Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

 

Sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine « dr┼żavljanstvo BiH « Oblasti profesionalnog anga┼żmana advokatske kancelarije stjecanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine

Sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine / stjecanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine


Na┼ía advokatska kancelarija se specijalizirano bavi zastupanjem u pravnoj oblasti dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine od 1993g. Na┼íe klijente u postupcima sticanja dr┼żavljanstva BiH zastupamo na cijeloj teritoriji dr┼żave Bosne i Hercegovine bez obzira na to gdje vodi postupak ili pribavljaju dokumenta, bez potrebe prisustva stranke u BiH.

Pravna materija dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine, mati─Źnih knjiga, li─Źnog imena ima oko stotinu pravnih izvora (konvencija, zakona, pravilnika, uputstava, odluka).

Dr┼żavljanstvo je poseban pravni odnos, trajan po svom karakteru, koji postoji izme─Ĺu dr┼żave i fizi─Źkog lica, odnosno njezinog dr┼żavljanina. Na osnovi postojanja dr┼żavljanstva kao specifi─Źnog pravnog odnosa nastaju odre─Ĺena prava, ali i obveze za fizi─Źko lice. Status dr┼żavljanina BiH, u pravilu, neovisan je o tome nalazi li se osoba stvarno na podru─Źju Bosne i Hercegovine ili neke druge dr┼żave.


Svaka dr┼żava propisuje svoja pravila kojim regulira pitanja dr┼żavljanstva, a osobito ona o kojima ovisi koje ─çe osobe i pod kojim uvjetima smatrati svojim dr┼żavljanima, odnosno, pod kojm uvjetim pojedine osobe prestaju biti njezni dr┼żavljani. Tako i Europska konvencija o dr┼żavljanstvu iz 1997g u svom ─Źlanu 3. propisuje da ─çe svaka dr┼żava svojim pravnim propisima odrediti tko su njezini dr┼żavljani.


Dr┼żavljaninu BiH je osigurana i adekvatna za┼ítita u inostranstvu od strane Ambasade BiH / Konzulata BiH. Dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine je i Ustavna kategorija, naime ─Źlanom 7 Ustava BiH je isto definisano ÔÇ×Postoji dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguli┼íe Parlamentarna skup┼ítina, i dr┼żavljanstvo svakog entiteta, koje reguli┼íe svaki entitetÔÇť, a nakon toga su doneseni i entitetski Zakoni o dr┼żavljanstvu koji su vi┼íe puta pretrpili izmjene i dopune.


Ustav Bosne i Hercegovine nadalje propisuje ÔÇ×Da se nijednom licu ne mo┼że samovoljno oduzeti dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine ili entiteta niti ga se na drugi na─Źin ostaviti bez dr┼żavljanstva BiH. Nijedno lice ne mo┼że biti li┼íeno dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine po bilo kojoj osnovi, kao ┼íto je pol, rasa, boja, jezik, vjeroispovijest, politi─Źko ili drugo mi┼íljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, ro─Ĺenje ili neki drugi statusi.ÔÇť


Osim toga, Ustav BiH propisuje da svaki entitet mo┼że izdavati paso┼íe Bosne i Hercegovine svojim dr┼żavljanima, onako kako to odredi Parlamentarna skup┼ítina. Bosna i Hercegovina mo┼że izdati paso┼íe svojim dr┼żavljanima kojima nije izdat paso┼í nekog od entiteta. Postoja─çe centralna evidencija svih paso┼ía koje izdaju entiteti i Bosna i Hercegovina.


Oblast sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine u kojoj zastupamo na┼íe klijente ─çemo obraditi u ovoj rubrici.

Dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine se mo┼że ste─çi: porijeklom, ro─Ĺenjem na teritoriji Bosne i Hercegovine, usvajanjem od BiH dr┼żavljanina, putem naturalizacije te putem me─Ĺunarodnog sporazuma.


Na osnovu staroga Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovini koji se mo┼że i dalje primjenjivati (zavisno od ro─Ĺenja podnosioca zahtjeva za sticanje dr┼żavljanstva BiH), dr┼żavljanstvo BiH se sti─Źe: ┬á┬áporijeklom (na osnovu roditelja), ro─Ĺenjem na teritoriji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: BiH),┬á priro─Ĺenjem i po me─Ĺunarodnim ugovorima.


Naj─Źe┼í─çi primjer u praksi kori┼ítenja starog zakona o dr┼żavljanstvu BiH u sticanju BiH dr┼żavljanstva je na osnovu roditelja podnosioca zahtjeva ÔÇô odnosno porijekla.


Sticanje BiH dr┼żavljanstva porijeklom (na osnovu Va┼íih roditelja) ÔÇô po osnovu staroga Zakona o dr┼żavljanstvu BiH i dalje va┼że─çeg, a zavisno od trenutka ro─Ĺenja podnosioca zahtjeva za sticanje dr┼żavljanstva BiH:


Zakon o dr┼żavljanstvu Republike Bosne i Hercegovine┬á ("Slu┼żbeni list Republike Bosne i Hercegovine", 18/92, 11/93, 27/93, 13/94, 15/94 i 26/96 - pre─Źi┼í─çen tekst) ÔÇô koji se koristiti i danas, a odnosi se na trenutak ro─Ĺenja podnosioca zahtjeva za dr┼żavljanstvo BiH, sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine je odre─Ĺeno na slijede─çi na─Źin:


─îlan 4: Porijeklom sti─Źe dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine dijete:
1) ─Źija su oba roditelja u ─Źa┼íu ro─Ĺenja djeteta dr┼żavljani BiH,
2) ─Źiji je jedan roditelj u ─Źasu ro─Ĺenja djeteta dr┼żavljanin BiH, a dijete je ro─Ĺeno u BiH,
3) ─Źiji je jedan roditelj u ─Źasu ro─Ĺenja djeteta dr┼żavljanin BiH, drugi je lice bez dr┼żavljanstva, a dijete je ro─Ĺeno u inostranstvu,
4) ─Źiji je jedan roditelj u ─Źasu ro─Ĺenja djeteta dr┼żavljanin BiH, drugi je bio dr┼żavljanin biv┼íe SFRJ, a dijete je ro─Ĺeno u inostranstvu.
Porijeklom sti─Źe dr┼żavljnstvo BiH i dijete stranog dr┼żavljanstva ili bez dr┼żavljanstva ako su ga prema odredbama me─Ĺunaronog prava usvojili dr┼żavljani BiH sa u─Źinkom potpunog usvojenja.


─îlan 5: Dijete ro─Ĺeno u inostranstvu, ─Źiji je jedan roditelj u trenutku ro─Ĺenja djeteta dr┼żavljanih BiH, porijeklom sti─Źe dr┼żavljanstvo BiH ako do navr┼íene 23 godine ┼żivota bude prijavljeno radi upisa kao dr┼żavljanin BiH kod nadle┼żnog organa u BiH ili u inostranstvu ili ako du┼że boravi u BiH radi vaspitanja ili ┼íkolovanja.
Dijete ro─Ĺeno u inostranstvu, ─Źiji je jedan roditelj u trenutku ro─Ĺenja djeteta dr┼żavljanin BiH, sti─Źe dr┼żavljanstvo BiH iako ne ispunjava neki od uslova iz stava 1. ovog ─Źlana, ako bi ostalo bez dr┼żavljanstva.


─îlan 6: Lica koja sti─Źu dr┼żavljanstvo BiH prema odredbama ─Źl. 4. i 5. ovog zakona smatraju se dr┼żavljanima BiH od ─Źasa njihovog ro─Ĺenja.
Na ovaj na─Źin sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine za BiH nije relevantno za organe BiH koje dr┼żavljanstvo ima podnosilac zahtjeva za sticanje dr┼żavljanstva BiH, niti to da li ima vi┼íe dr┼żavljanstva, jer lice se smatra dr┼żavljaninom BIH od trenutka ro─Ĺenja, a u skladu sa ─Źlanom 6 staroga Zakona o dr┼żavljanstvu BiH.


Na osnovu aktuelnog Zakona o dr┼żavljanstvu BiH - Sticanje dr┼żavljanstva BiH porijeklom definisano je ─Źlanovima:


─îlan 6: Dijete ro─Ĺeno nakon stupanja na snagu Ustava sti─Źe dr┼żavljanstvo BiH porijeklom:
a) ─Źija su oba roditelja bili dr┼żavljani Bosne i Hercegovine u vrijeme ro─Ĺenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog ro─Ĺenja; b) ─Źiji je jedan roditelj bio dr┼żavljanin Bosne i Hercegovine u vrijeme ro─Ĺenja djeteta i dijete je ro─Ĺeno na teritoriji Bosne i Hercegovine; c) ─Źiji je jedan roditelj bio dr┼żavljanin Bosne i Hercegovine u vrijeme djetetovog ro─Ĺenja, a dijete je ro─Ĺeno u inostranstvu, ako bi ono ina─Źe bilo bez dr┼żavljanstva; d) ako je ro─Ĺeno u inostranstvu, a ─Źiji je jedan roditelj bio dr┼żavljanin Bosne i Hercegovine u vrijeme djetetovog ro─Ĺenja, pod uslovom da do vremena kada navr┼íi 23 godine podnese prijavu za evidentiranje dr┼żavljanstva BiH nadle┼żnom organu.

 

Dr┼żavljanstvo BiH se mo┼że ste─çi i po osnovu: Sticanje dr┼żavljanstva BiH ro─Ĺenjem na teritoriji Bosne i Hercegovine
─îlan 7: Dr┼żavljanstvo BiH bi─çe dodijeljeno djetetu koje je ro─Ĺeno ili na─Ĺeno na teritoriji Bosne i Hercegovine nakon stupanja na snagu Ustava i ─Źija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog dr┼żavljanstva ili bez dr┼żavljanstva, ili ako je dijete bez dr┼żavljanstva.

 

Sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine po osnovu: Usvojena djeca
─îlan 8: Dijete mla─Ĺe od 18 godina koje je u potpunosti usvojio dr┼żavljanin Bosne i Hercegovine nakon stupanja na snagu Ustava sti─Źe dr┼żavljanstvo BiH.

 

Sticanje dr┼żavljanstva BiH naturalizacijom:
─îlan 9: (1) Stranac koji je podnio zahtjev za sticanje dr┼żavljanstva BiH mo┼że ste─çi dr┼żavljanstvo naturalizacijom ako ispunjava sljede─çe uslove: a) da je napunio 18 godina starosti; b) da ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podno┼íenja zahtjeva; c) da dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine; d) da mu nije izre─Źena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili za┼ítitna mjera udaljivanja stranaca sa teritorije Bosne i Hercegovine od strane organa ─Źiji je legalitet uspostavljen Ustavom i da je ova odluka jo┼í uvijek na snazi;┬á e) da nije osu─Ĺivan na izdr┼żavanje kazne za krivi─Źna djela sa predumi┼íljajem na du┼że od tri godine u periodu od 8 godina od podno┼íenja zahtjeva; f) da se odreknu ili na neki drugi na─Źin izgube svoje ranije dr┼żavljanstvo prije sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine, osim ako bilateralni sporazum iz ─Źlana 14. ne predvi─Ĺa druga─Źije. Odricanje ili gubitak ranijeg dr┼żavljanstva se ne─çe zahtijevati ako ovo nije dozvoljeno ili se ne mo┼że razumno zahtijevati; g) da se protiv njega ne vodi krivi─Źni postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju ovog uslova ne mo┼że razumno zahtijevati; h) da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost Bosne i Hercegovine; i) da ima obezbije─Ĺen stalni izvor prihoda u iznosu koji omogu─çava egzistenciju ili da je u stanju da obezbijedi pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za sopstveno izdr┼żavanje; j) da je izmirio sve poreske ili druge finansijske obaveze; k) da potpi┼íe izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak Bosne i Hercegovine i l) da ima va┼że─çu garanciju o sticanju dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine. (2) Naturalizacija se ne─çe odobriti, ─Źak ako podnosilac zahtjeva ispunjava op┼íte uslove za naturalizaciju, ukoliko postoje osnovani razlozi za sumnju da bi se odobrenjem naturalizacije tom licu ugrozila bezbjednost Bosne i Hercegovine i javni red i mir, ili ukoliko naturalizacija nije u skladu sa interesima Bosne i Hercegovine iz nekog drugog razloga utvr─Ĺenog na osnovu cjelokupne procjene stanja podnosioca zahtjeva.

 

Sticanje dr┼żavljanstva BiH olak┼íanom naturalizacijom:
─îlan 10: Bra─Źni drug dr┼żavljanina Bosne i Hercegovine - stranac, mo┼że ste─çi dr┼żavljanstvo BiH pod sljede─çim uslovima: a) da je brak trajao najmanje pet godina prije podno┼íenja zahtjeva i da jo┼í uvijek traje u momentu podno┼íenja zahtjeva; b) da se odrekne ili na neki drugi na─Źin izgubi svoje ranije dr┼żavljanstvo prije sticanja dr┼żavljanstva BiH, osim ako to nije druga─Źije rije┼íeno bilateralnim sporazumom iz ─Źlana 14. Odustajanje ili prestanak ranijeg dr┼żavljanstva se ne zahtijeva ako to nije dopu┼íteno ili se ne mo┼że razumno zahtijevati; c) da ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine; d) da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost Bosne i Hercegovine.


─îlan 11: (1) Dijete mla─Ĺe od 18 godina ─Źiji je jedan roditelj stekao dr┼żavljanstvo BiH ima pravo da dobije dr┼żavljanstvo BiH naturalizacijom ako ono ima odobren privremeni ili stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine. (2) Roditelj koji ima dr┼żavljanstvo BiH mo┼że tra┼żiti sticanje dr┼żavljanstva BiH u ime maloljetnog djeteta u skladu sa stavom (1) ovog ─Źlana. Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.


─îlan 12: (1) Lice bez dr┼żavljanstva i lice koje ima status izbjeglice mo┼że ste─çi dr┼żavljanstvo BiH, bez ispunjavanja uslova iz ─Źlana 9. stav (1) ta─Ź. b), c), f), i) i j), samo ako u statusu lica bez dr┼żavljanstva ili izbjeglice ima neprekidan boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina prije podno┼íenja zahtjeva.┬á (2) Maloljetno dijete lica koje je steklo dr┼żavljanstvo BiH na osnovu stava (1) ovog ─Źlana ima pravo da dobije dr┼żavljanstvo BiH, bez ispunjavanja uslova iz ─Źlana 9. stav (1) ta─Ź. a), b), c), f), i) i j), ako ima status izbjeglice ili odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez obzira na du┼żinu boravka. (3) Ako je dijete starije od 14 godina, zahtijeva se njegov pristanak.


─îlan 13: (1) Sljede─ça lica imaju pravo da dobiju dr┼żavljanstvo BiH na osnovu zahtjeva bez ispunjavanja uslova iz ─Źlana 9. stav (1) ta─Ź. b) i f). a) emigranti koji su se vratili u Bosnu i Hercegovinu, b) prva i druga generacija potomaka lica navedenih u stavu (1) koji su se vratili u Bosnu i Hercegovinu, (2) Bra─Źni drug lica navedenog u stavu (1) ovog ─Źlana, ima pravo na sticanje dr┼żavljanstva BiH na osnovu molbe bez ispunjavanja zahtjeva iz ─Źlana 9. stav (1) ta─Źka b) ukoliko ispuni u slove ─Źlana 10. ta─Ź. a) i b). 
─îlan 14: Lice kojem je dr┼żavljanstvo BiH, radi sticanja ili zadr┼żavanja dr┼żavljanstva druge dr┼żave, prestalo ..., mo┼że podnijeti zahtjev za ponovno sticanje dr┼żavljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz ─Źlana 9., osim uslova iz stava (1) ta─Ź. a) i b), samo ako ima odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje jednu godinu neposredno prije podno┼íenja zahtjeva ili odobren stalni boravak.
─îlan 15: Ako se u pojedina─Źnim slu─Źajevima naturalizacija lica smatra od naro─Źite koristi za Bosnu i Hercegovinu, lice mo┼że ste─çi dr┼żavljanstvo BiH bez ispunjavanja uslova iz ─Źlana 9. stav (1) ta─Ź. a), b) i f).
─îlan 16: U svim slu─Źajevima gdje ovaj zakon propisuje gubitak ranijeg dr┼żavljanstva licima koja sti─Źu dr┼żavljanstvo BiH, takvim licima ─çe biti dozvoljeno da i dalje zadr┼że dr┼żavljanstvo ranije dr┼żave gdje god je to omogu─çeno bilateralnim sporazumom izme─Ĺu Bosne i Hercegovine i te dr┼żave koji je odobrila Parlamentarna skup┼ítina Bosne i Hercegovine u skladu sa ─Źlanom IV 4. d) Ustava.

Sticanje dr┼żavljanstva BiH za lica koja su ranije imala dr┼żavljanstvo BiH, ali im je prestalo radi sticanja dr┼żavljanstva neke druge dr┼żave:
─îlan 14: „Lice kojem je dr┼żavljanstvo BiH, radi sticanja ili zadr┼żavanja dr┼żavljanstva druge dr┼żave, prestalo gubitkom dr┼żavljanstva, mo┼że podnijeti zahtjev za ponovno sticanje dr┼żavljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz ─Źlana 9., osim uslova iz stava (1) ta─Ź. a) i b), samo ako ima odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje jednu godinu neposredno prije podno┼íenja zahtjeva ili odobren stalni boravak.“

 

─îesto postavljena pitanja o sticanju dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine


Kako mogu ste─çi dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine ?
Dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine sti─Źe se porijeklom, ro─Ĺenjem na teritoriji Bosne i Hercegovine, usvajanjem od BiH dr┼żavljanina, putem naturalizacije, putem me─Ĺunarodnog sporazuma.

Mogu li ste─çi dr┼żavljanstvo BiH imam 50 g. oba roditelja su imala dr┼żavljanstvo BiH ?
Ukoliko su Va┼íi roditelji bili dr┼żavljani BiH u vrijeme Va┼íega ro─Ĺenja, bez obzira na Va┼íe godine mo┼żete uredno da steknete dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine na osnovu porijekla. Mo┼żemo Vas zastupati u predmetu radi sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine.

Stekao bih dr┼żavljanstvo BiH ponovno, ranije sam morao da steknem dr┼żavljanstvo Hrvatske i izgubim BiH dr┼żavljanstvo ?
Mo┼żete ponovo ste─çi dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine, me─Ĺutim prvo morate da dobijete privremeni boravak na teritoriji BiH najmanje jednu godinu neposredno prije podno┼íenja zahtjeva za sticanje BiH dr┼żavljanstva ili odobren stalni boravak.

┼Żelio bih dobiti dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine imam 25 g. a samo mi je jedan roditelj dr┼żavljanin BiH ?
U odre─Ĺenim uslovima je mogu─çe sticanje dr┼żavljanstva BiH i u Va┼íem slu─Źaju, potrebno je da nam se obratite emailom radi konsultacija da li je mogu─çe sa sigurno┼í─çu za Vas provesti proceduru stjecanja dr┼żavljanstva BiH.

Koji je organ nadle┼żan za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine ?
Odluke o sticanju dr┼żavljanstva BiH donosi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dok u pojedinim na─Źinima sticanja dr┼żavljanstva BiH nadle┼żni organ je Op─çina ÔÇô mati─Źni ured.

Ukoliko dobijem dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine da li moram da slu┼żim vojni rok ?
Nakon ┼íto steknete dr┼żavljanstvo BiH niste du┼żni da slu┼żite vojni rok jer u Bosni i Hercegovini ne postoji obavezno slu┼żenje vojnog roka.

Da li mogu dobiti dr┼żavljanstvo BiH na osnovu bra─Źnog partnera i kako ?
Dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine mo┼żete ste─çi preko bra─Źnog partnera i u pitanju je sticanje dr┼żavljanstva BiH olak┼íanom naturalizacijom. Da bi ste stekli dr┼żavljanstvo BiH po ovom osnovu odnosno po ─Źlanu 10 Zakona o dr┼żavljanstvu BiH najva┼żniji uslovi su da je brak trajao najmanje 5 godina prije podno┼íenja zahtjeva za sticanje dr┼żavljanstva BiH te da brak traje i u trenutku podno┼íenja zahtjeva za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine te da imate odobren stalni boravak u BiH. Ostali uslovi su propisani ─Źlanom 10 Zakona.

Koliko traje postupak sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine ?
Zavisno od pravnog osnova po kojem se sti─Źe dr┼żavljanstvo BiH, ┼íto mo┼że biti od par dana do nekoliko mjeseci.

Koji organ vodi evidenciju o sticanju dr┼żavljanstva BiH ?
Evidenciju o sticanju dr┼żavljanstva BiH vodi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Tako─Ĺe Ministarstvo civilnih poslova BiH vodi evidencije o predmetima davanja svoje saglasnosti na rje┼íenja nadle┼żnih entiteskih organa o naturalizaciji stranih dr┼żavljana i o predmetima naknadnog upisa u mati─Źne knjige ro─Ĺenih lica koja su stekla dr┼żavljanstvo Republike Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o dr┼żavljanstvu Republike Bosne i Hercegovine (stari Zakon o dr┼żavljanstvu BiH).

Kako se dokazuje da sam dr┼żavljanin Bosne i Hercegovine ?
Dr┼żavljanstvo se dokazuje uvjerenjem o dr┼żavljanstvu BiH i uvjerenjem o dr┼żavljanstvu entiteta ili aktuelnim paso┼íem Bosne i Hercegovine. Uvjerenje o dr┼żavljanstvu BiH i dr┼żavljanstvu entiteta izdaje organ koji vodi mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih, odnosno knjigu dr┼żavljana.

 

<------>

Primjeri iz prakse na┼íe advokatske kancelarije na zanimljivim slu─Źajevima sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine, po raznim pravnim osnovama


# Primjer 1 - Sticanje dr┼żavljanstva BiH (pravni osnov: ponovno sticanje dr┼żavljanstva BiH - vra─çanje BiH dr┼żavljanstva - povrat dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine) - primjena ─Źlana 14 Zakona o dr┼żavljanstvu BiH (prvi slu─Źaj u BiH vra─çanja dr┼żavljanstva BiH, nakon 20 godina posjedovanja dr┼żavljanstva SR Njema─Źke, za klijenta kojega smo zastupali 2001g na postupak gubitka dr┼żavljanstva BiH, radi sticanja dr┼żavljanstva SR Njema─Źke:

 

FEDERALNO  MINISTARSTVO  UNUTRASNJIH  POSLOVA
FEDERALNO MIN/STARSTVO  UNUTARNJIH  POSLOVA
SARAJEVO, Bosna i Hercegovina
Broj:  01-xxx/19
Dana: .2019. godine

Federalno ministarstva unutra┼ínjih poslova/Federalna ministarstvo unutarnjih poslova, na osnovu ─Źlana 33. tacka c) Zakona o drzavljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine ("Slu┼żbene novine Federacije BiH", braj 34/16) , cl. 2. i 3. Pravilnika o izdavanju garancije u postupku sticanja dr┼żavljanstva Basne i Hercegovine ("Sluzbeni glasnik BiH", broj 7/14) i ─Źlana 39. Pravilnika o pastupku, dokaznim sredstvima i nacinu upisa dr┼żavljanstva Federacije Basne i Hercegovine u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih i mati─Źnu knjigu dr┼żavljana ("Slu┼żbene novine Federacije BiH", broj 85/16), rje┼íavaju─çi po zahtjevu kaji je podnijelo lice E.N., dr┼żavljanin SR Njema─Źke, putem advokata Alma Prnjavorac i advokat Azur Prnjavorac, u predmetu sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegavine i dr┼żavljanstva Federacije Bosne i Hercegavine, izdaje:

 

GARANCIJU ZA STICANJE DR┼ŻAVLJANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE I FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

(1)┬á┬á┬á┬á┬á┬á Licu E.N, roden 10.02.1969. godine u mjestu Sarajevo, dr┼żava Bosna i Hercegovina, dr┼żavljanin SR Njema─Źke, prezime i ime oca: E.J, prezime i ime majke: F.N, sa odobrenim stalnim boravkom u Op─çini Centar Sarajevo, ulica H br., daje se garancija da ce ste─çi dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i dr┼żavljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine, aka u roku va┼żenja garancije dostavi dokaz o prestanku dr┼żavljanstva SR Njema─Źke.


(2)┬á┬á┬á┬á┬á┬á Garancija se izdaje sa rokom va┼żenja od dvije godine, ra─Źunaju─çi od dana davanja saglasnosti Ministarstva civilnih paslova Bosne i Hercegovine, pod uslovam da lice do isteka roka va┼żenja garancije za sticanje dr┼żavljanstva BiH ispunjava uslove za sticanje dr┼żavljanstva propisane Zakanom.


(3)┬á┬á┬á┬á┬á┬á Ova garancija za sticanje dr┼żavljanstva BiH stupa na snagu danom davanja saglasnasti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegavine, a aka imenovani u roku va┼żenja garancije ne podnese dokaz a prestanku ranijeg dr┼żavljanstva, pastupak se obustavlja.

OBRA┼ŻLOZENJE


E.N., dr┼żavljanin dr┼żave SR Njemacke, podnio je zahtjev putem advokata Alma Prnjavorac i advokat Azur Prnjavorac, Federalnom ministarstvu unutra┼ínjih poslova/Federalnom ministarstvu unutarnjih poslava za sticanje dr┼żavljanstva Basne i Hercegovine i dr┼żavljanstva Federacije Basne i Hercegovine.

Uz zahtjev je prilozio sve potrebne dokaze o ispunjavanju uslova za sticanje dr┼żavljanstva BiH po osnovu ─Źlana 13. Zakona a drzavljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine (.,Slu┼żbene novine Federacije BiH", braj 34/16), osim dokaza o prestanku sada┼ínjeg dr┼żavljanstva SR Njema─Źke.
[... obrazlo┼żenje garancije za sticanje dr┼żavljanstva BiH...].


Potpis:
Federalni Ministar unutrašnjih poslova Sarajevo

 

Primjer rje┼íenja o prijemu u dr┼żavljanstvo BiH:

 

FEDERALNO  MINISTARSTVO  UNUTRAŠNJIH  POSLOVA
FEDERALNO MIN/STARSTVO  UNUTARNJIH  POSLOVA
SARAJEVO, Bosna i Hercegovina
Broj:  01-xxx/20
Dana: .2020. godine

Federalno ministarstva unutrasnjih poslova/Federalna ministarstvo unutarnjih poslova, na osnovu ─Źlana 31 i 32 Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine ÔÇô Slu┼żbeni pre─Źi┼í─çeni tekst (Slu┼żbeni glasnik BiH“, broj 22/16) i ─Źlana 33. ta─Źka c) Zakona o dr┼żavljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine (Slu┼żbene novine Federacije BiH“, broj: 34/16) po zahtjevu koji je podnijelo lice E.N iz Njema─Źke putem advokata Alma Prnjavorac i advokat Azur Prnjavorac, u predmeti sticanja dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovini, donosi:

 

RJEŠENJE

o prijemu u dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine


Prima se u dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i dr┼żavljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu ─Źlana 13. Zakona o dr┼żavljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine (Slu┼żbene novine Federacije BiH“, broj: 34/16), kao lice kojem je dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine prestalo odricanjem, E.N. ro─Ĺen 10.02.1969. u mjestu Sarajevo, Op─çina Centar, dr┼żava Bosna i Hercegovina, dr┼żavljanin dr┼żave SR Njema─Źke.


Odobrava se upis imenovanom ─Źinjenice dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u mati─Źnu knjigu dr┼żavljana FBiH, obrazac broj 2B koja se vodi za podru─Źje Op─çine Sarajevo Centar, sa sljede─çim podacima: E.N, ro─Ĺen: 10.02.1969. u mjestu Sarajevo, dr┼żava Bosna i Hercegovina, dr┼żavljanin SR Njema─Źke, spol: mu┼íki, prezime i ime oca, prezime i ime majke. Imenovani je zaklju─Źio brak sa licem A.N. dana: 11.12.1990g u mjestu M├╝nchen, dr┼żava SR Njemma─Źka i zadr┼żao svoje prezime.

 

OBRAZLO┼ŻENJE


E.N. je putem advokata Alma Prnjavorac i advokat Azur Prnjavorac podnio je zahtjev za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, s obrazlo┼żenjem da je dr┼żavljanin SR Njema─Źke, te da ispunjava uslove za sticanje dr┼żavljanstva BiH i FBiH kao lice kojem je dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine prestalo rje┼íenjem Ministarstva civilnih poslova i komunikacija BiH broj: ... od dana: 02.07.2001g


U provedenom postupku na osnovu dokaza koje je imenovani prilo┼żio uz zahtjev rodni list, izvod iz mati─Źne knjige vjen─Źanih, uvjerenje o dr┼żavljanstvu SR Njema─Źke, kao i dokaza pribavljenih po slu┼żbenoj du┼żnosti i garancije za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine Federalnog ministarstva unutra┼ínjih poslova broj __ od __ na koju je Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo saglasnsot broj: ... od ... te uvjerenje o otpustu iz dr┼żavljanstva SR Njema─Źke izdato od Vlade Regije M├╝enchen od 20.01.2020g, utvr─Ĺeno je da imenovani ispunjava uslove za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i hercegovine iz ─Źlana 14. Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine ┬áSlu┼żbeni pre─Źi┼í─çeni tekst (Slu┼żbeni glasnik BiH“, broj 22/16) i ─Źlana 13. Zakona o dr┼żavljanstvu Federacije BIH ┬á(Slu┼żbene novine Federacije BiH“, broj: 34/16).


Obzirom da se E.N. u roku va┼żenja garancije za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine Federalnog ministarstva unutra┼ínjih poslova ..., na koju je Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo saglasnost broj: ... te uvjerenje o otpust iz drzavljantva SR Njema─Źke izdato od Vlade regije M├╝enchen, odlu─Źeno je kao u dispozitivu ovog rje┼íenja.


Ovo rje┼íenje je kona─Źno u upravnom postupku i protiv njega se ne mo┼że izjaviti ┼żalba, ali se mo┼że pokrenuti upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u roku od 30 dana od dana dostavljanja ovog rje┼íenja.
U smislu ─Źlana 4, tarifni broj 7 Zakona o federalnim administrativnim taksama i tarifni federalnih administrativnih taksi (Slu┼żbene novine Federacije BiH“, broj: 6/98, 8/00, 45/10, 43/13 i 98/17) napl─çena je administrativna taksa za sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Dostaviti:
-E.N putem Advokat Alma Prnjavorac, advokat Azur Prnjavorac
-Mati─Źni ured Op─çina Centar Sarajevo
-MUP Kantona Sarajevo
-Ministartvo civilnih poslova BiH
-Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine
-Odjeljenje odbrane
-a/a                                                                                                Ministar

 

 

<------->

 

# Primjer 2: Sticanje dr┼żavljanstva BiH porijeklom od strane dr┼żavljanina SR Njema─Źke ro─Ĺenog: 30.12.1987g od jednog roditelja dr┼żavljanina BiH, drugog roditelja koji nije dr┼żavljanin BiH (dr┼żavljanin Hrvatske), a primjenjuju─çi Zakon o dr┼żavljanstvu Republike Bosne i Hercegovine┬á ("Slu┼żbeni list Republike Bosne i Hercegovine", 18/92, 11/93, 27/93, 13/94, 15/94 i 26/96 - pre─Źi┼í─çen tekst)

 

BOSNA I HERCEGOVINA
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE HERCEGBOSANSKA ┼ŻUPANIJA
OP─ćINA TOMISLAVGRAD
OP─ćINSKI NA─îELNIK
Slu┼żba za dru┼ítvene djelatnosti i op─çu upravu
UP Broj: 06-/18
Tomislavgrad,  . 2018. godine

Slu┼żba za dru┼ítvene djelatnosti i op─çu upravu op─çine Tomislavgrad, na temelju ─Źlanka 42. stavak 1. Zakona o mati─Źnim knjigama („Slu┼żbene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 37/12 i 80/14), ─Źlanka 30. to─Źka 5. Zakona o dr┼żavljanstvu F BiH („Slu┼żbene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 34/16) i ─Źlanka 4. to─Źka 1. Naputka o naknadnom upisu ─Źinjenice ro─Ĺenja i ─Źinjenice dr┼żavljanstva u mati─Źne knjige osoba koje su dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine stekle po propisima Republike Bosne i Hercegovine („Slu┼żbeni glasnik BiH“, broj 30/16), u predmetu naknadnog upisa u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih, po zahtjevu K.─ć, SR NJEMA─îKA, zastupan po opunomo─çenicima odvjetnik Alma Prnjavorac i odvjetnik Azur Prnjavorc, iz Tuzle,Ulica Mi┼íka Jovanovi─ça bb,┬á donosi:

R J E Š E N J E

1.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Odobrava se naknadni upis ─Źinjenice ro─Ĺenja uz konstataciju dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih kako slijedi:
Ime i Prezime: K.─ć.
Spol:M
Dan mjesec i godina ro─Ĺenja: 30. (trideseti) prosinac 1987. godine, Mjesto ro─Ĺenja: F├╝rstenfeldbruck
Dr┼żava ro─Ĺenja: SR NJEMA─îKA
Dr┼żavljanstvo: SR Njema─Źke i Bosna i Hercegovina i Federacija Bosne i Hercegovine,
Podatci o roditeljima : Podatci o ocu: Ime i prezime: T.─ć
Dan mjesec i godina ro─Ĺenja: 14.06.1948. godine, Mjesto i op─çina ro─Ĺenja: Prisoje, Tomislavgrad,
Dr┼żava ro─Ĺenja: Bosna i Hercegovina,
Dr┼żavljanstvo: Bosna i Hercegovina i Federacija Bosne i Hercegovine, JMB:ÔÇŽ.
Prebivalište: Prisoje, Tomislavgrad.
Podatci o majci:
Ime i prezime: S.─ć Djevoja─Źko prezime: F.,
Dan mjesec i godina ro─Ĺenja: 31.08.1955. godine, Mjesto i op─çina ro─Ĺenja: Zadar, Republika Hrvatska
Dr┼żava ro─Ĺenja: Republika Hrvatska
Dr┼żavljanstvo: Hrvatske


2. Nakon pravomo─çnosti ovog rje┼íenja upis ─Źinjenica iz to─Źke 1. dispozitiva ovog rje┼íenja izvr┼íit ─çe mati─Źni ured Prisoje.

OBRAZLO┼ŻENJE

Slu┼żbi za dru┼ítvene djelatnosti i op─çu upravu Tomislavgrad obratio se zahtjevom K.─ć, iz F├╝rstenfeldbruck, SR Njema─Źka, zastupan po opunomo─çenicima odvjetnik Alma Prnjavorac i odvjetnik Azur Prnjavorc, iz Tuzle, Ulica Mi┼íka Jovanovi─ça bb u predmetu naknadnog upisa u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih uz konstataciju ─Źinjenice dr┼żavljanstva koje je stekao podrijetlom.


Uz zahtjev je dostavljena i sljede─çu dokumentacija:
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Inozemni Izvod SR Njema─Źka broj: 1/1988 od 16.04.2018. godine, u kojem je upisana ─Źinjenica ro─Ĺenja za osobu s osobnim imenom K.─ć
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Kopija Putovnice Republike SR Njema─Źke broj: ... izdana od Grada M├╝nchen 05.04.2011. godine vrijedi do 05.04.2021. godine, na ime K.─ć ro─Ĺen 30.12.1987. godine u mjestu F├╝rstenfeldbruck, SR Njema─Źka,
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Kao dokaz o zastupanju - punomo─çnika prilo┼żena je punomo─ç┬á na ┬áime:┬á Odvjetnica┬á Alma Prnjavorac i Odvjetnik Azur Prnjavorac iz Tuzle, ovjera prijepisa od notara....

Po slu┼żbenoj du┼żnosti u smislu ─Źlanka 134. stavak 3. ZUP-a i to─Ź. 26. Naputka o vo─Ĺenju mati─Źnih knjiga te uvidom u mati─Źni registra op─çine Tomislavgrad pribavljeni dokazi:
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á [spisak dokumentacije za sticanje dr┼żavljanstva BiH navedeno 12 javnih isprava...]


U provedenom postupku, rje┼íavaju─çi po navedenom zahtjevu, utvr─Ĺeno je da je imenovani stekao dr┼żavljanstvo podrijetlom, jedan njegov roditelj bio je dr┼żavljanin BiH ┬áu vrijeme njegovog ro─Ĺenja a drugi roditelj dr┼żavljanin SFRJ (Hrvatska), sukladno odredbama ─Źlanka 4. to─Źka 4. Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine („Slu┼żbeni list R BiH“ broj 30/96).


Odredbom ─Źlanka 3. stavak 2. Naputka o naknadnom upisu ─Źinjenice ro─Ĺenja i ─Źinjenice dr┼żavljanstva u mati─Źne┬á knjige┬á osoba┬á koje┬á su┬á dr┼żavljanstvo┬á Bosne┬á i┬á Hercegovine┬á stekle┬á po┬á propisima┬á Republike┬á Bosne┬á i Hercegovine („Slu┼żbeni glasnik BiH“, broj 30/16) propisano je da se zahtjev za upis u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih dr┼żavljana Bosne i Hercegovine, ukoliko┬á podnositelj zahtjeva nije imao prebivali┼íte┬á ili boravi┼íte u BiH,┬á podnosi nadle┼żnom tijelu prema posljednjem prebivali┼ítu roditelja podnositelja zahtjeva.


Slijedom naprijed navedenog, te uvidom u prilo┼żenu dokumentaciju utvr─Ĺeno je da je zahtjev opravdan, te primjenom ─Źlanka 30. to─Źka 5. Zakona o dr┼żavljanstvu F BiH („Slu┼żbene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 34/16)┬á i ─Źlanka 42. stavak 1. Zakona o mati─Źnim knjigama („Slu┼żbene novine Federacije Bosne i Hercegovine“ broj 37/12 i 80/14) rije┼íeno je kao u dispozitivu rje┼íenja.


Pristojba u iznosu od 15,00 KM po tarifnom broju 2. Odluke o op─çinskim pristojbama („Slu┼żbeni glasnik op─çine Tomislavgrad“, broj 10/09 i 1/18) napla─çena putem uplatnice koja je prilo┼żena uz zahtjev.


POUKA O PRAVNOM LIJEKU
Protiv ovog rje┼íenja mo┼że se ulo┼żiti ┼żalbu Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova Sarajevo, putem ove Slu┼żbe u roku od 15 dana od dana primitka rje┼íenja, uz pla─çenu pristojbu od 15,00 KM na ra─Źun javnih prihoda Prora─Źuna Federacije BiH ra─Źun broj:102-050-000011066-98 Union banka d.d. Sarajevo, vrsta prihoda 722112, prora─Źunska organizacija 1401001, prema Pravilnika o na─Źinu uplate javnih prihoda prora─Źuna i vanprora─Źunskih fondova na teritoriji F BiH („Slu┼żbene novine F BiH“,br. 35/13, 53/13, 63/13, 93/13, 103/13, 11/14, 19/14, 46/14, 64/14, 65/14, 105/14, 20/15, 44/15, 53/15, 73/15 i 96/15).

Postupak vodila: K.P. dipl.iur.

DOSTAVITI: PO OVLAŠTENJU NAČELNIKA
1.Imenovanom, putem opunomo─çenicima odvjetnik Alma Prnjavorac i odvjetnik Azur Prnjavorc.
2.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Mati─Źni ured Prisoje,┬á┬á POMO─ćNIK NA─îELNIKA
po pravomoćnosti,      za društvene djelatnosti i opću upravu
3.         Ministarstvo civilnih poslova BiH Sarajevo
4.         U spis predmeta.

 

<------->

 

# Primjer 3: sticanje dr┼żavljanstva BiH porijeklom od strane dr┼żavljanina SR Njema─Źke i Hrvatske ro─Ĺenog: 29. 06. 1963. godine od roditelja dr┼żavljani BiH, a primjenjuju─çi Zakon o dr┼żavljanstvu Republike Bosne i Hercegovine┬á ("Slu┼żbeni list Republike Bosne i Hercegovine", 18/92, 11/93, 27/93, 13/94, 15/94 i 26/96 - pre─Źi┼í─çen tekst)

 

Vlada Br─Źko distrikt BIH
Odjeljenje za javni registar Br─Źko distrikt BiH
Broj predmeta: UP-1/20
Broj Akta: 10-.../20
Datum: ....2020g, Br─Źko

┼áef Odjeljenja za javni registar Br─Źko distrikta BiH, na osnovu ─Źlana 4 . stav (1) ta─Źka 1) Zakona o dr┼żavljanstvu RBiH (,,Slu┼żbeni list RBiH", broj: 30/96) a u skladu sa ─Źlanom 4. Uputstva o naknadnom upisu ─Źinjenice ro─Ĺenja i ─Źinjenice dr┼żavljanstva i mati─Źne knjige lica koja su dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine stekla po propisima Republike Bosne i Hercegovine (,,Sluzbeni┬á glasnik BIH'', broj: 30/ 16) i ─Źlan a 187. Zakona o upravnom postupku Br─Źko distrikta BiH - precisceni tekst (,,Sluzbeni glasnik┬á Br─Źko┬á distrikta┬á BiH'',┬á broj:48/ l l,┬á 21/18┬á i┬á 23/19)┬á rje┼íavaju─çi po zahtjevu za sticanje dr┼żavljanstva BIH advokata┬á Azura Prnjavorca iz Tuzle , Miska Jovanovica bb., kao punomo─Źnika A.I u upravnom predmetu naknadnog upisa u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih uz konstataciju ─Źinjenice dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine po porijeklu, donosi:

RJEŠENJE:


Odobrava se naknadni upis u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih iz konstataciju ─Źinenice dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine za naseljeno mjesto Ulice, Br─Źko distrikt BiH, na li─Źno ime A.I, spol: mu┼íki ro─Ĺen: 29.06.1963g, jmbg:-; mjesto ro─Ĺenja Vinkovci, Republika Hrvatska, podaci o roditeljima A.P i majka A. Ro─Ĺeno N. J. smatra se dr┼żavljaninom Bosne i Hercegovine od ─Źasa ro─Ĺenja.

Mati─Źar ─çe upis iz stava jedan dispozitiva rje┼íenja izvr┼íiti po kona─Źnosti rje┼íenja.

Obrazlo┼żenje:

Advokat Azur Prnjavorac iz Tuzle, Miska Jovanovi─ça b.b. kao punomo─çnik A.I. obratio se sa zahtjevom za naknadni upis u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih uz konstataciju ─Źinjenice dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine po porijeklu s obrazlo┼żenjem da je ro─Ĺen u inostranstvu i da su oba roditelja bili dr┼żavljani BIH u momentu njegovog rodenja.┬á U toku postupka ovo Odjeljenje je ostvarilo uvid u spis predmeta i utvrdilo da A.I. ispunjava uslove iz ─Źlana 4. stav (l) tacka 1) Zakona o dr┼żavljanstvu RBiH (,,Sluzbeni list RBiH", broj: 30/96) a u skladu sa ─Źlanom 2. stav (1) Uputslva o naknadnom upisu ─Źinjenice ro─Ĺenja i ─Źinjenice dr┼żavljanstva u mati─Źne knjige lica koja su dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine stekla po propisima Republike Bosne i┬á Hercegovine (,,Slu┼żbeni glasnik BiH", broj: 30/16) te je odlu─Źeno kao u dispozitivu rje┼íenja.


Taksa u iznosu od 10,00 KM napla─çena po ─Źlanu 19 tarifnog broj 1 i 3 Zakona o administrativnim taksama Br─Źko distrikta BiH (Slu┼żbeni glasnik Br─Źko distrikta BIH, broj: 21/05, 19/07, 2/08,17/09,┬á 8/ 13 i┬á 11/20).┬á┬á

Pouka o pravnom lijeku:
Protiv ovog rje┼íenja mo┼że se izjaviti ┼żalba Apelacionoj komisiji Br─Źko distrikta BIH u roku od 15 dana od dana prijema rje┼íenja. ┼Żalba se podnosi putem ovog odjeljenja a taksira se sa 5,00 KM administrativne takse u skladu sa ─Źlanom 19. tarifnog broja (2) Zakona o administrativnim taksama Br─Źko distrikta BiH┬á (,,Sluzbeni glasnik Br─Źko distrikta BiH", broj: 21 /05, 19/07, 2/08, 17/09, 8/13 i 11/20).

 

Dostaviti:

1.Podnosiocu zahtjeva

2. Ministarstvu civilnih poslova BIH

3. Mati─Źnoj slu┼żbi

4. Evidenciji

5. Arhivi

 

 

<------->

 

# Primjer 4: sticanje dr┼żavljanstva BiH porijeklom od strane dr┼żavljanina Hrvatske ro─Ĺenog: 08.11.1975. od roditelja dr┼żavljani BiH, a primjenjuju─çi Zakon o dr┼żavljanstvu Republike Bosne i Hercegovine┬á ("Slu┼żbeni list Republike Bosne i Hercegovine", 18/92, 11/93, 27/93, 13/94, 15/94 i 26/96 - pre─Źi┼í─çen tekst) i entiteteske Zakone entiteta Republika Srpska, BiH.

Grad Prijedor

Broj: 04-200/19
Datum : 01.06.2019g.

Gradska uprava Grada Prijedor - Odjeljenje za Op┼ítu upravu, na osnovu ─Źlana 6. stav (1) ta─Źka a) Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine (┬╗Sluzbeni glasnik Bosne i Hercegovine┬ź, broj 22/ 16 - Sluzbeni pre─Źi┼í─çeni tekst), ─Źlana 6. Uputstva o naknadnom upisu ─Źinjenice ro─Ĺenaj i ─Źinjenice dr┼żavljanstva u mati─Źne knjige lica koji su dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine stekla po propisima Republike Bosne i Hercegovine (┬╗Sluzbeni glasnik Bosne i Hercegovine┬ź, broj 30/16) i ─Źlana 190. stav (1) Zakona o op┼ítem upravnom postupku (┬╗Sluzbeni glasnik Republike Srpske┬ź, broj: 13/02, 87/07, 50/10 i 66/ 18), u predmetu naknadnog upisa u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih gra─Ĺana Bosne i Hercegovine, a po zahtjevu T.D zastupane po punomo─çniku Azuru Prnjavorac i Alma Prnjavorac, advokatima iz Tuzle, donosi:


RJEŠENJE

T.D, k─çeri T.┼Ż i T. D rod. B, ro─Ĺena 08.11.1975. godine u Zagreb, Republika Hrvatska, odobrava se se naknadni upis u mati─Źnu knjigu rodenih , koja se vodi za maticno podrucje Ljubija, uz konstataciju ─Źinjenice dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Obrazlo┼żenje:

T.D zastupana po punomo─çnicima Azur Prnjavorac i Alma Prnjavorac, advokatima iz Tuzle, je podnijela zahtjev za naknadni upis u MKR, koja se vodi za mati─Źno podru─Źje Ljubija, uz konstataciju ─Źinjenice (zabilje┼íka) dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, budu─çi da je stekla dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, po porijeklu.
Uz zahtjev stranka je prilozila sljedece dokaze: svoj izvod iz MKR, ovjerenu kopiju svog paso┼ía Hrvatske, uvjerenja o dr┼żavljanstvu za roditelje, uvjerenje da nije upisana u MKR i KD po mjestu ro─Ĺenja roditelja, izvod iz MKR za majku, rjesenje Gradskog ureda za opcu upravu Grada Zagreba o promjeni imena i punomo─ç ovjerenu kod notara.
U toku postupka koji je prethodio donosenju rjesenja, ovaj organ je izvrsio uvid u prilo┼żene dokaze, te konstatovao sljedece: .
- da roditelji T.D. imaju dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (majka) i dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine (otac) i imali su dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine u trenutku njenog rodenja,
- da T.D nije upisana u MKR i KD po mjestu ro─Ĺenja roditelja.
Imaju─çi u vidu naprijed navedeno, ovaj organ je do┼íao do zaklju─Źka da je T.D stekla dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Srpske po porijeklu, obzirom da su oba roditelja bili dr┼żavljani Bosne i Hercegovine u trenutku njenog ro─Ĺenja, ─Źime je stekla us1ov za naknadni upis u MKR, koja se vodi za mati─Źno podru─çje Prijedora.
Na osnovu naprijed navedenog, au smislu ─Źlana 6. stav (1) tacka a) Zakona o dr┼żavljanstvu BiH (┬╗Sluzbeni glasnik Bosne i Hercegovine┬ź , broj 22/ 16 ÔÇô Slu┼żbeni pre─Źi┼í─çeni tekst), rje┼íeno je kao u dispozitivu ovog rjesenja.
Protiv ovog rje┼íenja, dopustena je ┼żalba Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Banja Luka,
u roku od 15 dana od dana prijema ovog rješenja.
┼Żalba se podnosi putem ovog organa, a moze se izjaviti i na zapisnik, i ima se taksirati sa 10, 00 KM administrativne takse.
Gradska administrativna taksa u iznosu od 12 KM, napla─çena je prema odluci o gradskim administrativnim taksama (Pre─Źi┼í─çeni tekst), (ÔÇťSlu┼żbeni glasnik grada PrijedoraÔÇŁ, broj 6/19).

Dostaviti:
1. T.D po punomo─çnicima advokatima
2. Odjeljenju za Opštu upravu MK Ljubija
3. Ministarstvu civilnih poslova BiH
4. Arhivi

 

<------->

# Primjer 5: sticanje dr┼żavljanstva Bosne i Hercegovine na osnovu roditelja - porijeklom od strane dr┼żavljanina Hrvatske ro─Ĺenog: 30.09.1978. od roditelja dr┼żavljani BiH, a primjenjuju─çi Zakon o dr┼żavljanstvu Republike Bosne i Hercegovine┬á ("Slu┼żbeni list Republike Bosne i Hercegovine", 18/92, 11/93, 27/93, 13/94, 15/94 i 26/96 - pre─Źi┼í─çen tekst).

 

Op─çina Busova─Źa
Slu┼żba za op─çu upravu, dru┼ítvene djelatnosti i
bora─Źko/braniteljsko invalidsku za┼ítitu/skrb
Broj: x-/17
Busova─Źa, 12.10.2017. godine

Na temelju ─Źlanka ─Źlana 5. Stavak 1.to─Źka 1. Zakona o dr┼żavljanstvu Federacije BiH („Sl. Novine Federacije BiH“, broj34/16 i 98/16), ─Źlanka 4. Zakona o dr┼żavljanstvu BiH („Sl. List RBiH“, broj 30/96), ─Źlanka 54. stavak 1. to─Źka 1.┬á i┬á stavak 2.Zakona o mati─Źnim knjigama („Sl. novine F BiH“, broj: 37/12 i 80/14), ─Źlanka┬á 7 i 8. Stavak 2. Pravilnika o postupku, dokaznim┬á sredstvima i na─Źinu┬á upisa dr┼żavljanstva Federacije BiH u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih i mati─Źnu knjigu dr┼żavljana („Sl.novine Federacije BiH“, broj 85/16), u vezi sa Uputstvom┬á o na─Źinu vo─Ĺenja matri─Źnih knjiga u Federaciji BiH („Sl.novine Federacije BiH, broj 34/16 ÔÇô pro─Źi┼í─çeni tekst)┬á i┬á ─Źlanka┬á 200. Zakona o upravnom postupku F BiH („Sl. novine F BiH“, broj: 2/98 i 48/99), po zahtjevu F. N. iz Zagreba Ul. J. ┼átrosmajera┬á 6 (Republika Hrvatska) koju zastupa odvjetnik┬á Azur┬á Prnjavorac i odvjetnik Alma Prnjavorac iz Tuzle, u predmetu naknadnog upisa u MKR sa konstatacijom dr┼żavljanstva,┬á Slu┼żba za op─çu upravu, dru┼ítvene djelatnosti i braniteljsko/bora─Źko/ -┬á invalidsku skrb/za┼ítitu, donosi:

R J E Š E N J E
Odobrava se naknadni upis ─Źinjenice ro─Ĺenja sa konstatacijom dr┼żavljanstva BiH u MK ro─Ĺenih u Mati─Źnom uredu Busova─Źa za S. N. ro─Ĺena 30.11.1988. godine u Zagrebma, Republika Hrvatska, od oca Slavka N. i majke Kate Arapovi─ç, te je u skladu s navedenim,┬á potrebno upisati sljede─çe podatke:
Podaci o djetetu
Prezime                                                    N.
Ime                                                          F.
Spol┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┼ż
Dan, mjeseci i godina ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á30. (trideseti).09.1978. godine
Mjesto, op─çina-grad ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬áZagreb, Republika Hrvatska
Dr┼żava ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Hrvatska┬á
Dr┼żavljanstvo┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á BiH, Federacija BiH
Nacionalnost                                           Hrvatica
Podaci o ocu
Prezime i ime:                                          N. E.
Dan, mjesec i godina ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á 16.12.1944. godine┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á
Mjesto, op─çina-grad ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Kostr─Ź, Ora┼íje
Dr┼żava ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á BiH
Jedinstveni mati─Źni broj┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á//
Dr┼żavljanstvo┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á BiH, FBiH
Prebivalište i adresa stana                       //

Podaci o majci
Prezime i ime:                                        H. K.

Dan, mjesec i godina ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á 13.┬á (trinaesti) lipanj 1947. godine
Mjesto, op─çina-grad ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á Skradno, Busova─Źa
Dr┼żava ro─Ĺenja┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬áBosna i Hercegovina
Jedinstveni mati─Źni broj┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á //
Dr┼żavljanstvo BiH, FBiH
Prebivalište i adresa stana       /
Naknadni upisi i bilješke                   Dana 09.05.2017 godine sklopljen brak sa E. A.
u Skoplju (Makedonija) i prezime nakon sklapanja braka glasi
N.. Upisano u maticu vjen─Źanih Zagreb u god.2016. pod┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á
Rednim brojem 157. Zagreb.

Obrazlo┼żenje

┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á F. N. iz Zagreba, Ul. J. ┼á. 6 ÔÇô Republika Hrvatska. koju zastupaju odvjetnici Azur Prnjavorac i odvjetnik Alma Prnjavorac iz Tuzle, podnijela je zahtjev za naknadni upis ─Źinjenice ro─Ĺenja sa konstatacijom dr┼żavljanstva u MK ro─Ĺenih.
Uz zahtjev i punomo─ç odvjetniku su prilo┼żeni sljede─çi dokazi:
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Rodni list Mati─Źnog ureda Zagreb broj: xxx. na ime F. N.
[...Sva dokumenta neophodna za sticanje dr┼żavljanstva BiH prilo┼żena...]
U provedenom postupku┬á po naprijed prilo┼żenim┬á dokazima, utvr─Ĺeno je:
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á da su roditelji podnositeljice zahtjeva, dr┼żavljani BiH, Federacije BiH,
-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Da podnositeljica zahtjeva nije upisana u mati─Źnu knjigu dr┼żavljana i mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih u op─çinama Busova─Źa i Ora┼íje
-           Da podnositeljica zahtjeva nema evidentirano prebivalište u BiH.
Nadle┼żna Slu┼żba je uvidom u predmetni zahtjev kao i prilo┼żene dokaze, cijene─çi svaki dokaz pojedina─Źno i u njihovoj me─Ĺusobnoj povezanosti, utvrdila da su ispunjeni zakonom propisani uvjeti┬á za naknadni upis ─Źinjenice ro─Ĺenja sa konstatacijom dr┼żavljanstva u MK ro─Ĺenih za osobu, S. N.
Na temelju naprijed navedenog ─Źinjeni─Źnog stanja, utvr─Ĺeno je da podnositeljica zahtjeva ispunjava uvjete za naknadni upis u MKR-ih sa konstatacijom dr┼żavljanstva na temelju porijekla, te je u skladu sa ─Źlanom 54. Zakona o mati─Źnim knjigama („Sl. novine F BiH“, broj: 37/12 i 8/14), ─Źlanom┬á 8. Pravilnika o postupku, dokaznim┬á sredstvima i na─Źinu┬á upisa dr┼żavljanstva Federacije BiH u mati─Źnu knjigu ro─Ĺenih i mati─Źnu knjigu dr┼żavljana („Sl.novine Federacije BiH“, broj 85/16) i to─Źkom 3. Uputstva┬á o na─Źinu vo─Ĺenja matri─Źnih knjiga u Federaciji BiH („Sl.novine Federacije BiH, broj 34/16 ÔÇô pro─Źi┼í─çeni tekst), doneseno rje┼íenje┬á kao u dispozitivu.
Pouka o pravnom lijeku: Protiv ovog rje┼íenja mo┼że se ulo┼żiti ┼żalba Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova Sarajevo u roku od 15 dana, od dana primitka. ┼Żalba se podnosi putem ove Slu┼żbe, neposredno pismeno, izjavom na zapisnik ili se ┼íalje preporu─Źeno po┼ítom. Na ┼żalbu se pla─ça federalna upravna pristojba u iznosu od 15,00 KM, po Tarifnom broju 3. a u skladu sa Pravilnikom o na─Źinu uplate javnih prihoda prora─Źuna izvanprora─Źunskih fondova na teritoriji F BiH, na ra─Źun broj: 102-050-00001066-98 kod Union banke d.d. Sarajevo.

Dostavljeno:
1.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Odvjetnik Azur┬á Prnjavorac i odvjetnik Alma Prnjavorac,┬á┬á┬á┬á Pomo─çnik na─Źelnika
2.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Ministarstvo Civilnih poslova BiH┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á ┼Ż.V., dipl.pravnik┬á┬á
3.┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Mati─Źni ured┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á
4.         a/a

 

<------->

 

# Primjer 6: sticanje dr┼żavljanstva BiH na osnovu ─Źlana 13 Zakona o dr┼żavljanstvu BiH ┬źSlu┼żbeni glasnik Bosne i Hercegovine broj: 22/16 - integralni tekst:

 


Na osnovu ─Źlana 13. i ─Źlana 30. stav 3. Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine ("Slu┼żbeni glasnik BiH", br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 14/03, 82/05, 43/09, 76/09 i 87/13) i ─Źlana 17. Zakona o Vije─çu ministara Bosne i Hercegovine ("Slu┼żbeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vije─çe ministara Bosne i Hercegovine, na sjednici, odr┼żanoj ....2018. godine, donijelo je

 

ODLUKU O STICANJU DR┼ŻAVLJANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

 

─îlan 1.
(Predmet Odluke)

S. R, ro─Ĺen x.x.x. godine u N, R, dr┼żavljanin Turske, zastupan po advokatima Alma Prnjavorac i advokat Azur Prnjavorac, iz Tuzle, sti─Źe dr┼żavljanstvo Bosne i Hercegovine u skladu sa ─Źlanom 13. Zakona o dr┼żavljanstvu Bosne i Hercegovine.

─îlan 2.
(Upis u mati─Źne knjige)

Na osnovu ove odluke nadle┼żni mati─Źni ured izvr┼íiti ─çe upis u mati─Źne knjige ro─Ĺenih, odnosno knjige dr┼żavljana Bosne i Hercegovine.

─îlan 3.
(Realizacija)

Zadu┼żuje se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine za realizaciju ove odluke.

─îlan 4.
(Stupanje na snagu)

Odluka stupa na snagu danom dono┼íenja i objavljuje se u "Slu┼żbenom glasniku BiH".

VM broj x/x
x.2018. g.
Sarajevo

Predsjedavaju─çi
Vije─ça ministara BiH
Dr. Denis Zvizdi─ç, s. r.

 

Vezani ─Źlanci: Sticanje hrvatskog dr┼żavljanstva

Relevantni zakonski i podzakonski okvir koji reguli┼íe dr┼żavljanstvo u Bosni i Hercegovini:


 

 

 

 

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija