Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

 

Razvod braka i podjela imovine ste─Źene u braku « Oblast rada advokatske kancelarije

Advokatska kancelarija iz domena porodi─Źnog prava vrši pravne poslove: zastupanje u sporovima za razvod braka, podjele bra─Źne ste─Źevine, pru┼żanje pravnih savjeta i zastupanje u sporovima za izdr┼żavanje, razvodi braka sa maloljetnom djecom u kojim se postupcima odlu─Źuje o povjeravanje zajedni─Źke djece na odgoj, brigu i staranje.

Zastupanje u sporovima oko podjele imovine ste─Źene u toku trajanja braka; zastupanje u postupcima postizanja nagodbe kod izrade Ugovora o podjeli bra─Źne ste─Źevine, zastupanje u postupcima vezanim za lišenje roditeljskog prava, utvr─Ĺivanju maj─Źinstva i o─Źinstva, i postupcima oduzimanja poslovne sposobnosti i postavljanja staraoca.

Advokatska kancelarija vrsi zastupanje u postupcima razvoda braka i podjele bra─Źne ste─Źevine pred svim sudovima Bosne i Hercegovine. Vrlo ─Źesto kao advokati zastupamo i u predmetima podjele imovine ste─Źene u braku u BiH i u inostranstvu (inostrane imovine).

Advokatska kancelarija je specijalizirana za razvode braka i podjelu bra─Źne ste─Źevine sa internacionalnim elemetima - elementima Me─Ĺunarodnog privatnog prava.

 

Ukratko o postupku razvoda braka u praksi Bosne i Hercegovine:

 

Procedura razvoda braka po TU┼ŻBI u Bosni i Hercegovini:
Tu┼żbu za razvod braka mogu podnijeti oba bra─Źna partnera, bez obzira ukoliko njihovo mldb dijete nije napunilo 3 godine (novina iz aprila 2014.g. - Porodi─Źni zakon FBiH)

Tu┼żba se podnosi ako su bra─Źni odnosi teško i trajno poreme─çeni ili ako se ne mo┼że ostvarivati zajednica ┼żivota bra─Źnih partnera. Za odlu─Źivanje po tu┼żbi za razvod braka nadle┼żan je Op─çinski sud u mjestu zaklju─Źenja braka u Bosni i Hercegovini ili sud na ─Źijem su podru─Źju bra─Źni partneri imali posljednje zajedni─Źko prebivalište.


Ukoliko stranku zastupa advokat, punomo─ç mora biti ovjerena i izdata samo radi zastupanja u bra─Źnom sporu, a mora i da sadr┼żi navode u pogledu vrste tu┼żbe i osnova za podnošenje tu┼żbe.

U bra─Źnom sporu ne mo┼że se izre─çi presuda zbog propuštanja niti presuda na osnovu priznanja ili odricanja, niti stranke mogu da zaklju─Źe sudsko poravnanje.

Sud u Bosni i Hercegovini je du┼żan da presudom u bra─Źnom sporu odlu─Źi o vršenju roditeljskog prava, a mo┼że odlu─Źiti o potpunom ili djelimi─Źnom lišenju roditeljskog prava, te odrediti jednu ili više mjera zaštite od nasilja u porodici.

Pravosna┼żna presuda u bra─Źnom sporu ne mo┼że se pobijati vanrednim pravnim lijekom u onom dijelu u kojem je donijeta odluka o razvodu braka.


Sporazum bra─Źnih partnera o vršenju roditeljskog prava unosi se u izreku presude o razvodu braka ukoliko sud procjeni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

 

ZAHTJEV ZA SPORAZUMNI RAZVOD BRAKA u Bosni i Hercegovini.

Sud ─çe razvesti brak po zahtjevu za sporazumni razvod braka: ako je od sklapanja braka proteklo najmanje šest mjeseci, ako postoji sporazum bra─Źnih partnera, sklopljen u postupku posredovanja, o: ostvarivanju roditeljskog staranja, izdr┼żavanju djeteta, uvjetima i na─Źinu odr┼żavanja osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta sa roditeljem koji ne ostvaruje roditeljsko staranje i izdr┼żavanju bra─Źnog partnera.


Presuda o razvodu braka na osnovu sporazuma stranaka mo┼że se pobijati samo zbog bitnih povreda odredbi parni─Źnog postupka ili zbog toga što je sporazum o razvodu zaklju─Źen pod prinudom iliu zabludi.

 

IMOVINSKI ODNOSI BRA─îNIH PARTERA u Bosni i Hercegovini:
Posebna imovina je ona koju je bra─Źni partner stekao prije sklapanja braka; Zajedni─Źka imovina je ona imovina koju su bra─Źni partneri stekli radom u toku trajanja bra─Źne zajednice.
Dioba zajedni─Źke imovine je utvr─Ĺivanje suvlasni─Źkog udjela svakog bra─Źnog partnera u zajedni─Źkoj imovini; Dioba zajedni─Źke imovine se mo┼że vršiti u vrijeme trajanja braka i po njegovom prestanku.

Bra─Źni partneri mogu zaklju─Źiti sporazum/ugovor o diobi zajedni─Źke imovine (sporazumna dioba) pred notarom, a ako bra─Źni partneri ne mogu da se sporazumiju diobu vrši sud (sudska dioba). Pretpostavlja se da su udjeli supru┼żnika u zajedni─Źkoj imovini jednaki.

Imovinskopravni odnosi bra─Źnih partnera mogu se urediti predbra─Źnim ili bra─Źnim ugovorom, sa─Źinjenim pred notarom u Bosni i Hercegovini. Bra─Źni partneri ne mogu ugovoriti primjenu prava druge dr┼żave na imovinskopravne odnose.


Za obaveze koje je jedan bra─Źni partner preuzeo radi podmirenja teku─çih potreba bra─Źne, odnosno porodi─Źne zajednice, kao i za obaveze za koje prema zakonu odgovaraju zajedni─Źki oba bra─Źna partnera, odgovaraju bra─Źni partneri solidarno, kako bra─Źnom ste─Źevinom tako i svojom posebnom imovinom.


Stvari za li─Źnu upotrebu jednog bra─Źnog partnera pripadaju mu u isklju─Źivu svojinu bez ura─Źunavanja u njegov udio, ako njihova vriednost nije nesrazmjerno velika u odnosu na vrijednost zajedni─Źke imovine i vrijednosti stvari za li─Źnu upotrebu drugog supru┼żnika.
Ako je vrijednost stvari za li─Źnu upotrebu nesrazmjerno velika, one pripadaju u isklju─Źivu svojinu bra─Źnog partnera, sa ura─Źunavanjem u njegov udio.


Ako roditelji vrše roditeljsko pravo, zajedni─Źki imaju pravo zajedni─Źke svojine nad stvarima namjenjenim djetetu. Stvari namjenjene djetetu, spadaju u isklju─Źivu svojinu bra─Źnog partnera koji vrši roditeljsko pravo, bez ura─Źunavanja u njegov zakonski dio.

Mo┼żete pogledati sudsku praksu BiH u pogledu na porodi─Źno pravo, podjela bra─Źne ste─Źevine kao i na razvod braka.

 

Sudska praksa iz razvoda braka u Bosni i Hercegovini i podjele bra─Źne imovine

 

─îesto postavljena pitanja o razvodu braka i imovini ste─Źenoj u toku trajanja braka


Pitanje: Kako se pokre─çe razvod braka u Bosni i Hercegovini ?
Advokat: Razvod braka mo┼że se pokrenuti tu┼żbom za razvod braka ili zahtjevom za sporazumni razvod braka. Sud ─çe razvesti brak po zahtjevu za sporazumni razvod braka: ako je od sklapanja braka proteklo najmanje ┼íest mjeseci, ako postoji sporazum bra─Źnih partnera sklopljen u postupku posredovanja, o: ostvarivanju roditeljskog staranja, izdr┼żavanju djeteta, uvjetima i na─Źinu odr┼żavanja osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta sa roditeljem koji ne ostvaruje roditeljsko staranje i izdr┼żavanju bra─Źnog partnera. Za su─Ĺenje u bra─Źnim sporovima nadle┼żan je pored suda op─çe mjesne nadle┼żnosti i sud na ─Źijem su podru─Źju bra─Źni partneri imali posljednje zajedni─Źko prebivali┼íte.


Pitanje: Da li se u postupku razvoda braka mo┼że vr┼íiti i podjela bra─Źne ste─Źevine ?
Advokat: Postupak razvoda braka je odvojen od procedure podjele bra─Źne ste─Źevine. Podjela bra─Źne ste─Źevine vr┼íi se ugovorom bra─Źnih partnera kod notara ili u sudskom postupku. Dok se u postupku razvoda braka raspravlja samo o razvodu te ukoliko postoje mldb djeca o njima, kao i o alimentaciji, starateljstvu, na─Źinu vi─Ĺanja djece.


Pitanje: Da li je procedura razvoda braka ista sa i bez malodobne djece ?
Advokat: Kada postoje djeca nad kojom roditelji ostvaruju roditeljsko staranje, kao i za vrijeme trudno─çe ┼żene, roditelji su du┼żni prije pokretanja postupka za razvod braka podnijeti zahtjev za posredovanje fizi─Źkom i pravnom licu ovla┼ítenom za posredovanje. Zahtjev za posredovanje podnosi se ovla┼í─çenoj osobi na ─Źijem podru─Źju podnosilac zahtjeva ima prebivali┼íte, odnosno boravi┼íte, ili na ─Źijem su podru─Źju bra─Źni partneri imali posljednje zajedni─Źko prebivali┼íte. Dok kada u braku nema dijece, postupak posredovanja nije potreban.


Pitanje: ┼áta je ÔÇ×Bra─Źna ste─ŹevinaÔÇť a ┼íta je ÔÇ×posebna imovinaÔÇť
Advokat: Bra─Źnu ste─Źevinu ─Źini imovina koju su bra─Źni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bra─Źne zajednice, kao i prihodi iz te imovine. Bra─Źni partneri su u jednakim dijelovima suvlasnici u bra─Źnoj ste─Źevini ako nisu druk─Źije ugovorili u pismenom ugovoru kod notara (bra─Źni ili predbra─Źni ugovor). Imovina koju bra─Źni partner ima u ─Źasu sklapanja braka ostaje njegova posebna imovina koja se ne dijeli.


Pitanje: Kako se ostvaruje alimentacija za mldb djecu u postupku razvoda braka ?
Advokat: Roditelji su du┼żni izdr┼żavati maloljetno dijete i u izvr┼íavanju te obaveze moraju iskoristiti sve svoje mogu─çnosti i sposobnosti. Ako se dijete nalazi na redovnom ┼íkolovanju roditelji su du┼żni, prema svojim mogu─çnostima, osigurati mu izdr┼żavanje i nakon punoljetnosti, a najkasnije do navr┼íene 26. godine ┼żivota ukoliko je dijete na redovnom ┼íklovanju.


Pitanje: Koliko košta razvod braka u Bosni i Hercegovini ?
Advokat: U postupku razvoda braka u BiH, ukoliko Vas zastupa advokat pla─çate tro┼íkove u skladu sa Advokatskom tarifom, a u odnosu na broj sudskih ro─Źi┼íta u kojima Vas zastupa advokat kao i poduzetih radnji od strane advokata u sudskom postupku razvoda braka. Pored tro┼íkova advokata, pla─çate i tro┼íkove sudske takse na tu┼żbu za razvod braka i kao i presudu, a po Zakonu o sudskim taksama Kantona (Entiteta).


Pitanje: Kako se brak sklopljen u Bosni i Hercegovini mo┼że poni┼ítiti ?
Advokat: Poni┼ítenje braka sklopljenog u strahu izazvanom ozbiljnom prijetnjom mo┼że tra┼żiti samo bra─Źni partner koji je pod uticajem prijetnje sklopio brak. Tu┼żba se mo┼że podnijeti u roku od jedne godine od dana kada je opasnost od izvr┼íenja prijetnje prestala, a bra─Źni partneri su za to vrijeme ┼żivjeli zajedno. Poni┼ítenje braka sklopljenog u zabludi mo┼że tra┼żiti samo bra─Źni partner koji je u zabludi pristao na brak. Tu┼żba se mo┼że podnijeti u roku od jedne godine od dana saznanja za zabludu, a bra─Źni partneri su za to vrijeme ┼żivjeli zajedno. Poni┼ítenje braka zbog spoznaje o zaraznim bolestima mo┼że tra┼żiti bra─Źni drug kome su zatajene ─Źinjenice o zdravstvenom stanju drugog bra─Źnog druga. Poni┼ítenje braka mo┼że pokrenuti bra─Źni drug zbog te┼íkih i neizlje─Źivih psihi─Źkih poreme─çaja drugog bra─Źnog druga.


Pitanje: Moja supruga je dr┼żavljanka Hrvatske, a ja BiH, ┼żelimo se razvesti u BiH koje je pravo mjerodavno ?
Advokat: Za razvod braka mjerodavno je pravo dr┼żave ─Źiji su dr┼żavljani oba bra─Źna partnera u vrijeme podno┼íenja tu┼żbe. A ko su bra─Źni partneri dr┼żavljani razli─Źitih dr┼żava u vrijeme podno┼íenja tu┼żbe, za razvod braka mjerodavna su kumulativno prava obje dr┼żave ─Źiji su oni dr┼żavljani.


Pitanje: Zaklju─Źili smo brak u Bosni i Hercegovini, a zatim oti┼íli u inostranstvo i stalno se preselili, da li se mo┼żemo razvesti u BiH ?

Advokat: Brak mo┼żete razvesti u Bosni i Hercegovini.


Pitanje: Zaklju─Źili smo brak u inostranstvu, nismo ga upisali u Bosni i Hercegovini, da li se mo┼żemo razvesti u BiH ?
Advokat: Da, mo┼żete brak razvesti u Bosni i Hercegovini.

 

 

Advokati za razvod braka i podjelu imovine u Bosni i Hercegovini ÔÇó Razvod braka u Bosni i Hercegovini i podjela imovine ÔÇó Brakorazvodni postupak Sarajevo - Tuzla ÔÇó Razvod braka BiH ÔÇó Sporazumni razvod braka u Bosni ÔÇó Podjela imovine stecene u braku ÔÇó Tuzla, Sarajevo, Zenica, Banja Luka, Bijeljina, Brcko, Banjaluka, Razvod braka Sarajevo, Tuzla, Zenica, Brcko, Bijeljina ÔÇó Rastava braka ÔÇó Tuzba za razvod braka ÔÇó Razvod braka sporazumom ÔÇó Sporazumna brakorazvodna parnica. Advokatska kancelarija za razvod braka Sarajevo, Tuzla - BiH

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija