Advokatska kancelarija

weight
"Naša zaštita nije u našem oružju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

DBA naknade štete za povrede na radu u Kataru, Kuvajtu, Afrika i drugim ne-ratnim područjima « Oblast rada advokatske kancelarije

Ukoliko ste pretrpjeli povredu ili patite od PTSP-a zbog zaposlenja na Kataru i Kuvajtu, Afrika po ugovoru sa vladom SAD-a, besplatno pozovite našeg advokata Azura Prnjavorac. Osnovni zakon o odbrani (DBA) pruža zaštitu radnicima u po pitanju plaćanja naknade civilnim radnicima koji rade izvan Sjedinjenih Američkih Država u američkim vojnim bazama ili po ugovoru sa vladom SAD-a.

DBA beneficije za onesposobljenost
Ukoliko ste radnik na Kuvajtu, Kataru, Africi i drugim ne-ratnim područjima: Džibuti, Somalija, Njemačka, Južnu Koreju, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Saudijsku Arabiju, Poljska, Rusiju i Ukrajinu i ne možete se vratiti na posao neko vrijeme nakon povrede, možda imate pravo na DBA beneficije po osnovu onesposobljenosti. Smatrate se invalidom prema Zakonu o naknadama za radnike, koji je proširen DBA zakonom ukoliko ne možete zaraditi istu platu kao prije povrede (uključujući PTSP). Imate pravo na naknadu i medicinsku njegu.

Ko je obuhvaćen DBA zakonom?
Svi izvođači koji rade u inostranstvu u američkim vojnim bazama su obuhvaćeni DBA zakonom, bez obzira na nacionalnost i lokaciju povrede na radu. Utvrđivanje da li ste obuhvaćeni DBA zakonom ili ne može biti veoma teško ako nemate iskusnog advokata. Advokatski ured Prnjavorac će zastupati Vaše najbolje interese i pomoći Vam da utvrdite svoje na pravo na DBA naknadu i medicinske beneficije.

DBA naknada i medicinske beneficije.
Treba da znate dvije ključne odredbe DBA zakona kada utvrđujete da li je Vaše zaposlenje obuhvaćeno DBA zakonom ili ne. Prvo, postoji zakonska pretpostavka ukorijenjena u članu 20(a) LHWCA Zakona, dopunjena DBA zakonom. Drugo, DBA zakon je ekskluzivni pravni lijek, te zabranjuje druge pravne lijekove i isključuje tužbe radnika za kompenzaciju u svim drugim jurisdikcijama.

Post traumatski stresni poremećaj PTSP (eng. PTSD)
Jedna od najčešćih ozljeda koju zadobiju civili iz Bosne i Hercegovine i regije koji rade u ne-ratnoj zoni u Kuvajtu, Kataru, Africi i drugim ne-ratnim područjima: Džibuti, Somalija, Njemačka, Južnu Koreju, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Saudijsku Arabiju, Poljska, Rusiju i Ukrajinu odnosi se na simptome PTSP-a. Mnogi radnici se vraćaju kući, a da nisu ni znali da pate od PTSP-a. Međutim, mnogi simptomi možda neće biti prisutni odmah nakon povratka radnika, a i mnogi pojedinci mogu odlučiti da odgode ili izbjegnu traženje liječenja jer vjeruju da mogu sami to riješiti. Psihološki uticaj stresnog okruženja ili traumatskog događaja može imati dalekosežne efekte na pojedince, kao i njihovu porodicu i prijatelje. Za radnike u ratnim zonama, PTSP može nastati iz mnoštva okolnosti i uticati na sve vrste poslova u domenu podrške kao i tehničkog i terenskog osoblja. Ako ste jedan od ovih pojedinaca, nemojte više čekati. Razumljivo je da takvo jedno stresno okruženje, sa čestim granatiranjima i upadima u bazu kao i pokušajima nasilnog ulaska u bazu može realno doprinjeti do nastanka PTSP-a.

Pad helikoptera i aviona
Kao uslov zaposlenja u inostranstvu, možda ćete morati putovati vojnim avionom u udaljena područja Afrike, Kuvajt, Džibuti, Somaliju, Njemačku, Južnu Koreju, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju, Poljsku, Rusiju i Ukrajinu. Ukoliko pretrpite povredu prije, tokom ili nakon putovanja avionom, imate pravo na naknadu za oporavak i doživotne medicinske troškove prema DBA zakonu. Pored toga, ukoliko ste izgubili voljenu osobu zbog pada helikoptera ili aviona, možete imati pravo na doživotnu naknadu u slučaju smrti. Advokatski ured Prnjavorac nudi besplatne konsultacije u vezi sa pogodnostima koje su dostupne Vama i Vašoj porodici.

Tužbe za gubitak sluha
Tokom zaposlenja u inostranstvu, možete biti izloženi glasnoj puščanoj paljbi, eksplozijama, buci aviona i minobacačkih napada. To može dovesti do gubitka sluha, pucanja bubne opne ili tinitusa. Ova stanja su obuhvaćena članom 7 LHWCA zakona, proširenog DBA Zakonom. Advokatski ured Prnjavorac Vam može pomoći da dobijete naknade i medicinsko liječenje neophodno za oporavak uslijed gubitka sluha.

Povrede tokom treninga i rekreacije
Često se tokom zaposlenja u inostranstvu od Vas se traži da održavate određeni nivo fizičke kondicije i lične higijene. Povrede i smrti pretrpljene tokom džogiranja, treninga, dizanja utega, tuširanja i rekreativnih sportova obuhvaćeni su doktrinom zone posebne opasnosti. Ova oblast zakona je vrlo specifična i samo kvalifikovani advokat treba da se bavi ovakvim tužbama.

Šta je to osnovni zakon o odbrani (DBA Zakon)?
Ukoliko ste Vi ili Vaša voljena osoba pretrpili povredu tokom zaposlenja u inostranstvu za vojnog izvođača, možda imate pravo na odštetu prema DBA Zakonu. Advokatski ured Prnjavorac je u potpunosti fokusiran na zakon o povredama, te imamo neophodno iskustvo da Vam pomognemo pri tužbi za odštetu radi povrede na radu u Kuvajt, Džibuti, Somaliju, Njemačku, Južnu Koreju, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju, Poljska, Rusiju i Ukrajinu ili bilo kojem dijelu svijeta ukoliko ste pokriveni DBA osiguranjem. Bilo da ste pretrpjeli tešku fizičku povredu ili Vam je dijagnosticirana bolest povezana sa zaposlenjem u inostranstvu (npr: PTSD), možemo Vam pomoći u rješavanju Vaše tužbe za naknadu štete radi povrede na radu..

Vezane teme: Naknada štete na povredi na radu iz ratnih područja Afganistana i Iraka.

Šta je DBA Zakon?
Program kompenzacije američkih radnika pomaže američkim zaposlenicima da traže odštetu nakon ozljede na radu. DBA zakon omogućuje plaćanje naknade za civile koji rade u inostranstvu za vladu SAD u nevojne ili vojne svrhe. Ako zaposlenik državnog izvođača ili podizvođača pretrpi povredu na radu u inostranstvu ili nastalu iz iste, može imati pravo na naknadu u okviru DBA zakona.
DBA zakon kompenzira zaposleniku medicinske i invalidske beneficije ukoliko ga zadobijena povreda sprječava da se vrati na posao. Istovremeno, preživjelim izdržavanim članovima porodice zaposlenika obezbjeđuje naknade za smrt, ukoliko zaposlenik umre u situaciji vezanoj za zaposlenje u ne-ratnim područjima širom svijeta kao što su: Saudijska Arabija, Katar, Južnu Koreju, Kuvajt, Džibuti, Somaliju, Njemačku, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Poljska, Rusiju i Ukrajinu.


Šta pokrivaju tužbe u okviru DBA zakona?

Medicinske beneficije
Naknada iz DBA zakona pokriva troškove medicinske njege, te troškove boravka u bolnici, operacija, medicinskog prevoza i drugih medicinskih usluga. DBA medicinske beneficije mogu pokrivati medicinsko liječenje koliko to bude potrebno.

Beneficije za invaliditet
DBA osigurava invalidninu ako se ozlijeđeni zaposlenik ne može vratiti na posao. Zaposlenik može primati privremene ili trajne naknade u ukupnim ili djelimičnim iznosima. Iznos koji se plaća za trajnu invalidninu zavisi od gubitka plate zaposlenog i stepena povreda. Zaposlenik koji kvalificira za trajnu potpunu invalidninu prima maksimalno oko 1.200 USD mjesečno, uz godišnja prilagođavanja stope spram troškova života koje oštećeni radnik ima u Bosni i Hercegovini / Hrvatskoj / Srbiji, odnosno u zemlji u kojoj živi.

Beneficije u slučaju smrti
U slučaju smrti zaposlenog, DBA osiguranje plaća odštetu preživjelim članovima porodice. Naknade za slučaj smrti pokrivaju troškove sahrane i gubitak prihoda domaćinstva. Kao i trajni potpuni invaliditet, naknade za slučaj smrti podliježu godišnjim korekcijama.

Dodatna pokrića
Pored zdravstvenih, invalidskih i beneficija u slučaju smrti, DBA obezbjeđuje naknadu i u slijedećim slučajevima:
• Kidnapovanje
• Otkupnina
• Iznuda
• Slučajno rasparčavanje
• Tužba za opštu odgovornost
• Nesreća u poslovnom saobraćaju
• Traumatski stresni poremećaj (PTSD)

Uposlenici koji su obično obuhvaćeni Osnovnim zakonom o odbrani:
Prevodioci & Lingvisti
Vozači kamiona
Stručnjaci za bezbjednost
Treneri za pse / Kerovođe
Pružaoci usluga prehrane
Instruktori za oružje
Aerostat Operateri
Uposlenici ambasade
USAID uposlenici
Uposlenici vlade SAD
Piloti helikoptera
Lična bezbjednosna pratnja
Avio mehaničari
Administrativno osoblje
Edukatori i Mehaničari
HVAC tehničari (za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju)
Određeni odbramneni strijelci
Inžinjeri Određeni NATO uposlenici koji su imali DBA osiguranje

Koja su zanimanja obuhvaćena DBA zakonom?
DBA zakon predviđa beneficije za zaposlenike državnih izvođača i podizvođača koji rade u vojnim bazama ili za druge vladine subjekte, uključujući:
• Zaposleni kod privatnih poslodavaca u američkim bazama ili zemljištima koja se koriste u vojne svrhe SAD-a
• Zaposleni u vladinim agencijama koji rade u inostranstvu na ugovorima o javnim radovima i uslugama vezanim za ratne aktivnosti ili državnu odbranu
• Zaposleni po ugovorima iz Zakona o stranoj pomoći, često vezani za gotovinsku prodaju vojnih potrepština i usluga saveznicima SAD-a
• Zaposlenici američkih poslodavaca koji rade u inostranstvu kako bi pripadnicima američke vojske pružili socijalne i srodne usluge
Primjeri posljednje kategorije uključuju zaposlenike američkog Crvenog križa i Organizacije ujedinjenih službi (USO).

Generalno, DBA osiguranje je primjenjivo u svim državama i teritorijama širom svijeta gdje američki kontraktori i podizvođači izvode rad za Sjedinjene Države. To uključuje, ali nije ograničava na, sljedeće države: Kuvajtu, Kataru, Africi, Džibuti, Njemačka, Južnu Koreju, Jordan, Saudijsku Arabiju, Poljska, Rusiju i Ukrajinu, Somalija, Centralnoafričku Republiku.

Zahtjevi osnovnog zakona o odbrani
Poslodavci prema DBA zakonu moraju osigurati DBA osiguranje za svoje zaposlenike. Osiguranje može doći od nosioca osiguranja ili samoosiguranja ovlaštenog od strane Ureda za programe kompenzacije radnika (OWCP).
DBA zakon zahtijeva od poslodavca da prijavi povredu zaposlenika svom nosiocu DBA osiguranja odmah nakon što sazna za to. Moraju podnijeti nekoliko obrazaca kako bi pokrenuli zahtjev za beneficije za zaposlenog.
Poslodavca koji ne osigura isplatu naknade u skladu sa DBA zakonom može tužiti oštećeni zaposlenik ili njegovi preživjeli članovi porodice.

Pravila DBA zakona
U slučaju tužbe zbog neispunjavanja DBA uslova od strane poslodavca, poslodavac ne može koristiti slijedeće argumente u svoju odbranu:
• Povredu je uzrokovao nemar kolege
• Zaposleni je razumio rizike svog zaposlenja
• Nepažnja zaposlenog doprinijela je povredi

DBA obrasci
Poslodavci moraju podnijeti posebne obrasce u utvrđenim vremenskim rokovima u skladu sa DBA zakonom. Ako je zbog povrede zaposlenik izostao s posla u jednoj ili više smjena, poslodavci moraju podnijeti Obrazac LS-202, Prvi izvještaj o povredi, u roku od 10 dana od povrede. Poslodavci mogu podnijeti ovaj obrazac elektronski, faksom ili poštom.
Nakon što poslodavac podnese obrazac LS-202, oštećeni radnik prima naknadu za liječenje. Da bi osigurao invalidninu, oštećeni zaposlenik mora podnijeti Obrazac LS-203, zahtjev zaposlenog za naknadu štete, u roku od jedne godine od datuma povrede ili posljednjeg datuma isplate naknade (koji god datum je kasnije).

Dozvolite nam da Vam pomognemo da tražite kompenzaciju prema DBA zakonu
Ako ste Vi ili Vaša voljena osoba pretrpili povredu tokom zaposlenja po državnom ugovoru u inostranstvu, advokatski ured Prnjavorac Vam želi pomoći. Naknada radi povreda na radu se mogu ostvariti za države: Kuvajt, Džibuti, Somaliju, Njemačku, Južnu Koreju, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju, Poljska, Rusiju i Ukrajinu, ili bilo koju drugu državu, ukoliko je radnik imao DBA osiguranje, što se može vidjeti nakon pravne analize Ugovora o radu. Tu smo da pomognemo kada dođe do povreda kod poslodavaca uključujući KBR, Fluor, Academi, Triple Canopy, SOC, DynCorp, TigerSwan, International Development Solutions, IDS International, Blackwater, Greystone, Green Group, Service Employees International, Inc., Vectrus, Vinnell Arabija, Chugach Federal Solutions, Sallyport Global, Excellis, Northern Rain, PSIC Sarl, Olive Group, Reed, Delta 9, Constellis, AMK9, Ament um, PAE i Supreme Food Service, kao i sve druge firme ukoliko su pokrivene DBA osiguranjem.

 

Vezane teme: Naknada štete na povredi na radu iz ratnih područja Afganistana i Iraka.

Česta pitanja u vezi sa naknadnom štete iz ne-ratnih zona:

Iz kojih sve ne ratnih-područja je moguće naplatiti naknadu štete na radu?
Advokat: To su: Saudijska Arabija, Katar, Južnu Koreju, Kuvajt, Džibuti, Somaliju, Njemačku, Centralnoafričku Republiku, Jordan, Poljska, Rusiju i Ukrajinu, kao i sve druge zemlje širom svijeta ukoliko je radnik ima DBA osiguranje.

Šta pokrivaju tužbe u okviru DBA zakona?
Advokat: To su: Medicinske beneficije, Beneficije za invaliditet, Beneficije u slučaju smrti, dodatna pokrića.

Vratio sam se 2008g da li je moj predmet za naknadu štete zastario ?
Advokat: Vaš predmet nije zastario, potrebno je postupiti odmah.

Ko je obuhvaćen DBA zakonom?
Advokat: Svi izvođači koji rade u inostranstvu u američkim vojnim bazama su obuhvaćeni DBA zakonom, bez obzira na nacionalnost i lokaciju povrede na radu. Utvrđivanje da li ste obuhvaćeni DBA zakonom ili ne može biti veoma teško ako nemate iskusnog advokata.


Koja sve zanimanja mogu imaju pravno na naknadu štete ?
Advokat: Uposlenici koji su obično obuhvaćeni Osnovnim zakonom o odbrani: Prevodioci & Lingvisti, Vozači kamiona, Treneri za pse, administrativno osoblje, edukatori, mehaničari i svi drugi osigurani sa DBA osiguranjem.

 

 

 

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija