Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

 

Priznavanje strane sudske presude / odluke « Oblast rada advokatske kancelarije

Strana privredno društvo ili fizi─Źko lice bi moglo da pomisli da je uspjela u pregovorima ako ubjedi ugovornu stranu iz Bosne I Hercegovine da prihvati nadle┼żnost suda u njegove dr┼żave (inostranstva). Naprotiv strano privredno društvo odnosno fizi─Źko lice, sebi je obezbjedila sudsku presudu koja nije izvršiva nad du┼żnikom u Bosni I Hercegovini, jer takvu stranu sudsku odluku, je prvo neophodno priznati u Bosni i Hercegovini pred nadle┼żnim sudom Bosne i Hercegovine, a tek onda nakon priznanja strane sudske presude, pokrenuti postupak izvršenja strane sudske presude u Bosni i Hercegovini.

Izbor klauzule o riješavanju sporova nije samo pitanje toga da li stranka više voli da riješava sporove pred sudom ili pred arbitra┼żom. Smisao te klauzule je da obezbedi strankama brz, pouzdan, dostupan i cijenovno najpovoljniji na─Źin rješavanja sporova. Istovremeno, ona treba da obezbjedi da se sudski postupak/arbitra┼ża okon─Źa donošenjem pravosna┼żne odluke koja ─çe biti izvršiva u jurisdikciji u kojoj se nalazi najve─çi dio imovine du┼żnika. U suprotnom, ova klauzula ne─çe imati previse smisla.

Priznanje i izvršenje stranih sudskih odluka u Bosni i Hercegovini

U sporovima sa stranim elementom, stranke mogu izabrati nadle┼żnost stranog suda. Ali da bi se presuda tog stranog suda izvršila u Bosni I Hercegovini, neophodno je da je priznaju doma─çi sudovi u posebnom vanparni─Źnom sudskom postupku. Nakon priznanja, strana sudska odluka ima snagu doma─çe sudske odluke i izvršna je pred nadle┼żnim sudom u Bosni i Hercegovini.

Postupak priznavanja stranih sudskih odluka i stranih arbitra┼żnih odluka u Bosni i Hercegovini pokre─çe se prijedlogom advokata odnosno ovlaštenog lica. Naj─Źeš─çi slu─Źajevi priznanja stranih sudskih odluka se odnose na porodi─Źne odnose (priznanja presuda o razvodu braka u Bosni i Hercegovini, odluke u bra─Źnom sporu, priznanje odluke o alimentaciji, sporove radi utvr─Ĺivanja ili osporavanja o─Źinstva i materinstva), priznanje presuda iz privrednih sudskih sporova kao i privredne arbitra┼żne sporove, sudske odluke o isplati nov─Źanog iznosa nastale iz ugovornih obaveza doma─çeg i inostranog pravnog lica, predmete sa zaostavštinom, presude o nasljedstvu iz inostranstva, i druge vrste stranih sudskih odluka.


Ustavno pravilo u BIH koje se mora neposredno i primarno primjenjivati u svim postupcima je da se svakoj stranci mora omogu─Źiti da u─Źestvuje u postupku u kome se odlu─Źuje o njegovim pravima, a samo se pravo na ┼żalbu mo┼że nadomjestiti nekim drugim pravnim sredstvom.

 

U pogledu Procesnog me─Ĺunarodnog privatnog prava advokatska kancelarija vrši:

Priznavanja strane sudske presude / priznanje strane sudske odluke

te proceduru izvršavanja strane sudske presude / strane sudske odluke, pred svim sudovima Bosne i Hercegovine.

Advokatska kancelarija radi i na priznanjima i izvršenjima stranih arbitra┼żnih odluka.

Iz oblasti Me─Ĺunarodnog privatnog prava advokatska kancelarija vrši i druge pravne radnje.

Ovdje mo┼żete pogledati sudsku praksu Bosne i Hercegovine iz domena priznanja stranih sudskih odluka pred nadle┼żnim sudovima Bosne i Hercegovine.

 

 
Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija