Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

 

DBA process i pokretanje tu┼żbe


Ozlije─Ĺeni ste tokom rada, odnosno ÔÇô do┼żivjeli ste povredu na poslu, imate posljedice zbog rada u ratnoj zoni ili neratnoj zoni, mi smo advokatska kancelarija koja vam mo┼że pomo─çi.

  • 1. Trenutak ozljede / povrede: Mnogi radnici se susre─çu sa jednim od glavnih propusta kada poku┼íavaju da tra┼że beneficije prema Osnovnom aktu o odbrani (engl. Defense Base Act, nadalje DBA), a to je da ne prijave odmah povredu svojim nadre─Ĺenima. Povrije─Ĺeni radnici moraju prijaviti nesre─çu i pribaviti neku vrstu dokumentacije o incidentu.
  • 2. Proces dokazivanja / provjere: Iako je primanje beneficija naspram DBA zapravo zakon, to nikada nije zagarantovano niti se de┼íava automatski. Zbog toga, rad sa advokatom na prikupljanju i podno┼íenju svih potrebnih papira mo┼że biti od klju─Źnog zna─Źaja kako bi se osiguralo adekvatno razmatranje va┼íeg od┼ítetnog zahtjeva.

 

  • 3. Dokumentacija i proces o─Źuvanja: Prije svega, trebat ─çe vam dokumentacija o va┼íoj ozljedi, odnosno povredi. To poma┼że da se ostvari trag na papiru kojeg advokati mogu prikazati kako bi predo─Źili ┼íta se ta─Źno dogodilo, kada se dogodilo, te koji je medicinski tretman tra┼żen odmah nakon nesre─çe.
  • 4. Proces predstavljanja: Anga┼żovanje advokata trebalo bi biti glavni prioritet za o┼íte─çene radnike koji ┼żele maksimizirati beneficije na koje imaju zakonsko pravo prema DBA zakonu. Va┼í advokat mo┼że pomo─çi u prikupljanju sve potrebne dokumentacije za podno┼íenje od┼ítetnog zahtjeva Ministarstvu rada SAD-a (US Department of Labor (DOL)).

 

  • 5. Proces saradnje i sudskih sporova / parni─Źenja: Saradnja izme─Ĺu svih strana: radnika, advokata, poslodavca i osiguravaju─çe kompanije je od klju─Źne va┼żnosti za provjeru zahtjeva te da se osigurate da dobijete odgovaraju─çu dokumentaciju koja vam je potrebna za uspje┼íno procesuiranje slu─Źaja.
  • 6. Naknada za lije─Źenje: Anga┼żovanje advokata trebalo bi biti glavni prioritet za o┼íte─çene radnike koji ┼żele maksimizirati beneficije na koje imaju zakonsko pravo prema DBA zakonu. Va┼í advokat mo┼że pomo─çi u prikupljanju sve potrebne dokumentacije za podno┼íenje od┼ítetnog zahtjeva Ministarstvu rada SAD-a (DOL).

 

  • 7. Sa┼żetak kompenzacije: Kroz odgovaraju─çu saradnju sa radnicima koji su do┼żivjeli povredu, advokati su u mogu─çnosti da dobiju svu potrebnu dokumentaciju za potvrdu zahtjeva. Kada se utvrdi o─Źuvanje potra┼żivanja, va┼í advokat ─çe vas zastupati u procesu va┼íeg potra┼żivanja u DBA postupku.

 

Vezani tekst: DBA TU┼ŻBA ZA POVREDU

 

Šta je DBA zakon?


Ozlije─Ĺeni ste tokom rada, odnosno ÔÇô do┼żivjeli ste povredu na poslu, imate posljedice zbog rada u ratnoj zoni, mi smo advokatska kancelarija koja vam mo┼że pomo─çi.


Osnovni akt o odbrani (nadalje u tekstu: DBA) jeste Zakon o federalnom programu kompenzacije radnika koji je dostupan radnicima koji su pretrpjeli ozljedu rade─çi u inostranstvu za ugovara─Źe, odnosno kontraktorske firme Ministarstva odbrane Sjedinjenih Dr┼żava. Ovo je pro┼íirenje Zakona o kompenzaciji obalnih i lu─Źkih radnika (Longshore and Harbor Workers' Compensation Act, nadalje: LHWCA zakon), koji je donesen 1921. godine kako bi pomogao ozlije─Ĺenim radnicima u Longshore industriji. 1941. godine, Kongres je pro┼íirio Zakon kako bi pomogao onima koji su povrije─Ĺeni u inostranstvu prilikom zapo┼íljenja kod kontraktorskih firmi koje su davale podr┼íku snagama Ministarstva odbrane SAD-a.


Skoriji ratovi u Iraku i Afganistanu otvorili su hiljade radnih mjesta za poslove kod ovih ugovornih firmi, odnosno kontraktora. Poslovi su obi─Źno vrlo dobro pla─çeni, ali nose odre─Ĺenu dozu inherentne opasnosti. Rad u ratnoj zoni mo┼że biti jednako opasan kao i vojni zadatak, uz mogu─çnost do┼żivljavanja iscrpljuju─çe ozljede. Ovaj program je dostupan onima koji su ozlije─Ĺeni u toku radnog odnosa.


DBA pokriva zaposlenike koji rade za privatne poslodavce u ameri─Źkim vojnim bazama ili na bilo kojem zemlji┼ítu koje SAD koristi u vojne svrhe izvan SAD-a. U DBA svrhe, ameri─Źke teritorije i posjedi su tako─Ĺer uklju─Źeni kao pokrivena geografska podru─Źja.


DBA tako─Ĺer pokriva zaposlenike koji rade po ugovorima sa vladom SAD-a na gra─Ĺevinarstvu i pru┼żanja usluga u vezi s nacionalnom odbranom ili ratnim aktivnostima izvan SAD-a, tako da DBA zakon pokriva i radnike koji su radili izvan SAD-a.


Prema DBA, obuhva─çeni su zaposlenici koji rade za ameri─Źke poslodavce koji pru┼żaju usluge socijalne skrbi ili druge usluge za moral, dobrobit i blagostanje pripadnika vojske izvan SAD-a, kao ┼íto je United Service Organization (USO).


U kona─Źnici, i drugi strani dr┼żavljani koji rade za takve ugovorne poslodavce tako─Ĺer su obuhva─çeni sa DBA, bez obzira na nacionalnost ili porijeklo.
Uz nekoliko zna─Źajnih izuzetaka, DBA uklju─Źuje:

  • odredbe LHWCA zakona ÔÇô┬á Ministarstvo rada SAD-a,
  • Ured za programe kompenzacije radnika (OWCP),
  • Odjeljenje za kompenzaciju obalnih i lu─Źkih radnika (DLHWC), koje rukovodi DBA kroz okru┼żne urede smje┼ítene ┼íirom Sjedinjenih Dr┼żava.

Za povrije─Ĺenog radnika, dostupne beneficije uklju─Źuju razumne i neophodne medicinske beneficije, kao ┼íto su hirur┼íko i bolni─Źko lije─Źenje. Zakon tako─Ĺer predvi─Ĺa pla─çanje stvari kao ┼íto su lijekovi na recept, fizikalna terapija, dijagnosti─Źki testovi, pomo─çna njega, proteze, slu┼íni aparati i neophodna medicinska oprema, kao ┼íto su pomagala za kretanje, koncentratori kisika, te tro┼íkovi putovanja radi lije─Źenja.


U ovom zakonu postoji i komponenta za naknadu plata. Mo┼żete biti obe┼íte─çeni, odnosno dobiti nadoknadu za izgubljene plate na osnovu vrste invaliditeta (onesposobljenosti): privremena djelimi─Źna, privremena potpuna, trajna djelimi─Źna, te trajna potpuna invalidnost. Generalno, ovaj iznos ne mo┼że biti ve─çi od dvije tre─çine prosje─Źne sedmi─Źne plate radnika, naspram minimalnih i maksimalnih iznosa.


Podno┼íenje od┼ítetnog zahtjeva prema DBA zakonu mo┼że biti kompleksno i ─Źesto zahtijeva pravnog savjetnika s iskustvom u ovakvim vrstama zahtjeva. Postoje strogi vremenski zahtjevi i procedure, a nepoznavanje pravila mo┼że da se negativno odrazi na va┼í zahtjev.


Ako ste ozlije─Ĺeni, odnosno imali neku vrstu povrede dok ste u inostranstvu radili za kontraktora iz SAD-a, ili ako je va┼ía voljena osoba ubijena, mo┼żda imate pravo na od┼ítetu za takvu povredu ili smrtni slu─Źaj. Advokatska kancelarija Prnjavorac ima potrebno iskustvo i posve─çenost u ovim procesima, te vam mo┼że pomo─çi u podno┼íenju od┼ítetnog zahtjeva u skladu sa DBA zakonom.


 

 

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija