Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

Alma Prnjavorac, advokat « biografija

Advokatska kancelarija pru┼ża prave usluge na teritoriji cijele dr┼żave Bosne i Hercegovine, pred svim sudovima i upravnim organima BiH.

 • ADVOKAT od 1993. g.

 • "Telecom" Tuzla ("PTT" Tuzla) - Rukovodioc pravnih poslova 1980. - 1993. g..
 • GIK "Tehnograd" Tuzla (RO za Visokogradnju) 1977-1980. g..
 • Pravosudni ispit polo┼żen 1979 g. Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
 • Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završen 1977. g..
 • 42 godine pravne prakse.

- Ambasada SR Njema─Źke, Ameri─Źka ambasada, Ambasada Velike Britanije, Ambasada Španije, Ambasada Italije u BiH i druge ambasade u BiH tako─Ĺer nas preporu─Źuju svojim gra─Ĺanima te privrednim društvima u slu─Źaju ukazivanja potrebe za pru┼żanjem stru─Źne pravne pomo─çi u Bosni i Hercegovini.

 

- Vrhunska osposobljenost u radu na ra─Źunaru. Poznavanje engleskog jezika.

- ─îlanica: Advokatske komore F BiH, Europäische Anwaltsvereinigung DACH, Anwalt Deutschland, Experten Branchenbuch Deutschland, Me─Ĺunarodne unije advokata, Association of European Lawyers (AEA), International Law Office (ILO),International Criminal Defense Counsel (ICDC), LEXADIN, Hieros Gamos (HG), Law Fuel, Law Guru, Law Net, Legal Force, Law Mirror, European Lawyers.

Azur Prnjavorac, advokat, medijator & ovlašteni posrednik izme─Ĺu bra─Źnih partnera prije pokretanja postupka za razvod braka « biografija

Pored visokog obrazovanja i stalnih specijalizacija, posjeduje i izvrsnu sposobnost komunikacije kao i sposobnost pa┼żljivog slušanja potreba klijenata u cilju pronala┼żenja najadekvatnjeg riješena uz konstantnu posve─çenost i usredsre─Ĺenost na specifi─Źnost konkretne pravne situacije.

 • ADVOKAT od 2013. g.

 • Poha─Ĺa postdiplomski studij na Katedri za gra─Ĺansko pravo.
 • Advokatska kancelarija 2009-2013 - advokatski pripravnik.
 • MEDIJATOR od 2010.g., Centar za medijaciju Sarajevo - Udru┼żenje medijatora BiH
 • Ovlašteni posrednik izme─Ĺu bra─Źnih partnera prije pokretanja postupka za razvod braka.
 • Pravosudni ispit polo┼żen 2013 g. Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
 • Pravni fakultet Univerziteta Sarajevo završen 2009. g..
 • Dobitnik zlatne Eureke za inovativnost.
 • ECDL polo┼żen 2001.g.
 • Gimnazija "Meša Selimovi─ç" u Tuzli, BiH.

- ─îlan: Advokatske komore F BiH, Europäische Anwaltsvereinigung DACH, Anwalt Deutschland, Anwalt, Experten Branchenbuch Deutschland, Me─Ĺunarodne unije advokata, Association of European Lawyers (AEA), International Law Office (ILO), Hieros Gamos (HG).

ADVOKATSKI KODEKS

 

 

Uloga advokata, kao zastupnika i zaštitnika prava, sloboda i interesa gra─Ĺana i pravnih lica u demokratskom društvu zasnovanom na vladavini zakona, veoma je zna─Źajna, ali i zahtjevna. Takva uloga pred njega stavlja niz moralnih i pravnih obaveza, kako prema stranci koju zastupa, tako i prema sudovima, pravnoj profesiji, javnosti i sl. te od njega tra┼żi pridr┼żavanje Kodeksa advokatske etike u svakom trenutku obavljanja svoje djelatnosti. Obaveza je i du┼żnost svakog advokata da, osim zaštite prava, sloboda i interesa stranke koju zastupa, vodi ra─Źuna o: savjesnom i stru─Źnom vršenju svoje djelatnosti; o─Źuvanju svoje nezavisnosti, ─Źasti, poštenja i integriteta advokata, te o ─Źasnom obavljanju svoje djelatnosti; obavezi povjerljivosti i sticanju povjerenja stranke koju zastupa, ali i pravosudnih organa; poštivanju ljudskog dostojanstva, zaštiti i ostvarenju osnovnih ljudskih prava i sloboda; humanom i obzirnom odnosu koji podrazumijeva uva┼żavanje i poštivanje svih onih s kojima je u kontaktu pri vršenju svoje djelatnosti; zahtjevima profesionalne i op─çe kulture; ugledu i dostojanstvu advokature, kao i njenom unapre─Ĺivanju i afirmaciji, pru┼żanju stru─Źne pomo─çi i savjeta drugim advokatima i advokatskim pripravnicima; usavršavnju i nadogra─Ĺivanju svog pravnog i op─çeg obrazovanja i sl.


Osnovne du┼żnosti advokata prema stranci koju zastupa jesu vjernost, odanost, savjesno i marljivo obavljanje du┼żnosti pravnog zastupnika, nastoje─çi tako opravdati ukazano povjerenje stranke koja ga je birala za svog pravnog zastupnika. Advokat samostalno odlu─Źuje o prihvatanju ponude za zastupanje stranke, a pri donošenju ove odluke ne smije se voditi spolnom, nacionalnom, rasnom, jezi─Źkom i vjerskom pripadnoš─çu, politi─Źkim ubje─Ĺenjem, porijeklom, društvenim polo┼żajem i sl. Odbijanje pru┼żanja pravne pomo─çi advokat mo┼że samo iz razloga propisanih Zakonom, Kodeksom i drugim pravnim aktima Advokatske komore FBiH ili ako procijeni da predmet ne mo┼że sa uspjehom zastupati jer za tu oblast nije stru─Źan, ali je du┼żan stranci navesti razloge odbijanja pravne pomo─çi. Ukoliko advokat utvrdi da stranka koju zastupa daje neistinite ─Źinjenice i upute, obijesno parni─Źi ili nije u mogu─çnosti platiti izdatke advokata, mo┼że otkazati pru┼żanje pravne pomo─çi.


Odnos prema protivnoj stranci mora biti korektan, a nastup obziran i objektivan uz puno uva┼żavanje i poštivanje kako suprotne stranke, tako i njegovog pravnog zastupnika, uz nastojanje da se spor riješi u obostranom interesu. Advokat je du┼żan sprje─Źavati bilo kakve verbalne okršaje procesnih protivnika te ne smije omalova┼żavati protivnu stranku, niti se prema njoj odnositi nekorektno na bilo koji na─Źin, iskoristiti njenu neukost, zabludu ako ona nema pravnog zastupnika, a ako ga ima, advokat je du┼żan komunicirati isklju─Źivo sa njenim zastupnikom.


Me─Ĺusobni odnos advokata i sudova, upravnih i drugih dr┼żavnih organa temelji se na poštovanju prava, pravne kulture i pravni─Źke profesije. Du┼żnost je advokata da poštuje autoritet i ugled suda i drugih organa pred kojima zastupa svoju stranku te da zastupanje obavlja korektno, ─Źuvaju─çi u isto vrijeme svoju samostalnost, li─Źni ugled i neovisnost advokature. On ne smije neprofesionalnim sredstvima i ne─Źasno uticati na tok postupka i donošenje odluke, niti zloupotrijebiti svoje ovlasti. Du┼żan je, hrabro i ─Źasno, dopuštenim sredstvima braniti interese svoje stranke bez obzira na vlastite interese ili posljedice, pru┼żiti otpor svakom kršenju zakonitosti, povredi dostojanstva i osnovnih ljudskih prava svoje stranke, te je upozoriti na savjesno korištenje prava koja joj u postupku pripadaju.


Advokatska profesija temelji se na odnosima povjerenja i me─Ĺusobne saradnje advokata, a u cilju ostvarenja dobrobiti njihovih klijenata. Odnosi me─Ĺu advokatima, te advokatima i advokatskim pripravnicima, u svakom segmentu poslovnog i privatnog ┼żivota, moraju biti korektni i zasnovani na osnovama me─Ĺusobnog uva┼żavanja, poštovanja, uz zadr┼żavanje odre─Ĺene samostalnosti i odlu─Źnosti pri zastupanju i zaštiti interesa vlastite stranke. Advokat ne smije preuzimati zastupanje stranke koju zasupa drugi advokat ukoliko stranka nije opozvala punomo─ç prethodnom advokatu ili ga upoznala da ─çe pored njega anga┼żirati i novog advokata. Pravnu pomo─ç jednoj osobi mo┼że pru┼żati više advokata. Advokati moraju biti solidarni, kolegijalni i prvenstveno profesionalni u me─Ĺusobnim odnosima te pru┼żati jedni drugima savjete, mišljenja i biti spremni zamijeniti kolegu ako se uka┼że potreba za tim. Me─Ĺusobne sporove advokati ─çe sami rješavati ili pred organima Komore. Jedna od obaveza svakog advokata jeste edukacija, pru┼żanje stru─Źne pomo─çi i stru─Źno osposobljavanje advokatskog podmlatka, a to podrazumijeva: upoznavanje pripravnika sa na─Źelima i pravilima Kodeksa advokatske etike, pravilima ponašanja u poslu i ┼żivotu; upoznavanje sa obavezom ─Źuvanja advokatske tajne; omogu─çavanje prakse u raznovrsnim predmetima; u─Źestvovanje u radu organizacije advokatskih pripravnika Federalne advokatske komore; konstantno pra─çenje i nadziranje rada pripravnika; pomo─ç u pripremama za polaganje pravosudnog ispita; pomo─ç pri otvaranju advokatske kancelarije i sticanju klijenata.


Prilikom pru┼żanja pravne pomo─çi, sve povjerljive informacije i ─Źinjenice koje advokat sazna od svoje stranke ili na neki drugi na─Źin, svi spisi, tonski, ra─Źunarski i drugi zapisi, smatraju se advokatskom tajnom i advokat ima obavezu ─Źuvanja tajne. Bitna pretpostavka stru─Źnog i savjesnog zastupanja i uslov nezavisnosti i samostalnosti advokatske profesije upravo je ─Źuvanje advokatske tajne koju je advokat, kao i njegovi saradnici ili advokati u zajedni─Źkoj advokatskoj kancelariji, du┼żan ─Źuvati i nakon završetka postupka ili zastupanja. Odavanjem advokatske tajne advokat ─Źini najte┼żu povredu du┼żnosti i ugleda advokature. Advokat je obavezan u─Źestvovati u radu organa Komore i odgovarati za njihov rad, ─Źuvati njen ugled, samostalnost i nezavisnost te ispunjavati svoje obaveze prema Komori.
Advokat je odgovoran za rad svoje kancelarije te du┼żan uredno i na vrijeme voditi predmet, pohranu spisa i evidencije rokova i rasprava, biti savjestan i ta─Źan u nov─Źanim poslovima, naro─Źito kada je u pitanju tu─Ĺi novac koji ne smije zloupotrijebiti.


Kada su u pitanju sredstva javnog informisanja, advokat ne smije u javnost iznositi podatke o strankama koje zastupa, ─Źinjenice i okolnosti koje su mu poznate, niti bilo šta što mu je stranka kao svom pravnom zastupniku povjerila. Ukoliko je protivna strana neta─Źno izvijestila javnost o postupku, a što bi moglo uticati na dalji tok samog postupka, advokat je du┼żan obavijestiti javnost i dati ta─Źne informacije te time sprije─Źiti nanošenje štete stranci koju zastupa.


Advokatsku djelatnost vrše advokati kao pojedinci, koji mogu, u svrhu zajedni─Źkog vršenja profesije, osnovati zajedni─Źku advokatsku kancelariju ili društvo. Advokat mora ─Źuvati ugled i nezavisnost advokatske djelatnosti te ne smije obavljati djelatnosti koje bi to narušile. Pri pru┼żanju pravne pomo─çi stranci, du┼żnost advokata je da poduzme sve radnje koje su po njegovoj procjeni u interesu stranke, a koje su u okviru zakona ili ovlaštenja dobijenih od stranke Primjenu Zakona, rad advokata, advokatskih kancelarija i Federalne advokatske komore prati Federalno ministarstvo pravde koje mo┼że zahtijevati odre─Ĺene izvještaje i podatke, vode─çi ra─Źuna o nezavisnosti advokature. Pravni sistem zahtijeva od svih advokata me─Ĺusobno poštovanje me─Ĺu kolegama, civilizirano rješavanje spornih pitanja, poštenje, što ─çe pomo─çi rješavanju spora po dogovoru i u korist stranke, te olakšati ispravno funkcionisanje pravnog sistema. Nastojimo da do─Ĺemo do najboljih advokatskih savjeta našim klijentima.


Advokat mora biti slobodan i nezavisan u svakom pogledu: politi─Źki, ekonomski, intelektualno, nezavisan o dr┼żavi i drugim uticajnim interesima, nezavisan od zastupane stranke ako u┼żiva povjerenje tre─çe strane i suda, te ne smije dozvoliti da njegova nezavisnost bude ugro┼żena pritiskom poslovnih saradnika. U odr┼żavanju nezavisnosti zna─Źajnu ulogu imaju komore i ─Źlanstvo advokata u slobodnoj profesiji. Samostalnost profesije podupire nezavisnost advokata. Advokat mora izbjegavati sukobe interesa, a u cilju pravilnog obavljanja advokatske djelatnosti te ne smije zastupati dvije stranke u istom predmetu ako postoji sukob izme─Ĺu interesa tih stranki ili sukob interesa izme─Ĺu njega i stranke; du┼żan je odustati od zastupanja nove stranke ako o njoj posjeduje povjerljivu informaciju koju je dobio od sadašnje ili bivše stranke i sl. Ukoliko se sukob interesa javi u toku pravnog zastupanja stranke, advokat mora odustati od daljeg zastupanja. Advokat ima obavezu razvijati i unapre─Ĺivati svoje profesionalno znanje i vještine. Advokat Azur Prnjavorac

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija