitna mjera izre─Źena.

(2) Zastarjelost se prekida svakom radnjom organa nadle┼żnog za vo─Ĺenje prekr┼íajnog postupka, odnosno organa nadle┼żnog za izvr┼íenje kazne, preduzetom radi gonjenja u─Źinioca prekr┼íaja, odnosno izvr┼íenja kazne i za┼ítitne mjere.

(3) Svakim prekidom zastarijevanje po─Źinje ponovo te─çi, ali bez obzira na prekide, zastarjelost u svakom slu─Źaju nastaje kada protekne dva puta onoliko vremena koliko je predvi─Ĺeno u ─Źlanovima 30 i 31 ovog zakona.

DRUGI DIO

I. PREKRŠAJNI POSTUPAK

─îlan 33

Prekršajni postupak

Prekr┼íajni postupak se pokre─çe na slijede─çi na─Źin:

a) izdavanjem prekršajnog naloga;

b) podno┼íenjem zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka nadle┼żnom sudu.

─îlan 34

Izdavanje prekršajnog naloga

(1) Ovla┼íteni organ ─çe izdati prekr┼íajni nalog ukoliko ustanovi da je prekr┼íaj iz njegove nadle┼żnosti utvr─Ĺen na jedan od slijede─çih na─Źina:

a) neposrednim opa┼żanjem ovla┼ítenog slu┼żbenog lica prilikom inspekcije, nadzora i pregleda;

b) podacima koji su dobiveni ure─Ĺajima za nadzor ili mjerenje;

c) prilikom inspekcijskog ili drugog nadzora pregledom dokumentacije, prostorija i robe ili na drugi zakonit na─Źin ili

d) na osnovu priznanja okrivljenog o izvršenju prekršaja u nekom drugom sudskom ili upravnom postupku.

(2) Prekr┼íajni nalog se mo┼że izdati u slijede─çim slu─Źajevima:

a) kada odgovaraju─çi zakon ili propis odre─Ĺuje fiksnu nov─Źanu kaznu;

b) kada nov─Źana kazna mo┼że biti izra─Źunata kori┼ítenjem matemati─Źke formule;

c) kada ovla┼íteni organ odlu─Źi da izrekne minimalnu nov─Źanu kaznu, odnosno za┼ítitnu mjeru u najkra─çem trajanju kao i za┼ítitnu mjeru oduzimanja predmeta, odre─Ĺenu takvim zakonom ili propisom.

(3) Ako okrivljeni izvr┼íi vi┼íe prekr┼íaja u sticaju tada ovla┼íteni organ mo┼że prekr┼íajnim nalogom izre─çi jedinstvenu nov─Źanu kaznu primjenom ─Źlana 14 ovog zakona, a ako je za samo jedan od izvr┼íenih prekr┼íaja predvi─Ĺena za┼ítitna mjera, mo┼że izre─çi i tu za┼ítitnu mjeru u najkra─çem predvi─Ĺenom trajanju.

(4) Ovla┼íteni organ koji je izdao prekr┼íajni nalog mo┼że u svako vrijeme po slu┼żbenoj du┼żnosti ili na prijedlog stranaka u postupku ispraviti gre┼íke nastale u pisanju, ra─Źunanju i ostale o─Źigledne gre┼íke.

─îlan 35

Sadr┼żaj prekr┼íajnog naloga

(1) Prekr┼íajni nalog se donosi u pisanoj formi i mora da sadr┼żi slijede─çe:

a) naziv: ┬źprekr┼íajni nalog┬ź;

b) naziv ovlaštenog organa koji ga je izdao;

c) ime i svojstvo slu┼żbenog lica koje ga je izdalo;

d) jedinstveni broj koji je odredio ovlašteni organ;

e) datum izdavanja i datum uru─Źenja u skladu s ─Źlanom 36 stavom 3 ovog zakona;

f) pravnu kvalifikaciju prekršaja;

g) za okrivljeno fizi─Źko lice, odnosno odgovorno lice: ime i prezime, jedinstveni mati─Źni broj, adresa stanovanja, podatke o zaposlenju, a za strance i broj paso┼ía;

h) za okrivljeno pravno lice: naziv, sjedište i jedinstveni identifikacioni broj;

i) mjesto, datum i vrijeme kada je prekr┼íaj po─Źinjen;

j) utvr─Ĺenu sankciju, uklju─Źuju─çi nov─Źanu kaznu, odnosno za┼ítitnu mjeru;

k) iznos naknade ┼ítete, ukoliko se taj iznos mo┼że odrediti cjenovnikom i tro┼íkove postupka ukoliko su oni odre─Ĺeni zakonom u fiksnom iznosu;

m) uputstvo da se nov─Źana kazna, ┼íteta i tro┼íkovi trebaju platiti, ili da okrivljeni mora zatra┼żiti sudsko odlu─Źivanje o prekr┼íajnom nalogu u roku od osam (8) dana od dana uru─Źenja;

n) uputstvo o na─Źinu pla─çanja nov─Źane kazne, ┼ítete i tro┼íkova;

o) potpis ovlaštenog predstavnika ovlaštenog organa.

(2) Ukoliko prekr┼íaj koji je po─Źinjen u saobra─çaju uklju─Źuje i motorno vozilo, u prekr┼íajnom nalogu se navode i slijede─çi podaci:

a) registarski broj vozila i broj saobra─çajne dozvole;

b) broj voza─Źke dozvole voza─Źa, ukoliko je poznat i

c) broj kaznenih poena koje zakon propisuje za takav prekršaj.

(3) Prekr┼íajni nalog sadr┼żi pouku da, ukoliko lice protiv kojeg je izdat prekr┼íajni nalog prihvati odgovornost i u roku od osam dana od dana prijema prekr┼íajnog naloga plati polovinu izre─Źene nov─Źane kazne, osloba─Ĺa se pla─çanja druge polovine izre─Źene nov─Źane kazne.

(4) Prekr┼íajni nalog pored ostalog sadr┼żi slijede─ça uputstva:

a) okrivljeni ima pravo da podnese zahtjev za sudsko odlu─Źivanje o prekr┼íajnom nalogu, nazna─Źavaju─çi kom sudu i u kom roku okrivljeni treba da podnese zahtjev;

b) kazna koju sud izrekne mo┼że biti ve─ça od one koja je izre─Źena prekr┼íajnim nalogom;

c) okrivljeni je du┼żan nadoknaditi sudske tro┼íkove u slu─Źaju kada zatra┼żi sudsko odlu─Źivanje o prekr┼íajnom nalogu ukoliko sud utvrdi da je on odgovoran za prekr┼íaj naveden u prekr┼íajnom nalogu;

d) u slu─Źaju prekr┼íaja iz oblasti saobra─çaja za koje zakon propisuje dodjeljivanje kaznenih poena, utvr─Ĺivanje odgovornosti od suda rezultira dodjeljivanjem tih kaznenih poena.

(5) U prekr┼íajnom nalogu je ozna─Źeno mjesto na kojem se okrivljeni potpisuje ako zahtijeva sudsko odlu─Źivanje u skladu s ─Źlanom 39 ovog zakona.

(6) Ako izme─Ĺu ovla┼ítenog organa i suda postoji dogovor prekr┼íajnim nalogom se mo┼że odrediti datum i vrijeme usmenog pretresa, koje ne mo┼że biti kra─çe od osam dana od dana izdavanja prekr┼íajnog naloga.

(7) Svaki ovla┼íteni organ ima svoj obrazac prekr┼íajnog naloga, koji odobrava Pravosudna komisija Br─Źko distrikta BiH.

(8) Prekr┼íajni nalozi ovla┼ítenih organa Bosne i Hercegovine izdati na obrascu koji je odobrilo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, pravovaljani su u smislu ovog zakona, ako sadr┼że podatke navedene u stavovima 1 - 5 ovog ─Źlana.

─îlan 36

Uru─Źenje prekr┼íajnog naloga

(1) Prekr┼íajni nalog se sastojati od originala i najmanje dvije kopije. Original zadr┼żava ovla┼íteni organ u svojoj evidenciji. Dvije kopije se uru─Źuju okrivljenom.

(2) Prekr┼íajni nalog se uru─Źuje okrivljenom na jedan od slijede─çih na─Źina:

a) li─Źnim uru─Źenjem;

b) uru─Źenjem po┼ítom;

c) (brisano)

(3) Kada je prekr┼íajni nalog uru─Źen li─Źno, datumom uru─Źenja smatra se dan kada je okrivljeni primio prekr┼íajni nalog, odnosno dan kada ga je li─Źno primio putem po┼íte.

(4) Ako okrivljeni odbije da primi prekr┼íajni nalog upu─çen putem po┼íte, dostavlja─Ź ─çe ga ostaviti u po┼ítanskom sandu─Źetu ili u stanu ili prostoriji, pri─Źvrstiti na vratima stana ili prostorije.

(5) Kada je dostavljanje izvr┼íeno na na─Źin iz stava 4 ovog ─Źlana, dostavlja─Ź ─çe zabilje┼żiti na dostavnici dan, ─Źas i razlog odbijanja prijema, kao i mjesto gdje je prekr┼íajni nalog ostavio i smatra se da je time dostavljanje izvr┼íeno.

(6) Ako okrivljeni odbije da primi prekr┼íajni nalog na licu mjesta, ovla┼íteno slu┼żbeno lice ─çe na prekr┼íajnom nalogu zabilje┼żiti dan, ─Źas i razlog odbijanja i smatra se da je dostavljanje izvr┼íeno.

─îlan 37

Prihvatanje odgovornosti

(1) Okrivljeni mo┼że prihvatiti odgovornost za prekr┼íaj tako ┼íto ─çe u roku odre─Ĺenom u prekr┼íajnom nalogu platiti polovinu izre─Źene nov─Źane kazne i sve druge obaveze koje su odre─Ĺene prekr┼íajnim nalogom.

(2) Svako lice koje prihvati odgovornost u skladu s ovim ─Źlanom, ne mo┼że kasnije odbijati odgovornost ili se ┼żaliti na vrstu ili visinu sankcije ili tro┼íkova.

─îlan 38

Propuštanje

(1) Ukoliko je prekr┼íajni nalog dostavljen u skladu s odredbama ─Źlana 36 ovog zakona i ako okrivljeni u roku koji je odre─Ĺen u prekr┼íajnom nalogu ne prihvati odgovornost za prekr┼íaj u skladu s odredbama ─Źlana 37 ovog zakona ili ne zatra┼żi odlu─Źivanje o predmetu pred sudom, smatra se da je okrivljeni prihvatio odgovornost propu┼ítanjem, a prekr┼íajni nalog postaje kona─Źan i izvr┼ían.

(2) Kada je nov─Źana kazna odre─Ĺena zbog propu┼ítanja u skladu s ovim ─Źlanom, ovla┼íteni organ koji je izdao prekr┼íajni nalog odre─Ĺuje dodatnu taksu za naplatu u iznosu od dvadeset konvertibilnih maraka (20 KM).

(3) (brisano)

─îlan 39

Postupak po zahtjevu za odlu─Źivanje od strane suda

(1) Okrivljeni koji primi prekr┼íajni nalog i ┼żeli da se o predmetu odlu─Źi pred sudom du┼żan je:

a) da zatra┼żi sudsko odlu─Źivanje, potpisivanjem prekr┼íajnog naloga na odgovaraju─çem mjestu i dostavljanjem sudu prije isteka roka odre─Ĺenog prekr┼íajnim nalogom;

b) da se pojavi pred sudom na dan i u vrijeme odre─Ĺeno za usmeni pretres po prekr┼íajnom nalogu ili, ako datum nije naveden, onda na dan koji je sud odredio za usmeni pretres.

(2) Kada okrivljeni zahtijeva sudsko odlu─Źivanje sankcije odre─Ĺene u prekr┼íajnom nalogu se smatraju ni┼ítavnim.

(3) Sud mo┼że izre─çi i te┼żu sankciju od one koja je odre─Ĺena prekr┼íajnim nalogom.

─îlan 40

Lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini

(1) Okrivljenom koji nema prebivali┼íte u Bosni i Hercegovini, a koji primi prekr┼íajni nalog, mo┼że se ponuditi mogu─çnost da plati nov─Źanu kaznu u najbli┼żoj policijskoj stanici ili u kancelariji nadle┼żnog ovla┼ítenog organa.

(2) Ukoliko okrivljeni iz stava 1 ovog ─Źlana ne plati nov─Źanu kaznu, smatra se da je podnio zahtjev za sudsko odlu─Źivanje i predstavnik ovla┼ítenog organa mo┼że okrivljenog odmah izvesti pred sud.

(3) Ukoliko okrivljenog iz stava 1 ovog ─Źlana nije mogu─çe odmah izvesti pred sud, predstavnik ovla┼ítenog organa mo┼że primijeniti ovla┼ítenja iz ─Źlana 8 ovog zakona.

II. ZAHTJEV ZA POKRETANJE PREKRŠAJNOG POSTUPKA

─îlan 41

Podnošenje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka

Zahtjev za pokretanje prekr┼íajnog postupka podnosi se samo u slu─Źajevima kada ne postoje uslovi za izdavanje prekr┼íajnog naloga odre─Ĺeni u ─Źlanu 34 ovog zakona.

─îlan 42

Sadr┼żaj zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka

(1) Obrazac zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka propisuje Pravosudna komisija Br─Źko distrikta BiH i sadr┼żi slijede─çe:

a) naziv ovlaštenog organa koji podnosi zahtjev;

b) pravnu kvalifikaciju prekršaja;

c) za okrivljeno fizi─Źko lice, odnosno odgovorno lice: ime i prezime, jedinstveni mati─Źni broj, adresu stanovanja, podatke o zaposlenju, a za strance i broj paso┼ía;

d) za okrivljeno pravno lice: naziv, sjedište i jedinstveni identifikacioni broj;

e) ─Źinjeni─Źni opis radnji koji odre─Ĺuje pravnu kvalifikaciju prekr┼íaja, vrijeme i mjesto po─Źinjenja prekr┼íaja i druge okolnosti neophodne za odre─Ĺivanje prekr┼íaja;

f) procijenjenu visinu naknade štete i druge troškove;

g) prijedlog dokaza koji se trebaju izvesti i

h) potpis ovlaštenog predstavnika ovlaštenog organa.

(2) Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka podnosilac zahtjeva dostavlja sudu u dovoljnom broju primjeraka za sud i okrivljenog.

(3) Podnosilac zahtjeva mo┼że odustati od zahtjeva sve do dono┼íenja rje┼íenja o prekr┼íaju.

(4) Ako je zahtjev nerazumljiv ili nepotpun, sud ─çe pozvati podnosioca da zahtjev u odre─Ĺenom roku, a najkasnije u roku od osam dana, ispravi, odnosno dopuni, a ako to ne u─Źini, sud ─çe zahtjev odbaciti.

(5) U pozivu za ispravku, odnosno dopunu zahtjeva sud će podnosioca upozoriti na posljedice propuštanja.

─îlan 43

Sporazum o sankciji

(1) Ovla┼íteni organ uz zahtjev za pokretanje prekr┼íajnog postupka mo┼że ponuditi okrivljenom da prihvati nov─Źanu kaznu i za┼ítitne mjere.

(2) Ako okrivljeni prihvati predlo┼żenu sankciju iz stava 1 ovog ─Źlana ili ako se ovla┼íteni organ i okrivljeni sporazumiju o drugoj sankciji prije dono┼íenja odluke o prekr┼íaju, ovla┼íteni organ mo┼że podnijeti sudu na odobrenje pisani sporazum koji sadr┼żi detalje o sankciji, potpisan od okrivljenog i ovla┼ítenog predstavnika ovla┼ítenog organa.

(3) U opravdanim slu─Źajevima sporazumom o sankciji se mo┼że predvidjeti i pla─çanje nov─Źane kazne u ratama u roku do ┼íest mjeseci.

(4) Sud ─çe odobriti sporazum izme─Ĺu okrivljenog i ovla┼ítenog organa ako utvrdi da ispunjava zakonske uslove.

(5) Na pitanja koja nisu regulisana ovim ─Źlanom primjenjivat ─çe se odredbe ─Źlana 231 Zakona o krivi─Źnom postupku.

(6) Sporazum o sankciji koji sud odobri mo┼że izvr┼íiti ovla┼íteni organ u skladu s odredbama ─Źlanova 86 - 92 ovog zakona.

III. USMENI PRETRES

─îlan 44

Su─Ĺenje

(1) Su─Ĺenje u prekr┼íajnom postupku se provodi na usmenom pretresu koji vodi sudija pojedinac.

(2) Ukoliko ne postoje izuzetne okolnosti, prekr┼íajni postupak bi trebalo da se okon─Źa na jednom usmenom pretresu.

─îlan 45

Zakazivanje usmenog pretresa

(1) Sud po prijemu zahtjeva iz ─Źlana 39 ovog zakona ili zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka (u daljnjem tekstu: zahtjev) ispituje da li je zahtjev podnesen u roku koji je odre─Ĺen zakonom.

(2) Ako sud utvrdi da zahtjev nije blagovremeno podnesen ili da postoje drugi zakonski razlozi zbog kojih se postupak ne mo┼że pokrenuti ni voditi donosi rje┼íenje o odbacivanju zahtjeva, a kopije rje┼íenja se dostavljaju, li─Źno ili po┼ítom, ovla┼ítenom organu i okrivljenom.

(3) Ukoliko je zahtjev blagovremeno podnesen i ako datum i vrijeme usmenog pretresa nisu ve─ç odre─Ĺeni u skladu s ─Źlanom 35 stavom 6 ovog zakona, sud ─çe odrediti datum i vrijeme usmenog pretresa i o tome obavijestiti okrivljenog, ovla┼íteni organ i o┼íte─çenog, uz primjenu slijede─çih pravila o pozivanju:

a) pozivanje se vr┼íi dostavljanjem pismenog poziva koji sadr┼żi: naziv suda koji poziva, ime i prezime okrivljenog, naziv prekr┼íaja koji mu se stavlja na teret, mjesto, dan i sat odr┼żavanja su─Ĺenja, uz nazna─Źenje obaveza i posljedica propu┼ítanja prema ─Źlanovima 46 - 48 ovog zakona, te otisak slu┼żbenog pe─Źata i ime i prezime sudije koji poziva;

b) u pozivu okrivljenom, uz koji se dostavlja kopija zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka, navest ─çe se da se poziva u svojstvu okrivljenog uz upozorenje da je du┼żan odmah obavijestiti sud o promjeni adrese, kao i o namjeri da promijeni boravi┼íte;

c) kad se okrivljeni prvi put poziva, pou─Źit ─çe se u pozivu o pravu da uzme branioca, kao i o njegovim pravima u skladu s ─Źlanom 7 ovog zakona.

(4) Ukoliko je zahtjev blagovremeno podnesen i ako su dan i vrijeme usmenog pretresa ve─ç odre─Ĺeni u skladu s ─Źlanom 35 stavom 6 ovog zakona, sud ─çe obavijestiti ovla┼íteni organ i o┼íte─çenog da je okrivljeni podnio zahtjev za sudsko odlu─Źivanje o predmetu.

(5) Prije po─Źetka usmenog pretresa, okrivljeni mo┼że ulo┼żiti pismeni prijedlog za obustavljanje prekr┼íajnog postupka iz razloga odre─Ĺenih u ─Źlanu 61 ovog zakona.

(6) Postupaju─çi po prijedlogu iz stava 5 ovog ─Źlana sud mo┼że:

a) usvojiti prijedlog i donijeti odluku o obustavljanju prekršajnog postupka;

b) zahtijevati od ovla┼ítenog organa da ulo┼żi pismeni odgovor ili

c) razmotriti takav zahtjev na po─Źetku usmenog pretresa.

─îlan 46

Propuštanje pojavljivanja okrivljenog

(1) Okrivljeni koji se ne pojavi u vrijeme odre─Ĺeno za usmeni pretres u skladu s ─Źlanom 35 stavom 6 ili ─Źlanom 45 stavom 3 ovog zakona, smatra se da je prihvatio odgovornost za prekr┼íaj propu┼ítanjem.

(2) Ako je prekr┼íajni postupak pokrenut prekr┼íajnim nalogom, u slu─Źaju iz stava 1 ovog ─Źlana prekr┼íajni nalog postaje kona─Źan i izvr┼ían u skladu s ─Źlanom 38 ovog zakona.

(3) Ako je prekr┼íajni postupak pokrenut podno┼íenjem zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka, u slu─Źaju iz stava 1 ovog ─Źlana sud donosi odluku o prekr┼íaju u skladu s ─Źlanom 62 ovog zakona.

─îlan 47

Propuštanje pojavljivanja ovlaštenog organa

Ako okrivljeni pristupi na usmeni pretres na dan i u vrijeme odre─Ĺeno za usmeni pretres u skladu s ─Źlanom 35 stavom 6 ili ─Źlanom 45 stavom 3 ovog zakona, a predstavnik ovla┼ítenog organa propusti da se pojavi, sud donosi odluku o obustavljanju prekr┼íajnog postupka i stavljanju van snage prekr┼íajnog naloga, ukoliko je postupak pokrenut prekr┼íajnim nalogom.

─îlan 48

Propuštanje pojavljivanja ovlaštenog organa i okrivljenog

(1) Ako na usmeni pretres ne pristupe ni predstavnik ovla┼ítenog organa ni okrivljeni, a prekr┼íajni postupak je pokrenut prekr┼íajnim nalogom, prekr┼íajni nalog postaje kona─Źan i izvr┼ían u skladu s ─Źlanom 38 ovog zakona.

(2) Ako na usmeni pretres ne pristupe ni predstavnik ovlaštenog organa ni okrivljeni, a prekršajni postupak je pokrenut podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, sud donosi odluku o obustavljanju postupka.

─îlan 49

Svjedoci

(1) Ukoliko okrivljeni ili ovla┼íteni organ predla┼żu saslu┼íanje svjedoka, du┼żni su obezbijediti njihovo pojavljivanje na usmenom pretresu.

(2) U slu─Źaju da svjedok ne ┼żeli dobrovoljno pristupiti sudu, svaka od strana mo┼że zahtijevati da sud pozove tog svjedoka.

(3) Zahtjev sudu podnosi se najmanje osam dana prije dana odre─Ĺenog za usmeni pretres.

(4) Ako sud odobri zahtjev za pozivanje i ako je neophodno dodatno vrijeme da bi se pozivi uru─Źili, sud mo┼że odgoditi usmeni pretres.

─îlan 50

Isprave

(1) Svaka strana koja namjerava da podnese bilo koju ispravu kao dokaz, mora donijeti ispravu na usmeni pretres.

(2) Ako isprava nije dostupna strani koja je ┼żeli podnijeti kao dokaz, ta strana mo┼że zahtijevati od suda da izda sudski nalog za njeno pribavljanje.

(3) Svaki zahtjev sudu mora biti podnesen najmanje tri dana prije dana koji je odre─Ĺen za usmeni pretres.

(4) Ako sud odobri zahtjev za izdavanje sudskog naloga i ako je neophodno dodatno vrijeme da bi se nalog uru─Źio, sud mo┼że odgoditi usmeni pretres.

─îlan 51

Razlozi za neodga─Ĺanje pretresa

Usmeni pretres ne─çe biti odgo─Ĺen zbog propu┼ítanja bilo koje strane da obezbijedi svjedoke ili isprave, osim ako sud utvrdi da za propu┼ítanje nije odgovorna ta strana.

─îlan 52

Postupak na usmenom pretresu

(1) Usmeni pretres po─Źinje ─Źitanjem glavnog sadr┼żaja prekr┼íajnog naloga ili zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka.

(2) Sud tra┼żi od okrivljenog da se izjasni o tome da li prihvata odgovornost.

(3) Ako okrivljeni prihvati odgovornost, sud razmatra samo vrstu i visinu sankcije, i u tom slu─Źaju rje┼íenje ne treba sadr┼żavati obrazlo┼żenje, a u pouci o pravnom lijeku ─çe se navesti da se okrivljeni mo┼że ┼żaliti samo u pogledu sankcije i za┼ítitne mjere

(4) Ako okrivljeni ne prihvati odgovornost za u─Źinjeni prekr┼íaj, sud poziva predstavnika ovla┼ítenog organa da izlo┼żi ┼íta se stavlja na teret okrivljenom.

(5) Teret dokazivanja da je okrivljeni po─Źinio prekr┼íaj je na ovla┼ítenom organu.

(6) Svakom ko ima opravdani interes mo┼że se na pismeni zahtjev dozvoliti razmatranje i kopiranje spisa.

─îlan 53

Prava strana u postupku

(1) Okrivljeni ima pravo da iznese svoju odbranu, ali nije obavezan da govori ili da iznosi dokaze.

(2) Svaka strana ima pravo da bude saslušana i da ispita svjedoke koje je pozvala protivna strana.

(3) Svaka strana ima pravo da prezentira dokaze i da podnosi prijedloge tokom usmenog pretresa.

(4) Svaka strana ima pravo na zastupanje od strane advokata.

(5) Kopije pisanog dokaza koji je dostavljen na usmenom pretresu zadr┼żavaju se u spisu predmeta.

─îlan 54

Javnost pretresa

(1) Usmeni pretres provodi sud na na─Źin koji okrivljenom garantuje sva prava predvi─Ĺena ─Źlanom 7 ovog zakona.

(2) Usmeni pretres je otvoren za javnost, osim ako sud odredi da je isklju─Źivanje sredstava informisanja ili javnosti opravdano radi za┼ítite morala, javnog reda i nacionalne sigurnosti u demokratskom dru┼ítvu, kada to zahtijevaju interesi maloljetnika ili za┼ítita privatnosti stranaka ili ako je to neophodno u posebnim slu─Źajevima kada bi publicitet prejudicirao interese pravde.

─îlan 55

Zapisnik

(1) O toku pretresa vodi se zapisnik koji sadr┼żi sa┼żete podatke o toku i sadr┼żaju preduzetih radnji.

(2) U zapisnik se u skraćenoj formi unosi samo ono što je bitno u datim izjavama.

(3) Pitanja se unose u zapisnik samo ako su bitna za razumijevanje odgovora.

(4) Tonski zapisi ili doslovni prijepisi saslu┼íanja se ne vr┼íe, osim u slu─Źajevima kad sud odredi da je to opravdano postojanjem posebnih okolnosti.

─îlan 56

Dokazi

(1) Pravo suda da ocjenjuje postojanje ili nepostojanje ─Źinjenica nije vezano ni ograni─Źeno posebnim formalnim dokaznim pravilima.

(2) Sud ne mo┼że svoju odluku zasnovati na dokazima do kojih se do┼ílo kr┼íenjem ljudskih prava i sloboda na na─Źin opisan u ─Źlanu 10 Zakona o krivi─Źnom postupku.

IV. RJEŠENJE O PREKRŠAJU

─îlan 57

Donošenje rješenja

(1) Po završetku pretresa sud usmeno objavljuje rješenje.

(2) U posebnim slu─Źajevima sud mo┼że odgoditi dono┼íenje rje┼íenja, ali je du┼żan rje┼íenje donijeti u roku od osam dana od dana kada je usmeni pretres zavr┼íen.

─îlan 58

Rješenje o prekršaju

(1) Prekršajni postupak se završava donošenjem rješenja o prekršaju.

(2) Rje┼íenjem o prekr┼íaju sud ─çe odlu─Źiti:

a) da se prekršajni postupak obustavlja;

b) da je okrivljeni odgovoran zbog propuštanja;

c) da se okrivljeni oglašava odgovornim za prekršaj.

(3) Ako se okrivljeni oglasi odgovornim za prekr┼íaj, rje┼íenjem o prekr┼íaju se okrivljenom izri─Źe sankcija.

(4) Sud koji je donio rje┼íenje o prekr┼íaju mo┼że u svako vrijeme po slu┼żbenoj du┼żnosti ili na prijedlog stranaka u postupku ispraviti gre┼íke nastale u pisanju, ra─Źunanju i ostale o─Źigledne gre┼íke.

─îlan 59

Obrazac rješenja o prekršaju

(1) Rješenje o prekršaju sud donosi na propisanom obrascu.

(2) Obrazac rje┼íenja o prekr┼íaju sadr┼żi slijede─çe podatke:

a) naziv i sastav suda;

b) broj i datum donošenja rješenja o prekršaju;

c) prekr┼íaj koji je okrivljeni po─Źinio kao i naziv i ─Źlan zakona ili drugog propisa koji propisuje prekr┼íaj;

d) kratku ocjenu ─Źinjeni─Źnog stanja i propisa;

e) da li je prekršajni postupak obustavljen, ili je okrivljeni odgovoran zbog propuštanja, ili je oglašen krivim;

f) sankciju koja je izre─Źena;

g) odluku o troškovima prekršajnog postupka;

h) odluku o imovinskopravnom zahtjevu;

i) pouku o pravnom lijeku i

j) potpis sudije.

(3) Za slo┼żene predmete mo┼że se propisati poseban obrazac rje┼íenja o prekr┼íaju.

(4) Obrazac rje┼íenja o prekr┼íaju propisuje Pravosudna komisija Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 60

Uru─Źenje rje┼íenja

(1) Rje┼íenje o prekr┼íaju sud dostavlja okrivljenom, ovla┼ítenom organu i o┼íte─çenom li─Źno u roku od osam dana od dana dono┼íenja rje┼íenja o prekr┼íaju.

(2) Rje┼íenje o prekr┼íaju sud okrivljenom i ovla┼ítenom organu ne dostavlja ukoliko su se odrekli prava na ┼żalbu odnosno izjavili da im se rje┼íenja ne dostavljaju. https://advokat-prnjavorac.com

(3) Ako se okrivljenom ne mo┼że dostaviti rje┼íenje, ista─çi ─çe se na oglasnu tablu suda. Po proteku roka od osam dana od dana isticanja smatra se da je izvr┼íeno punova┼żno dostavljanje.

─îlan 61

Obustavljanje postupka

Rješenje o prekršaju kojim se obustavlja prekršajni postupak se donosi kad se utvrdi da:

a) radnja koja se okrivljenom stavlja na teret nije prekršaj;

b) sud nije nadle┼żan za odlu─Źivanje;

c) je postupak vo─Ĺen bez zahtjeva ovla┼ítenog organa;

d) je okrivljeni zbog istog prekr┼íaja pravosna┼żno osu─Ĺen u drugom prekr┼íajnom postupku;

e) je okrivljeni u krivi─Źnom postupku pravosna┼żno ogla┼íen krivim za djelo koje obuhvata i obilje┼żja prekr┼íaja;

f) okrivljeni ima imunitet;

g) je nastupila zastarjelost za vo─Ĺenje prekr┼íajnog postupka;

h) je okrivljeni u toku prekršajnog postupka umro ili obolio od trajnog duševnog oboljenja ili je okrivljeno pravno lice prestalo da postoji;

i) je podnosilac odustao od zahtjeva prije donošenja rješenja o prekršaju;

j) postoje druge okolnosti koje isklju─Źuju odgovornost za prekr┼íaj;

k) nije dokazano da je okrivljeni po─Źinio prekr┼íaj;

l) postoje drugi razlozi predvi─Ĺeni zakonom.

─îlan 62

Odgovornost zbog propuštanja

Ako okrivljeni ne pristupi na usmeni pretres zakazan na osnovu zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka sud donosi rje┼íenje kojim okrivljenog ogla┼íava odgovornim zbog propu┼ítanja i izri─Źe odgovaraju─çu sankciju na osnovu dokaza dostavljenih od ovla┼ítenog organa.

─îlan 63

Rješenje o prekršaju kojim se okrivljeni oglašava odgovornim

Rje┼íenje o prekr┼íaju kojim se okrivljeni ogla┼íava odgovornim za prekr┼íaj sud donosi kad ne postoji nijedna od okolnosti predvi─Ĺena ─Źlanom 61 ovog zakona i kad utvrdi da je okrivljeni odgovoran za prekr┼íaj.

V. ┼ŻALBA

─îlan 64

Izjavljivanje ┼żalbe

(1) Okrivljeni i ovla┼íteni organ mogu izjaviti ┼żalbu na rje┼íenje o prekr┼íaju.

(2) O┼íte─çeni mo┼że izjaviti ┼żalbu na rje┼íenje o prekr┼íaju samo u pogledu imovinskopravnog zahtjeva.

─îlan 65

Rokovi za podno┼íenje ┼żalbe

(1) ┼Żalba se mo┼że izjaviti u roku od osam dana od dana dostave rje┼íenja o prekr┼íaju.

(2) U slo┼żenim predmetima, sud mo┼że na zahtjev bilo koje strane produ┼żiti rok za izjavljivanje ┼żalbe najdu┼że za osam dana.

─îlan 66

Posljedice izjavljivanja ┼żalbe

Izjavljena ┼żalba odla┼że izvr┼íenje rje┼íenja o prekr┼íaju.

─îlan 67

Sadr┼żaj ┼żalbe

(1) ┼Żalba treba da sadr┼żi:

a) broj i datum rješenja o prekršaju protiv koga se izjavljuje;

b) razloge zbog kojih se izjavljuje, uz navo─Ĺenje zakonskih odredbi ili ┼żalbenih razloga iz ─Źlanova 68 - 70 ovog zakona;

c) potpis podnosioca ┼żalbe.

(2) ┼Żalba se dostavlja u dvije kopije sudu koji je donio rje┼íenje o prekr┼íaju.

(3) Ako je podnosilac ┼żalbe ovla┼íteni organ, kopija ┼żalbe se dostavlja okrivljenom po┼ítom, a ako je podnosilac ┼żalbe okrivljeni onda sud dostavlja kopiju ┼żalbe ovla┼ítenom organu.

─îlan 68

┼Żalbeni osnovi

Rje┼íenje o prekr┼íaju mo┼że se pobijati:

a) zbog bitnih povreda prekršajnog postupka;

b) zbog povrede materijalnog propisa o prekršajima;

c) zbog odluke o sankciji, zaštitnoj mjeri, oduzimanju imovinske koristi, troškovima prekršajnog postupka i imovinskopravnom zahtjevu.

─îlan 69

Bitne povrede prekršajnog postupka

Bitne povrede prekršajnog postupka postoje:

a) ako je rje┼íenje o prekr┼íaju donio sudija koji se morao izuzeti ili je bio izuzet od vo─Ĺenja prekr┼íajnog postupka;

b) ako su okrivljenom uskra─çena bilo koja prava odre─Ĺena u ─Źlanu 7 ovog zakona;

c) ako sud nije bio stvarno nadle┼żan da rje┼íava u toj stvari;

d) ako su prekršajni nalog ili zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka bili podneseni od neovlaštenog organa;

e) ako u cijelosti nije odlu─Źeno o prekr┼íajnom nalogu ili zahtjevu za pokretanje prekr┼íajnog postupka, ili ako je odlu─Źeno mimo tog zahtjeva;

f) ako se rje┼íenje o prekr┼íaju zasniva na dokazu koji se nije mogao koristiti, osim ako je o─Źigledno da bi i bez tog dokaza bila donesena ista odluka;

g) ako je sud propustio da primijeni ili je pogre┼íno primijenio odredbe ovog zakona, a koje su imale ┼ítetne posljedice za ┼żalioca.

─îlan 70

Povreda materijalnog propisa o prekršaju

Povreda materijalnog propisa o prekr┼íaju postoji ako je taj propis povrije─Ĺen s obzirom:

a) da li radnja opisana u prekršajnom nalogu ili zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka predstavlja prekršaj;

b) da li ima okolnosti koje isklju─Źuju odgovornost za prekr┼íaj;

c) da li je nastupila zastarjelost pokretanja i vo─Ĺenja prekr┼íajnog postupka ili je stvar ve─ç pravosna┼żno rije┼íena;

d) da li je do┼ílo do pogre┼íne primjene zakona ili propisa koji odre─Ĺuje prekr┼íaj;

e) da li je odlukom o sankciji ili drugoj mjeri sud prekora─Źio ovla┼ítenja koja ima po zakonu.

─îlan 71

Odgovor na ┼żalbu i dostavljanje spisa predmeta

(1) ┼Żalba na rje┼íenje o prekr┼íaju dostavlja se na odgovor suprotnoj strani.

(2) Stranka iz stava 1 ovog ─Źlana, odgovor na ┼żalbu dostavlja prvostepenom sudu u roku od osam dana od dana prijema ┼żalbe.

(3) Po prijemu odgovora na ┼żalbu ili po proteku roka za odgovor na ┼żalbu, prvostepeni sud ─çe, ako utvrdi da je ┼żalba blagovremena, potpuna i dozvoljena, ┼żalbu sa spisom predmeta dostaviti drugostepenom sudu.

─îlan 72

Razmatranje ┼żalbe

(1) Neblagovremenu, nepotpunu ili nedozvoljenu ┼żalbu odbacit ─çe drugostepeni sud rje┼íenjem, ako to nije u─Źinio prvostepeni sud.

(2) Po ┼żalbi na rje┼íenje prvostepenog suda kojim je izre─Źena nov─Źana kazna do tri hiljade konvertibilnih maraka (3.000,00 KM) odlu─Źuje sudija pojedinac drugostepenog suda.

(3) Po ┼żalbi na rje┼íenje prvostepenog suda kojim je izre─Źena nov─Źana kazna ve─ça od tri hiljade konvertibilnih maraka (3.000,00 KM), drugostepeni sud odlu─Źuje u vije─çu sastavljenom od trojice sudija od kojih je jedan predsjednik vije─ça.

(4) Drugostepeni sud razmatra ┼żalbu na osnovu spisa predmeta bez odr┼żavanja usmenog pretresa.

─îlan 73

Odlu─Źivanje o ┼żalbi

(1) Odlu─Źuju─çi o ┼żalbi, drugostepeni sud mo┼że prvostepeno rje┼íenje o prekr┼íaju potvrditi, preina─Źiti ili ukinuti.

(2) Drugostepeni sud poštom dostavlja strankama prijepise svoga rješenja i vraća spis predmeta prvostepenom sudu.

─îlan 74

Potvr─Ĺivanje rje┼íenja o prekr┼íaju

Drugostepeni sud odbija ┼żalbu i potvr─Ĺuje prvostepeno rje┼íenje o prekr┼íaju ako na─Ĺe da ne postoji nijedan od osnova za podno┼íenje ┼żalbe koji su odre─Ĺeni u ─Źlanovima 68 - 70 ovog zakona.

─îlan 75

Preina─Źenje rje┼íenja o prekr┼íaju

(1) Ako prvostepeni sud okrivljenog oglasi krivim, a drugostepeni sud, u postupku po ┼żalbi, utvrdi da se zbog bitne povrede prekr┼íajnog postupka ili kr┼íenja materijalnih propisa o prekr┼íaju, postupak nije mogao ni voditi, preina─Źit ─çe rje┼íenje o prekr┼íaju i obustaviti prekr┼íajni postupak.

(2) Drugostepeni sud mo┼że preina─Źiti rje┼íenje o prekr┼íaju ako utvrdi da je zbog bitne povrede prekr┼íajnog postupka ili kr┼íenja materijalnih propisa prekr┼íaja, sankcija izre─Źena u rje┼íenju o prekr┼íaju nepravilno utvr─Ĺena.

(3) Ako je ┼żalba podnesena samo od okrivljenog, rje┼íenjem o preina─Źenju rje┼íenja o prekr┼íaju ne mo┼że se izre─çi stro┼żija sankcija od one izre─Źene u prvostepenom postupku.

─îlan 76

Ukidanje rješenja o prekršaju

(1) Ako utvrdi da je po─Źinjena bitna povreda prekr┼íajnog postupka ili kr┼íenje materijalnih propisa o prekr┼íajima usljed ─Źega su zna─Źajno o┼íte─çeni interesi podnosioca ┼żalbe i ako ne postoji na─Źin da se posljedice takvog kr┼íenja isprave bez ponavljanja usmenog pretresa, drugostepeni sud ukida rje┼íenje o prekr┼íaju i vra─ça predmet prvostepenom sudu na novi usmeni pretres.

(2) U obrazlo┼żenju rje┼íenja drugostepeni sud je du┼żan navesti u ─Źemu se sastoji povreda prekr┼íajnog postupka ili kr┼íenja materijalnih propisa i uputiti prvostepeni sud na koji na─Źin ─çe otkloniti utvr─Ĺene nepravilnosti.

VI. POVRAT U PREĐAŠNJE STANJE

─îlan 77

Prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje

(1) Okrivljeni kome je izre─Źena sankcija zbog propu┼ítanja, u skladu s odredbama ─Źlana 38 ovog zakona ili je ogla┼íen odgovornim zbog propu┼ítanja u skladu s ─Źlanom 62 ovog zakona ili je propustio rok za ┼żalbu, mo┼że podnijeti prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje.

(2) Sud usvaja prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje ako okrivljeni doka┼że da mu nije uru─Źen prekr┼íajni nalog ili zahtjev za pokretanje prekr┼íajnog postupka i da je propu┼ítanje pojavljivanja ili blagovremenog postupanja nastalo usljed opravdanih razloga.

(3) Prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje mo┼że podnijeti i ovla┼íteni organ na rje┼íenje o obustavljanju prekr┼íajnog postupka u skladu s ─Źlanom 47 ovog zakona.

(4) Sud ─çe usvojiti prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje ako ovla┼íteni organ doka┼że da je do propu┼ítanja pojavljivanja do┼ílo usljed opravdanih razloga.

─îlan 78

Rok za podno┼íenje prijedloga za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje

Prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje podnosi se sudu u roku od tri mjeseca od dana kada je prekr┼íajni nalog postao kona─Źan ili izvr┼ían ili od dana dono┼íenja prvostepenog rje┼íenja o prekr┼íaju.

─îlan 79

Posljedice podnošenja prijedloga

(1) Ako usvoji prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje, sud odre─Ĺuje dan i vrijeme za usmeni pretres i o tome obavje┼ítava okrivljenog i ovla┼íteni organ.

(2) Ako sud usvoji prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje, prekr┼íajni nalog ili rje┼íenje o prekr┼íaju se stavljaju van snage.

(3) Ako, nakon ┼íto je sud uva┼żio prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje, okrivljeni propusti da se pojavi na dan i u vrijeme odre─Ĺenom za usmeni pretres, sud ─çe odbiti prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje i prvobitni prekr┼íajni nalog ili rje┼íenje o prekr┼íaju odr┼żati na snazi.

(4) Ako se, nakon ┼íto je sud uva┼żio prijedlog za povrat u pre─Ĺa┼ínje stanje, okrivljeni pojavi na dan i u vrijeme odre─Ĺeno za usmeni pretres, a predstavnik ovla┼ítenog organa propusti da se pojavi, sud ─çe donijeti rje┼íenje kojim se obustavlja prekr┼íajni postupak, odnosno prekr┼íajni nalog stavlja van snage.

VII. VANREDNI PRAVNI LIJEK - PONAVLJANJE POSTUPKA

─îlan 80

Zahtjev za ponavljanje prekršajnog postupka

Ka┼żnjeni koji je rje┼íenjem o prekr┼íaju ogla┼íen krivim mo┼że sudu podnijeti zahtjev za ponavljanje prekr┼íajnog postupka:

a) ako se doka┼że da je odluka zasnovana na la┼żnoj ispravi ili na la┼żnom iskazu svjedoka ili vje┼ítaka;

b) ako se doka┼że da je do odluke do┼ílo usljed krivi─Źnog djela sudije ili drugog slu┼żbenog lica koje je u─Źestvovalo u postupku;

c) kada se utvrdi da je ka┼żnjeni za istu radnju ve─ç ka┼żnjen u prekr┼íajnom postupku ili za istu radnju prije dono┼íenja rje┼íenja o prekr┼íaju progla┼íen krivim u krivi─Źnom postupku;

d) kada se iznesu nove ─Źinjenice ili podnesu novi dokazi koji bi doveli do druga─Źije odluke da su bili poznati u ranijem postupku;

e) ako Ustavni sud ili Evropski sud za ljudska prava ustanovi kršenje ustava ili Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a odluka je zasnovana na tom kršenju.

─îlan 81

Rok

Zahtjev za ponavljanje prekr┼íajnog postupka mora se podnijeti u roku od ┼íest mjeseci od dana pravosna┼żnosti rje┼íenja.

─îlan 82

Razmatranje zahtjeva

(1) O zahtjevu za ponavljanje prekršajnog postupka rješava Osnovni sud.

(2) Ako se razlog za ponavljanje postupka odnosi isklju─Źivo na postupak pred Apelacionim sudom, u tom slu─Źaju o zahtjevu za ponavljanje postupka odlu─Źuje Apelacioni sud.

(3) U zahtjevu se navodi po kom zakonskom osnovu se tra┼żi ponavljanje i kojim dokazima se potkrepljuju ─Źinjenice na kojima se zahtjev zasniva. Ako zahtjev ne sadr┼żi ove podatke, odbacuje se rje┼íenjem.

(4) Zahtjev se odbacuje i ako sud, na osnovu zahtjeva za pokretanje prekr┼íajnog postupka i dokaza iz spisa predmeta iz ranijeg postupka, utvrdi da je zahtjev podnijelo neovla┼íteno lice ili da je neblagovremeno podnesen ili da nema zakonskih uslova za ponavljanje postupka ili da ─Źinjenice i dokazi na kojima se zahtjev zasniva o─Źigledno nisu podobni da se na osnovu njih dozvoli ponavljanje.

(5) Sud usvaja zahtjev za ponavljanje prekr┼íajnog postupka samo ako novi dokazi navedeni u zahtjevu mogu voditi zna─Źajnijoj promjeni odluke suda u korist okrivljenog.

(6) Uva┼żavaju─çi zahtjev sud mo┼że izmijeniti prvobitno rje┼íenje o prekr┼íaju ili odrediti dan i vrijeme za usmeni pretres, u kom slu─Źaju ─çe izvr┼íenje rje┼íenja o prekr┼íaju biti odgo─Ĺeno do dono┼íenja nove odluke.

(7) Ako je kazna ve─ç bila izvr┼íena prema okrivljenom, sud mo┼że odrediti povrat napla─çene nov─Źane kazne i tro┼íkova i ukinuti svaku drugu sankciju.

VIII. EVIDENCIJA I BRISANJE SANKCIJA

─îlan 83

Vo─Ĺenje evidencije

(1) Sud koji donosi rje┼íenje o prekr┼íaju i ovla┼íteni organ koji izda prekr┼íajni nalog bez odlaganja u elektronskoj formi unosi u prekr┼íajnu evidenciju podatke o nov─Źanoj kazni i za┼ítitnim mjerama koje su izre─Źene fizi─Źkom, pravnom i odgovornom licu.

(2) Sud koji primi zahtjev za sudsko odlu─Źivanje u skladu s ─Źlanom 39 ovog zakona taj podatak bez odlaganja u elektronskoj formi unosi u prekr┼íajnu evidenciju i bri┼íe sankcije izre─Źene tim prekr┼íajnim nalogom.

(3) Sadr┼żaj i na─Źin vo─Ĺenja evidencije propisuje se pravilnikom, koji donosi Pravosudna komisija uz prethodnu saglasnost ┼íefa Policije Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 84

Brisanje kazne i zaštitnih mjera

(1) Nov─Źana kazna pravnog, fizi─Źkog i odgovornog lica bri┼íe se iz evidencije po sili zakona ako ka┼żnjeno pravno, fizi─Źko i odgovorno lice u roku od dvije godine od dana pravosna┼żnosti odluke kojom je izre─Źena nov─Źana kazna ne u─Źini novi prekr┼íaj, odnosno ako ne u─Źini krivi─Źno djelo koje sadr┼żi obilje┼żje prekr┼íaja.

(2) Pravnom, fizi─Źkom i odgovornom licu koje je vi┼íe puta bilo ka┼żnjeno za prekr┼íaj bri┼íu se ranije izre─Źene nov─Źane kazne ako u roku od dvije godine od dana pravosna┼żnosti odluke kojom je izre─Źena posljednja nov─Źana kazna ne izvr┼íi novi prekr┼íaj, odnosno ako lice ne izvr┼íi krivi─Źno djelo koje sadr┼żi obilje┼żje prekr┼íaja.

(3) Nov─Źana kazna se ne bri┼íe iz prekr┼íajne evidencije dok se vodi kao dug u registru nov─Źanih kazni, u skladu s ─Źlanom 86 ovog zakona.

(4) Zaštitne mjere se ne brišu iz prekršajne evidencije dok se ne izvrše ili dok ne istekne rok zastarjelosti njihovog izvršenja.

(5) Posebnim zakonom mogu biti propisani du┼żi rokovi za brisanje sankcija iz prekr┼íajne evidencije.

─îlan 85

Davanje podataka iz evidencije

(1) Podaci iz evidencije za ka┼żnjena lica mogu se dati samo ako za to postoje opravdani razlozi.

(2) Podaci iz evidencije za ka┼żnjena lica mogu se dati samo drugom sudu, nadle┼żnom tu┼żila┼ítvu, organima unutra┼ínjih poslova i organima inspekcije u vezi s krivi─Źnim postupkom ili postupkom za prekr┼íaj koji se vodi protiv lica koje je ranije bilo ka┼żnjavano za prekr┼íaj i organima nadle┼żnim za izvr┼íenje sankcija za prekr┼íaje ili nadle┼żnim organima koji u─Źestvuju u postupku brisanja kazne.

(3) Na obrazlo┼żeni zahtjev nadle┼żnog organa ili lica mogu se dati podaci iz evidencije za ka┼żnjeno lice ako jo┼í traju odre─Ĺene pravne posljedice kazne ili za┼ítitne mjere ili ako za to postoji opravdan interes zasnovan na zakonu.

(4) Ako je odluka o nov─Źanoj kazni brisana, podaci o toj odluci nikom se ne daju osim sudu, nadle┼żnom tu┼żila┼ítvu u vezi s postupkom za prekr┼íaj koji se vodi protiv lica ─Źija je odluka brisana.

(5) Niko nema pravo da tra┼żi od gra─Ĺana da podnesu dokaze o svojoj osu─Ĺivanosti ili neosu─Ĺivanosti za prekr┼íaje.

(6) Gra─Ĺanima se na njihov zahtjev mogu davati podaci o njihovom ka┼żnjavanju ili neka┼żnjavanju za prekr┼íaje.

IX. IZVRŠENJE SANKCIJA

─îlan 86

Unos podataka o kaznama u registar nov─Źanih kazni

(1) Sve nov─Źane kazne i tro┼íkovi postupka koji su izre─Źeni na osnovu kona─Źnog i izvr┼ínog prekr┼íajnog naloga ili pravosna┼żnog i izvr┼ínog rje┼íenja o prekr┼íaju se upisuju u registar nov─Źanih kazni i evidentiraju kao dug.

(2) Nov─Źane kazne i tro┼íkovi postupka se evidentiraju kao dug u registru nov─Źanih kazni dok ka┼żnjeni ne plati puni iznos nov─Źane kazne i tro┼íkova postupka.

(3) Nov─Źana kazna i tro┼íkovi postupka bri┼íu se iz registra nov─Źanih kazni po proteku pet godina od dana kada su prekr┼íajni nalog ili rje┼íenje o prekr┼íaju postali kona─Źni, odnosno pravosna┼żni i izvr┼íni.

─îlan 87

Posljedice upisa kazne u registar nov─Źanih kazni

Dok se ne plate sve nov─Źane kazne i tro┼íkovi koji su evidentirani u registru nov─Źanih kazni ka┼żnjenom se ne─çe dozvoliti:

a) registracija ili produ┼żenje va┼żnosti registracije motornog vozila;

b) izdavanje ili produ┼żenje va┼żnosti voza─Źke dozvole;

c) promjena vlasnika motornog vozila;

d) u─Źestvovanje na javnom tenderu;

e) registracija, odnosno promjena registracije pravnog lica ili preduzetnika.

─îlan 88

Postupak prinudne naplate

(1) Svaki ovla┼íteni organ je odgovoran za pra─çenje izvr┼íenja nov─Źanih kazni i drugih mjera izre─Źenih prekr┼íajnim nalogom ili sporazumom o sankciji.

(2) Sudovi prate izvr┼íenje nov─Źanih kazni i drugih mjera izre─Źenih rje┼íenjem o prekr┼íaju.

(3) Ako se utvrdi da ka┼żnjeni izbjegava da plati nov─Źanu kaznu, ovla┼íteni organ ili sud mogu zatra┼żiti od Porezne uprave Br─Źko distrikta BiH da primijeni postupak prinudne naplate koji je odre─Ĺen u glavi XII Zakona o Poreznoj upravi Br─Źko distrikta BiH za bilo koji iznos evidentiran u registru nov─Źanih kazni, na isti na─Źin na koji je ovla┼ítena za naplatu poreznih obaveza.

(4) Porezna uprava mo┼że provesti postupak prinudne naplate bez potrebe da ka┼żnjenom uru─Źi nalog za pla─çanje.

(5) Ako je nov─Źana kazna izre─Źena pravnom licu i utvrdi se da je to efikasan na─Źin obezbje─Ĺenja naplate, sud koji je izrekao nov─Źanu kaznu provodi direktno prinudnu naplatu blokiranjem ra─Źuna pravnog lica u skladu s odredbama Zakona o izvr┼ínom postupku Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 89

Lišenje slobode zbog neplaćanja

(1) Izuzetno, ka┼żnjeni koji u roku u potpunosti ili djelimi─Źno ne plati nov─Źanu kaznu koja mu je odre─Ĺena rje┼íenjem o prekr┼íaju ili prekr┼íajnim nalogom li┼íava se slobode, ako sud smatra da je to jedini razuman i efikasan na─Źin koji ─çe primorati ka┼żnjenog da plati iznos na koji je obavezan.

(2) O li┼íenju slobode zbog nepla─çanja sud odlu─Źuje rje┼íenjem koje se prema ka┼żnjenom mo┼że donijeti najvi┼íe jedanput za odnosni prekr┼íaj.

(3) Li┼íenje slobode mo┼że biti odre─Ĺeno od suda po slu┼żbenoj du┼żnosti ili na prijedlog ovla┼ítenog organa ili Porezne uprave Br─Źko distrikta BiH.

(4) Sud obavještava podnosioca prijedloga o svojoj odluci i o izvršenju lišenja slobode.

(5) Li┼íenje slobode po odredbama ovog ─Źlana ne mo┼że biti odre─Ĺeno ka┼żnjenom koji doka┼że da nije u mogu─çnosti da plati nov─Źanu kaznu.

─îlan 90

Trajanje lišenja slobode

(1) Sud mo┼że odrediti li┼íenje slobode u trajanju do 15 dana.

(2) Vrijeme za koje je ka┼żnjeni li┼íen slobode ne─çe uticati na pla─çanje iznosa koji duguje.

(3) Ka┼żnjeni ─çe biti odmah oslobo─Ĺen nakon pla─çanja punog iznosa nov─Źane kazne.

─îlan 91

┼Żalba na rje┼íenje o li┼íenju slobode

(1) Protiv rje┼íenja o li┼íenju slobode ka┼żnjeni mo┼że ulo┼żiti ┼żalbu drugostepenom sudu u roku od osam dana od dana njegovog prijema.

(2) ┼Żalba se ula┼że putem prvostepenog suda.

(3) Prvostepeni sud je du┼żan da ┼żalbu sa spisom proslijedi drugostepenom sudu u roku od tri dana od dana prijema.

(4) Drugostepeni sud mora donijeti odluku po ┼żalbi u roku od 15 dana od prijema spisa.

(5) ┼Żalba odla┼że izvr┼íenje rje┼íenja.

─îlan 92

Rad za op─çe dobro ili dobro lokalne zajednice

(1) Prije izvr┼íenja li┼íenja slobode, ka┼żnjeni mo┼że sudu predlo┼żiti da obavlja poslove za op─çe dobro ili poslove za dobro lokalne zajednice, kao zamjenu za pla─çanje nov─Źane kazne.

(2) Sud vodi listu takvih poslova u saradnji s nadle┼żnim organima.

(3) Prilikom odlu─Źivanja o prijedlogu, sud razmatra sve okolnosti, kao i finansijske uslove i mogu─çnost ka┼żnjenog da plati nov─Źanu kaznu.

(4) Ukoliko sud usvoji prijedlog iz stava 3 ovog ─Źlana, izdaje nalog za obustavu izvr┼íenja li┼íenja slobode za vrijeme dok ne istekne rok za obavljanje takvog posla.

(5) Ukoliko ka┼żnjeni obavi previ─Ĺeni posao, li┼íenje slobode se ne─çe izvr┼íiti, nov─Źana kazna ne─çe biti napla─çena i brisat ─çe se iz registra nov─Źanih kazni.

(6) Ukoliko ka┼żnjeni uop─çe ne obavi predvi─Ĺeni posao, rje┼íenje o li┼íenju slobode ─çe biti izvr┼íeno, a ako ga obavi samo djelimi─Źno, sud ─çe cijeniti da li je svrsishodno izvr┼íiti rje┼íenje o li┼íenju slobode i o tome donijeti odgovaraju─çi nalog.

(7) Bli┼że odredbe o obavljanju poslova za op─çe dobro ili za dobro lokalne zajednice pravilnikom propisuje Pravosudna komisija Br─Źko distrikta BiH u roku od 90 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

DIO TRE─ćI

I. PRIJELAZNE ODREDBE

─îlan 93

Prestanak primjene va┼że─çih zakona

(1) Danom po─Źetka primjene ovog zakona stavlja se van snage Zakon o prekr┼íajima Br─Źko distrikta BiH („Slu┼żbeni glasnik Br─Źko distrikta BiH“, brojevi: 8/00, 1/01, 6/02 i 37/05), ukoliko ovim zakonom nije druga─Źije odre─Ĺeno.

(2) Danom po─Źetka primjene ovog zakona prestaju da se primjenjuju odredbe ostalih zakona koji su u suprotnosti s ovim zakonom, a odnose se na vo─Ĺenje prekr┼íajnog postupka od strane drugih organa.

─îlan 94

Prijenos nadle┼żnosti

(1) Danom po─Źetka primjene ovog zakona sve prvostepene i drugostepene komisije i referati za prekr┼íaje pri organima uprave Br─Źko distrikta BiH, prestaju s radom.

(2) Predmeti prvostepenih komisija i referata koji do dana po─Źetka primjene ovog zakona nisu pravosna┼żno okon─Źani, dostavljaju se Osnovnom sudu Br─Źko distrikta BiH.

─îlan 95

Prijelazne odredbe vezane za postupak

(1) Prekr┼íajni postupak u kome do dana po─Źetka primjene ovog zakona ne bude doneseno pravosna┼żno rje┼íenje o prekr┼íaju zavr┼íit ─çe se po odredbama ovog zakona.

(2) U postupku u kome je do dana po─Źetka primjene ovog zakona izjavljen vanredni pravni lijek, postupak ─çe nastaviti i dovr┼íiti sud nadle┼żan po ranijem zakonu i po postupku iz ranijeg zakona.

(3) O zahtjevu za ponavljanje postupka, koji je vo─Ĺen u komisijama i referatima za prekr┼íaje pri organima uprave odlu─Źuje Osnovni sud.

─îlan 95a

Prijelazne odredbe vezane za sadr┼żaj prekr┼íajnoga naloga

(1) Odredba ─Źlana 35 stava 3 ovoga zakona ne─çe se primjenjivati na sadr┼żaj prekr┼íajnog naloga izdatog prije stupanja na snagu ovoga zakona.

(2) Obrasci prekr┼íajnih naloga na koje je data saglasnost Pravosudne komisije Br─Źko distrikta Bosne i Hercegovine u skladu s ovim zakonom, koji su ┼ítampani i nalaze se u upotrebi kod nadle┼żnih organa do dana po─Źetka primjene ovoga zakona, primjenjuju se do isteka zaliha takvih prekr┼íajnih naloga, na na─Źin propisan ovim zakonom.

(3) U slu─Źaju iz stava 2 ovoga ─Źlana, ovla┼íteni organ je obavezan uz izdati prekr┼íajni nalog, pravnom ili fizi─Źkom licu dostaviti i poseban akt s poukom iz odredbe ─Źlana 35 stava 3 ovoga zakona."

─îlan 96

Prijelazne odredbe vezane za sankcije

(1) Odluke o prekr┼íajima koje su postale pravosna┼żne prije po─Źetka primjene ovog zakona, izvr┼íit ─çe se po odredbama ovog zakona.

(2) Od dana po─Źetka primjene ovog zakona nov─Źane kazne koje nisu napla─çene, kao i tro┼íkovi postupka koji su predmet izvr┼íenja, evidentiraju se u registru nov─Źanih kazni u skladu s postupkom iz ─Źlana 86 ovog zakona.

II. ZAVRŠNE ODREDBE

─îlan 97

Stupanje na snagu i po─Źetak primjene Zakona

Ovaj zakon stupa na snagu 8. (osmog) dana od dana objavljivanja u “Slu┼żbenom glasniku Br─Źko distrikta BiH“, a po─Źet ─çe se primjenjivati po proteku roka od 90 dana od dana stupanja na snagu.

 

Samostalni ─Źlan Zakona o izmjenama i dopunama
Zakona o prekr┼íajima Br─Źko distrikta BIH

("Sl. glasnik Br─Źko Distrikta BiH", br. 29/2016)

─îlan 16

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Slu┼żbenom glasniku Br─Źko distrikta BiH.

 

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija