Advokatska kancelarija

weight
"Na┼ía za┼ítita nije u na┼íem oru┼żju, niti u nauci, niti u sakrivanju.
Naša zaštita je u pravu i zakonima" Albert Einstein

 

Podjela imovine ste─Źene u braku u Bosni i Hercegovini « Oblast rada advokatske kancelarije

Imovina bra─Źnih partnera u Bosni i Hercegovini mo┼że biti bra─Źna ste─Źevina ili posebna imovina. Porodi─Źni zakon Federacije BiH ure─Ĺuje ┼íta spada u bra─Źnu ste─Źevinu, a to je ona imovina koju su bra─Źni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bra─Źne zajednice, kao i prihodi iz te imovine. Pokloni tre─çih osoba u─Źinjeni za vrijeme trajanja bra─Źne zajednice (u novcu, stvarima, pru┼żanju pomo─çi radom i sl.) ulaze u bra─Źnu ste─Źevinu, bez obzira na to koji ih je bra─Źni partner primio, ukoliko druk─Źije ne proizlazi iz namjene poklona ili se iz okolnosti u momentu davanja poklona mo┼że zaklju─Źiti da je poklonodavalac ┼żelio u─Źiniti poklon samo jednom od bra─Źnih partnera.


Tako─Ĺer se bra─Źnom ste─Źevinom smatra i imovina ste─Źena ugovorom o do┼żivotnom izdr┼żavanju, bez obzira na to ┼íto je jedan bra─Źni partner davalac izdr┼żavanja, ukoliko je ugovor o do┼żivotnom izdr┼żavanju zaklju─Źen sa primaocem izdr┼żavanja u toku trajanja braka. (Presuda Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj: 58 0 P 065705 16 Rev od 26.04.2018. g.)

Bra─Źnom ste─Źevinom se smatraju i dobitak od igara na sre─çu kao i prihodi od intelektualnog vlasni┼ítva ostvareni za vrijeme trajanja bra─Źne zajednice.


Do podjele bra─Źne ste─Źevine uglavnom dolazi nakon razvoda braka ili pri pokretanju postupka razvoda braka, mada je istu mogu─çe podijeliti i Ugovorom za vrijeme trajanja bra─Źne / vanbra─Źne zajednice.


Bra─Źna ste─Źevina i njeni omjeri u Federaciji Bosne i Hercegovine
Bra─Źni partneri su u jednakim dijelovima suvlasnici u bra─Źnoj ste─Źevini ako nisu druk─Źije ugovorili. Dakle bra─Źnu ste─Źevinu je mogu─çe urediti i dobrovoljno ugovornim putem i to bra─Źnim ugovorom i predbra─Źnim ugovorom.
Ukoliko je u zemlji┼íne knjige kao vlasnik ste─Źevine upisan jedan bra─Źni partner, drugi bra─Źni partner mo┼że zahtijevati ispravku upisa, u skladu sa Zakonom o zemlji┼ínim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine.

Sporazumna dioba imovine ste─Źene u vrijeme trajanja braka (bra─Źne ste─Źevine)
Bra─Źni partneri mogu da zaklju─Źe Ugovor o podjeli bra─Źne ste─Źevine, kojim ugovorom se sporazumno dijeli imovina koju su┬á zajedni─Źki stekli u toku trajanja braka. Ovaj ugovor mora biti zaklju─Źen u formi notarski obra─Ĺenog ugovora. Ukoliko bra─Źni partneri ne zaklju─Źe ugovor, podjelu bra─Źne ste─Źevine izvr┼íit ─çe sud na zahtjev bra─Źnih partnera / vanbra─Źnih partnera.

Na┼í primjer: Ugovor o ure─Ĺenju bra─Źne imovine.

Imovinski odnosi vanbra─Źnih partnera
Vanbra─Źna zajednica, u smislu Porodi─Źnog zakona Federacije BiH, jeste zajednica ┼żivota ┼żene i mu┼íkarca koji nisu u braku ili vanbra─Źnoj zajednici sa drugom osobom, koja traje najmanje tri godine ili kra─çe ako je u njoj ro─Ĺeno zajedni─Źko dijete.
Imovina koju su vanbra─Źni partneri stekli radom u vanbra─Źnoj zajednici koja ispunjava uvjete iz ─Źlana 3. ovog Zakona smatra se njihovom vanbra─Źnom ste─Źevinom.

 

Podjela bra─Źne ste─Źevine u Br─Źko distrikt Bosna i Hercegovina
U Br─Źko distriktu BiH je zakonska regulativa ista kao u Federaciji BiH u pogledu podjele imovine ste─Źene u toku trajanja bra─Źne / vanbra─Źne zajednice.


Dioba zajedni─Źke imovine bra─Źnih supru┼żnika u entitetu Republika Srpska, Bosna i Hercegovina:

U entitetu Republika Srpska je druga─Źija podjela imovine ste─Źene braku od one definisane u Federaciji BiH, te je isto propisano Porodi─Źnim zakonom Republike Srpske:


„Svaki bra─Źni supru┼żnik mo┼że zahtijevati da mu sud odredi ve─çi dio od pripadaju─çe mu polovine zajedni─Źke imovine, ako doka┼że da je njegov doprinos u sticanju zajedni─Źke imovine o─Źigledno ve─çi od doprinosa drugog bra─Źnog supru┼żnika.“
U slu─Źajevima iz prethodnog stava sud odre─Ĺuje veli─Źinu udjela bra─Źnog supru┼żnika prema njegovom doprinosu u sticanju zajedni─Źke imovine, pri ─Źemu vodi ra─Źuna ne samo o li─Źnom dohotku i zaradi svakog bra─Źnog supru┼żnika, ve─ç i o pomo─çi jednog bra─Źnog supru┼żnika drugome, o radu u doma─çinstvu i porodici, o brizi oko vaspitanja i podizanju djece, kao i o svakom drugom vidu rada i saradnje u upravljanju, odr┼żavanju i pove─çanju zajedni─Źke imovine.
Bra─Źni supru┼żnici mogu zajedni─Źku imovinu sporazumno podijeliti tako da odrede dijelove u ─Źitavoj imovini ili jednom dijelu imovine ili na pojedinoj stvari, kao i da svakom bra─Źnom supru┼żniku pripadnu pojedine stvari ili prava iz te imovine, ili da jedan bra─Źni supru┼żnik isplati drugom nov─Źanu vrijednost njegovog dijela.
Na visinu udjela bra─Źnog supru┼żnika u imovini koja je prete┼żnim dijelom ste─Źena u bra─Źnoj zajednici ne─çe uticati okolnost ┼íto je tu imovinu drugi bra─Źni supru┼żnik uve─çao nakon raskida bra─Źne zajednice, ako je svojim pona┼íanjem sprije─Źio u─Źe┼í─çe bra─Źnog supur┼żnika u daljem sticanju.


Bra─Źni supru┼żnik koji je svojim radom u toku bra─Źne zajednice doprinio odr┼żavanju i pove─çanju posebne imovine drugog bra─Źnog supru┼żnika (npr. unapre─Ĺivanjem poljoprivrednog imanja i sli─Źno), mo┼że tu┼żbom zahtijevati da mu drugi bra─Źni supru┼żnik da odgovaraju─çu naknadu u novcu.
Supru┼żnik ─Źije udio u sticanju zajedni─Źke imovine ili pojedine stvari iz zajedni─Źke imovine znatno ni┼żi od udjela drugog bra─Źnog supru┼żnika, ili kada to opravdavaju posebne okolnosti, mo┼że tu┼żbom zahtijevati diobu zajedni─Źke imovine i tako da sud obave┼że drugog bra─Źnog supru┼żnika da mu naknadi protuvrijednost njegovog udjela u novcu, srazmjerno vrijednosti zajedni─Źke imovine na dan dono┼íenja presude.


Prilikom diobe zajedni─Źke imovine, na zahtjev bra─Źnog supru┼żnika, u njegov ─çe se dio prvenstveno unijeti oni predmeti iz zajedni─Źke imovine koji slu┼że za obavljanje njegovog zanimanja.
Iz zajedni─Źke imovine izdvoji─çe se i predati bra─Źnom supru┼żniku, pored njegovog dijela, i one stvari ste─Źene radom u toku bra─Źne zajednice koje slu┼że isklju─Źivo njegovoj li─Źnoj upotrebi.


Ako je vrijednost stvari nesrazmjerno velika u odnosu na vrijednost cjelokupne zajedni─Źke imovine, izvr┼íi─çe se dioba i tih stvari, osim ako bra─Źni supru┼żnik koji bi ove stvari trebao da dobije ne naknadi drugom bra─Źnom supru┼żniku odgovaraju─çu vrijednost ili ne ustupi drugom bra─Źnom supru┼żniku, po njegovom pristanku, druge stvari.
Bra─Źnom supru┼żniku kome se povjeravaju zajedni─Źka djeca na za┼ítitu i vaspitanje daju se, pored njegovog dijela, i stvari koje slu┼że samo djeci ili su namijenjene samo njihovoj neposrednoj upotrebi. Kod diobe zajedni─Źke imovine bra─Źnom supru┼żniku kome su povjerena zajedni─Źka djeca na za┼ítitu i vaspitanje dodjeljuju se one stvari za koje je o─Źigledno da je u interesu da budu u posjedu i valasni┼ítvu bra─Źnog supru┼żnika kome su djeca povjerena.


Dioba zajedni─Źkih dugova u entitetu Republika Srpska, Bosna i Hercegovina:
Kod diobe zajedni─Źke imovine svakom ─çe se bra─Źnom supru┼żniku ura─Źunati u njegov dio srazmjerna vrijednost onog ┼íto se duguje po osnovu zajedni─Źkog sticanja u braku. Kao dugovanja ura─Źuna─çe se i potra┼żivanja tre─çih lica koja su nastala radi pove─çanja ili odr┼żavanja postoje─çe zajedni─Źke imovine, a ta potra┼żivanja terete samo jednog bra─Źnog supru┼żnika prema drugom.
Ako je u izvr┼ínom postupku odre─Ĺena prodaja stvari iz zajedni─Źke imovine radi namirenja udjela jednog bra─Źnog supru┼żnika, taj bra─Źni supru┼żnik ima pravo pre─Źe kupovine tih stvari.

 

Sudska dioba imovine ste─Źene u vrijeme trajanja braka u Bosni i Hercegovini:
Kada se bra─Źni partneri / vanbra─Źni partneri ne mogu dogovoriti o podjeli imovine ste─Źene za vrijeme trajanja braka, diobu bra─Źne ste─Źevine - imovine ─çe izvr┼íiti sud u sudskom postupku po prijedlogu jednog od bra─Źnih partnera /vanbra─Źnih partnera. U toku sudskog postupka je potrebno utvrditi ┼íta sve od imovine spada u imovinu ste─Źenu u vrijeme trajanja braka. U Federaciji Bosne i Hercegovine se ne mo┼że zahtjevati vi┼íe od onog propisanog zakonom, dakle da su udjeli jednaki, dok u entitetu Republika Srpska onaj bra─Źni partner koji smatra da ima ve─çi udio u zajedni─Źki ste─Źenoj imovini, mora u sudskom postupku to i da dokazuje. Kada nije mogu─çe izvr┼íiti fizi─Źku diobu imovine ste─Źene za vrijeme trajanja braka jer je npr u pitanju jedan stan, pristupa se sudskoj prodaji stana, a novac od prodaje se dijeli na jednake dijelove.

 

 

Sudsku praksu Bosne i Hercegovine iz oblasti podjele imovine ste─Źenu u braku, mo┼żete pogledati na linku: Podjela bra─Źne ste─Źevine u Bosni i Hercegovini

Na┼í primjer: Ugovor o podjeli bra─Źne ste─Źevine.


 

 

Google
Google ocjene na osnovu dva profila
5.0 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Bazirano na osnovu: 959 recenzija